Preview

Fruit Growing

Advanced search

Diversity of the apricot gene pool in the Nakhchivan Autonomous Republic

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-96-100

Abstract

 

In the course of research work carried out by field expeditions in stationary and cameral-laboratory conditions the gene pool of the apricot cultivated in Nakhchivan Autonomous Republic (Nakhchivan AR) was defined, the biological features and pomological indicators were explored and comparative analysis was held.

As a result it was specified that among the varieties of apricot cultivated in Nakhchivan AR 42.9 % are local varieties, 11.9 % are introduced varieties and 45.2 % are introduced forms. Also the distribution area of varieties is determined, among which Abutalibi, Haqverdi, Ghirmiziyanaq, Aghchanabad, Agh novresti, Hosrovshakhi, Teberze, Balyarim, Shalakh varieties are the most economically important. According to ripening period 30.5 % of varieties are early ripen, 47.8 % are mid-season, 21.7 % are late ripen; and among forms 31.6 % are early ripen, 42.1 % are mid-season and 26.3 % are late ripen. By research it is detected that Nakhchivan novresti varieties, Kotam-2, Dasta-4 forms in comparison with other varieties and forms are the most early ripen. While phase tracing, the dependence of blossom period on climatic conditions and ripening period on genotypic characteristics was detected. It is noted that the fruit weight of the investigated varieties and forms is about 32.0–58.4 gm and the proportion of pulp is between 90.0–95.8 %.

The highest degustation assesment was given to Nakhchivan novresti, Shalakh, Abutalibi, Balyarim, Agh erik, Goyjenabat, Red partisan varieties and Dasta-4, Dasta-9, Jugha-5,Ordubad-12, Sharur-5 forms.

About the Author

Orkhan Rza ogly Bahirov
Нахичеванское отделение Национальной академии наук Азербайджана
Azerbaijan


References

1. Багиров, О. Р. Хозяйственно значимые косточковые фруктовые растения Нахичеванской Автономной Республики / О. Р. Багиров // Труды Нахичеванского отделения Национальной академии наук Азербайджана. Серия естественных и технических наук. – Нахичевань, 2015. – № 4. – С. 130–138.

2. Раджабли, А. Д. Плодовые культуры Азербайджана / А. Д. Раджабли. – Баку : Азернешр, 1966. – 248 с.

3. Тагиев, Т. М. Система развития плодоводства в Нахичеванской АССР / Т. М. Тагиев, А. М. Мамедов // Научные труды Нахичеванской комплексной опытной станции. – Баку : Коммунист, 1969. – Вып. VI. – С. 131–134.

4. Алиев, Д. М. Общее плодоводство / Д. М. Алиев. – Кировабад : АСХИ, 1974. –148 с.

5. Талыбов, Т. Г. Развитие садоводства на территории Нахичеванской АССР / Т. Г. Талыбов // Садоводство в Нахичевани, исторический опыт, современное состояние и проблемы : материалы науч.-практ. конф. – Баку : БДУ, 1991. – С. 11–13.

6. Гасанов, З. М. Плодоводство / З. М. Гасанов, Д. М. Алиев. – Баку : МБМ, 2011. – 520 с.

7. Бейдеман, И. Н. Методика изучения фенологии растений и растительных сообществ / И. Н. Бейдеман. – Новосибирск : Наука. Сиб. отд-ние, 1974. – 155 с.

8. Методические рекомендации по производственному сортоиспытанию косточковых плодовых культур / сост. С. А. Косых. – Ялта : Гос. Никит. ботан. сад, 1984. – 38 с.

9. Самигуллина, Н. С. Практикум по селекции и сортоведению плодовых и ягодных культур : учеб. изд. / Н. С. Самигуллина. – Мичуринск : МичГАУ, 2006. – 197 с.

10. Гасанов, З. М. Плодоводство (лабораторный практикум) / З. М. Гасанов. – Баку : МБМ, 2010. – 343 с.

11. State register of selection achievements which are protected and given permission to use for the production of agricultural product in Republic of Azerbaijan [Electronic resource]. – Mode of access: http://axa.gov.az/files/2020%20 reyestr%20yekun-converted.pdf. – Date of access: 18.06.2021.

12. Симиренко, Л. П. Помология / Л. П. Симиренко. – Киев : Урожай, 1973. – Т. 3. – 422 с.


Review

For citations:


Bahirov O. Diversity of the apricot gene pool in the Nakhchivan Autonomous Republic. Fruit Growing. 2021;33:96-100. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-96-100

Views: 160


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)