Preview

Fruit Growing

Advanced search

New Belarusian cultivar of kalina – Karali

Abstract

In the article a morphological description, economic and biological characteristics of a new Belarusian cultivar of common viburnum ‘Кaráli’ (authors A. I. Bachilo, T. M. Andrushkevich), bred in the RUE ‘Institute for Fruit Growing’ (Belarus) originated from free pollination of the cultivar ‘Kievskaya Sadovaya №1’ was given.

The cultivar is characterized by high winter hardiness, relative resistance to fruit rot, productivity of 11.6 t/ha. Berry is large (average weight 1.1 g), elliptical shape, have saturated red-purple color, good taste (tasting score 4.4 points).

Berries of cultivar ‘Karáli’ are suitable for manufacturing of various processing items (juice of direct squeezing, nectar without pulp, nectar with pulp, non-alcoholic juice-containing drink, berries strained with sugar, berries strained with sugar and refrigerated, bulk refrigerated berries).

The level of profitability of cultivating a new cultivar is 153.5 %.

Cultivar ‘Karáli’ was transferred to the State Variety Testing in 2016 and included in the State Register of Varieties of the Republic of Belarus in 2018.

About the Author

T. M. Andrushkevich
Республиканское унитарное предприятие «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Особенности биохимического состава плодов малораспространенных культур плодоводства в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 164‒189.

2. Лойко, Р. Э. Механический и химический состав плодов некоторых видов малораспространенных плодовоягодных культур / Р. Э. Лойко, О. Г. Зуйкевич, М. Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / Белорус. науч.-исслед. ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь [и др.]. – Самохваловичи, 1997. – Т. 11. – С. 153‒163.

3. Жолобова, З. П. Калина / З. П. Жолобова // Нетрадиционные садовые культуры. – Мичуринск, 1994. – С. 161‒193.

4. Козлова, И. И. Селекция калины обыкновенной / И. И. Козлова // Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур. – Орел, 1995. – С. 478‒482.

5. Калина (плоды) [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://www.pharmacognosy.com.ua/index.php/vashezdorovoye-pitanije/frukty-i-yagody/kalina. – Дата доступа: 16.05.2018.

6. Евтухова, О. М. Межпопуляционный анализ химических признаков плодов калины обыкновенной (Viburnum opulus L.), произрастающей в Красноярском крае / О. М. Евтухова, Т. Н. Сафронова. – Вестн. КрасГАУ. – 2015. – № 7. – С. 119‒123.

7. Калина [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://farming.by/kalina. – Дата доступа: 16.05.2018.

8. Some Physico-Chemical Characteristics and Mineral Contents of Gilaburu (Viburnum opulus L.) Fruits in Turkey [Electronic resource] / İ. H. Kalyoncu [et al.]. – Mode of access: https://waset.org/publications/12591/some-physico-chemical-characteristics-and-mineral-contents-of-gilaburu-viburnum-opulus-l.-fruits-in-turkey. – Date of access: 06.05.2018.

9. Altun, M.L. HPLC method fort he analysis of salicin and chlorogenic acid from Viburnum opulus L. and V. Lantana L. / M. L. Altun, B.S. Yilmaz // Chemistry of Natural Compounds. – 2007. – Vol. 43, № 2, – P. 205-207.

10. Kim, M. Phenolic compositions of Viburnum dilatatum Thunb. fruits and their antiradical properties / M. Kim, K. Iwai, H. Matsue // J Food Compos Anal. – 2005. – Vol. 18, № 8. – Р. 789–802.

11. Момотова, М. В. Динамика иридоидов калины обыкновенной в процессе вегетации / М. В. Момотова // Химия растительного сырья. – 2010. – № 2. – С. 127–129.

12. Antioxidant properties of Viburnum opulus and Viburnum lantana growing in Turkey [Electronic resource] / M. L. Altun [et al.] – Mode of access: https://www.researchgate.net/publication/5989077_Antioxidant_properties_of_Viburnum_opulus_and_Viburnum_lantana_growing_in_Turkey. – Date of access: 06.05.2018.

13. Cam, M. Organic acid, phenolic content, and antioxidant capacity of fruit flesh and seed of Viburnum opulus / M. Cam, Y. Hisil, A. Kuscu // Chem. Nat. Compd. – 2007. – Vol. 43, № 4. – Р. 460‒461.

14. Исследование химического состава и антиоксидантных свойств калины обыкновенной (Viburnum L.) различных сортов / Е. М. Моргунова [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / НАН Беларуси, Ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2009. – Т. 21. – С. 308‒317.

