Preview

Fruit Growing

Advanced search

The modern methods of management Actinidia deliciosa (kiwi) production potential in the conditions of Russian humid subtropics

Abstract

The effective Actinidia deliciosa cultivation in Russian humid subtropics is currently possible on the basis of microzoning. It has been developed with the help of agro-climatic potential areas analysis within some years and mathematical modeling of its impact on the yield of introduced varieties of the crop. The definition of adaptive varieties is the most appropriate for the conditions of Russian subtropics, depending on the altitudinal zonality. The adaptability criteria were defined in terms of productivity (potential, absolutely sustainable productivity in extreme and adverse conditions), ecological sustainability and economic efficiency. Hayward, Hayward K-10, Hayward K-17 and Kivaldi varieties were adapted in the foothills (up to 200 m above sea level). The Hayward K and Hayward K-8 varieties are the most adapted to the lowlands. In modern conditions the irrigation is the most common drip method. The choice of this method is related to biological properties, culture and climatic conditions in this area. A diagnostic body has been established for determining the concentration of cell sap (CCS) in sheets and CCS parameters, determining preferred irrigation according to the achievements of 70, 80 and 90 % of the lowest water capacity (WC). For Actinidia deliciosa the optimal irrigation according to the achievements of the level of the root layer (0–60 cm) is 80 % of WC.

About the Authors

T. D. Besedina
Федеральное государственное бюджетное учреждение «Всероссийский научно-исследовательский институт цветоводства и субтропических культур»
Russian Federation


C. V. Tutberidze
Федеральное государственное бюджетное учреждение «Всероссийский научно-исследовательский институт цветоводства и субтропических культур»
Russian Federation


G. B. Torya
Федеральное государственное бюджетное учреждение «Всероссийский научно-исследовательский институт цветоводства и субтропических культур»
Russian Federation


References

1. Тутберидзе, Ц. В. Биологические свойства и хозяйственная оценка интродуцированных сортов киви в субтропиках России : дис. … канд. с.-х. наук / Ц. В. Тутберидзе. – Сочи, 2004. – 135 с.

2. Тарасенко, В. С. Возделывание киви в России / В. С. Тарасенко ; под ред. д-ра биол. наук М. Н. Плехановой. – СПб. : ВИР, 1999. – 44 с.

3. Тутберидзе, Ц. В. Влияние погодных условий влажных субтропиков России на величину урожая сортов актинидии деликатесной (Actinidia deliciosa) / Ц. В. Тутберидзе, Т. Д. Беседина, Г. Б. Тория // Субтропическое и декоративное садоводство. – 2016. – № 58. – С. 161–166. – ISSN 2225-3068.

4. Тутберидзе, Ц. В. Экологические проблемы возделывания актинидии деликатесной в субтропиках Черноморского побережья России / Ц. В. Тутберидзе, Т. Д. Беседина // Садоводство и виноградарство. – 2014. – № 1. – С. 27–33. – ISSN 0235-2591.

5. Рындин, А. В. Оценка агроклиматических ресурсов горных районов субтропиков России / А. В. Рындин, В. К. Козин // Труды Кубанского государственного аграрного университета. – Краснодар, 2008. – № 13. – С. 97–101.

6. Беседина, Т. Д. Агроэкологическое районирование актинидии деликатесной (Аctinidia deliciosa) во влажных субтропиках России / Т. Д. Беседина, Ц. В. Тутберидзе, Г. Б. Тория // Садоводство и виноградарство. – 2016. – № 6. – С. 46–51.

7. Инновации в технологии возделывания Аctinidia deliciosa во влажных субтропиках на основе оптимизации поливного режима капельным способом / Т. Д. Беседина [и др.] // Субтропическое и декоративное садоводство. – 2017. – № 61. – С. 115–122. – ISSN 2225-3068.

8. Eberchart, S. A. Stability Рarametеrs for Сomparing Varieties / S. A. Eberchart, W. A. Russell // Crop Science. – 1966. – № 6. – P. 36–40.

9. Кашин, В. И. Устойчивость садоводства России : дис. ... д-ра с.-х. наук в виде науч. докл. / В. И. Кашин. – Мичуринск, 1995. – 102 с.

10. Жученко, А. А. Адаптивная стратегия устойчивого развития сельского хозяйства России в XXI столетии. Теория и практика / А. А. Жученко. – М. : Изд-во Агрорус, 2009–2011. – Т. II. – 624 с.

11. Беседина, Т. Д. Экологическая характеристика интродуцированных сортов Actinidia deliciosa в условиях влажных субтропиков России [Электронный ресурс] / Т. Д. Беседина, Ц. В. Тутберидзе, С. В. Добежина // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ). – 2014. – № 100 (06). – URL: http://ej.kubagro.ru/2014/06/pdf/83.pdf

12. Попова, В. П. Капельное орошение плодовых насаждений: методические рекомендации / В. П. Попова, Т. Г. Фоменко. – Краснодар : СКЗНИИСиВ Россельхозакадемии, 2013. – 49 с.

13. Филиппов, Л. А. Рефрактометрический метод и принципы диагностирования сроков полива чайных плантаций / Л. А. Филиппов // Водный режим и орошение плодовых и субтропических культур в горных условиях : сб. науч. тр. / ВНИИЦиСК. – Сочи : ВНИИЦиСК, 1975. – Вып. 21. – С. 102–122.

14. Справочно-информационный портал «Погода и климат» [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www. pogodaiklimat.ru. – Дата доступа: в конце каждого месяца (I–XII).

15. Клемешова, К. В. Физиологические особенности сортов актинидии сладкой в условиях субтропиков России / К. В. Клемешова, О. Г. Белоус // Субтропические культуры. – 2010. – № 1–4. – С. 113–115.


Review

For citations:


Besedina T.D., Tutberidze C.V., Torya G.B. The modern methods of management Actinidia deliciosa (kiwi) production potential in the conditions of Russian humid subtropics. Fruit Growing. 2019;31(1):150-156. (In Russ.)

Views: 139


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)