Preview

Fruit Growing

Advanced search

Micropropagation of black currant variety ‘Dabradzeya’

Abstract

Cultivated variety ‘Dabradzeya’ is characterized by high regenerative capacity in culture in vitro (the percentage of viable explants – 92.88-96.47 %). At the stage of multiplication MS medium supplemented with 6-BA in a concentration of 1,0 mg/l is recommended (multiplication coefficient is 2.03). After the third passage it is recommended to use a medium for elongation (MS supplemented with 6-BA and GA3 at 0.1 and 1.0 mg/l, respectively) at one time to obtain regenerated plants suitable for rooting (at least 30 %). To stimulate in vitro root formation we used a medium containing ½ MS macro- and microelements solution with addition of IMC 0.5 mg/l (the percentage of rooted regenerated plants – 94.44 %). When adapted ex vitro on a substrate ‘Agroperlit’ in winter and spring months the output of adapted regenerated plants is not less than 87 %, up to 98 % in May. In summer (June) the number of regenerated plants of cv. ‘Dabradzeya’ can be increased by 8-13 % through the use of ion exchange substrates ‘BIONA 111’ or ‘BIONA 311’.

About the Author

E. V. Kolbanova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Бутенко, Р.Г. Использование культуры тканей растений в сельскохозяйственной науке и практике / Р.Г. Бутенко // Сельскохозяйственная биология. – 1979. – Т. 14, № 3. – С. 306-315.

2. Калинин, Ф.А. Технология микроклонального размножения растений / Ф.А. Калинин, Г.А. Кушнир, В.В. Сарнацкая. – Киев: Наукова думка, 1992. – 232 с.

3. Поликарпова, Ф.Я. Методические указания по клональному микроразмножению чёрной и красной смородины / Ф.Я. Поликарпова, В.А. Высоцкий, З.Т. Тарашвили. – М., 1986. – 15 с.

4. Суркова, О.Ю. Анализ распространённости вредоносности, этиологии вирус-ных и вирусоподобных болезней красной и чёрной смородины и разработка мер борьбы с ними в средней полосе России: автореф. дис. … канд. с.-х. наук: 06.01.11 / О.Ю. Суркова; Всерос. селекц.-технол. ин-т садоводства и питомниководства. – М., 1994. – 20 с.

5. Колбанова, Е.В. Методика микроразмножения смородины черной in vitro / Е.В. Колбанова, Н.В. Кухарчик // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2006. – Т. 18, Ч. 2. – С. 163-168.

6. Коровин, К.Л. Новый сорт смородины чёрной Дабрадзея / К.Л. Коровин, А.М. Дмитриева // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 99-105.


Review

For citations:


Kolbanova E.V. Micropropagation of black currant variety ‘Dabradzeya’. Fruit Growing. 2016;28(1):162-169. (In Russ.)

Views: 159


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)