15. Antioxidant Properties of European Cranberrybush Fruit (Viburnum opulus var. edule) / O. Rop [et al.] // Molecules. – 2010. – № 15. – Р. 4467‒4477.

16. Браженко, А.В. Разработка состава и технологии капсул с маслом калины / А. В. Браженко, Ю. В. Шикова, З. Р. Нова [Электронный ресурс]. – Mode of access: https://www.researchgate.net/publication/288688171_Development-of-composition-and-technology-of-capsules-with-oil-of-viburnum. – Date of access: 18.05.2018.

17. Кора калины - Cortex viburni. Калина обыкновенная ‒ Viburnum opulus L. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fito.nnov.ru/special/vitamines/viburnum_opulus. – Дата доступа: 06.05.2018.

18. Altun, M. Levent. Hepatoprotective and hypoglycemic activities of Viburnum opulus L. [Electronic resource] / M. Levent Altun. – Mode of access: eski.teb.org.tr/images/upld2/ecza.../712010(1),%2035-48.pdf. – Date of access: 06.05.2018.

19. Harun, Ulger. Influence of gilaburu (Viburnum opulus) juice on 1,2-dimethylhydrazine (DMH)-induced colon cancer / Ulger Harun // Toxicology and Industrial Health. – Vol. 29, iss. 9. – P. 824‒829.

20. Маковская, И. С. Анализ и перспективы использования калины в производстве плодово-ягодных сиропов функционального назначения [Электронный ресурс] / И. С. Маковская, С. В. Новоселов // Ползуновский альманах. – 2011. ‒ № 4/2. – С. 137‒145. – Режим доступа: http://elib.altstu.ru/elib/books/Files/pa2011_4_2/pdf/137makovskaya.pdf. – Дата доступа: 06.05.2018.

21. Веретенникова, Ю. Ю. Производство сладких блюд на предприятиях общественного питания с использованием местного ягодного сырья [Электронный ресурс] / Ю.Ю. Веретенникова. – Режим доступа: conf.sfu-kras.ru/sites/mn2013/thesis/s077/s077-005.pdf. – Дата доступа: 06.01.2013.

22. Максименко, М. Г. Исследование сортов калины на пригодность изготовления безалкогольных напитков / М. Г. Максименко, Г. А. Новик, Д. И. Марцинкевич // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2017. – Т. 29. – С. 185‒189.

23. Радюк, А. Ф. Итоги научных исследований по ягодным культурам в Беларуси / А.Ф. Радюк // Плодоводство: науч. тр. / Белорус. науч.-исслед. ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь [и др.]. – Самохваловичи, 1995. – Т. 10. – С. 21‒33.

24. Бачило, А. И. Интродукция малораспространенных ягодных культур в Беларуси / А. И. Бачило, З. В. Гракович, О. И. Камзолова // Итоги и перспективы ягодоводства: материалы Междунар. науч. конф., посвящ. 95-летию А. Г. Волузнева (13-16 июля 1999 г.) / Белорус. науч.-исслед. ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь [и др.]. – Самохваловичи, 1999. – С. 91‒96.

25. Андрушкевич, Т. М. Новый сорт калины Памяти Валентины / Т. М. Андрушкевич // Плодоводство: сб. науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2005. – Т. 17, ч. 1. – С. 212‒214.

26. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда, включенные в Государственный реестр сортов и находящиеся на испытании в Государственной инспекции по испытанию и охране сортов растений / Ин-т плодоводства. – Самохваловичи, 2018. – 31 с.

27. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

28. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 4 с.

29. Практикум по агрохимии / Б. А. Ягодин [и др.]; под общ. ред. Б. А. Ягодина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 512 с.

30. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82 (СЭВ 3010-81). – Введ. 01.01.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.

31. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд. – Л.: Агропромиздат, 1987. – 430 с.

32. Bestimmung des tatsächlichen Gehaltes an Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmitteln / P. Spanyar [u.a.] // Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung. – 1963. – № 2, B.123. – S. 93–102.

33. Исследования БАВ плодов / под ред. Г. Б. Самородовой-Бианки; ВАСХНИЛ ВИР. – Л., 1979. – 44 с.


Review

For citations:


Andrushkevich T.M. New Belarusian cultivar of kalina – Karali. Fruit Growing. 2018;30(1):165-170. (In Russ.)

Views: 201


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)