Preview

Fruit Growing

Advanced search

Growth and fertility of apple tree species Aksamit and Palanez depending on the cutting techniques used in the formation of the spindle-shaped crown

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-12-17

Abstract

The article presents the research results for 2019–2020 (on the 2-3 year after planting the garden) in studying the effect of various degrees of shortening of one-year growth during the formation of a spindle-shaped crown on the growth and fruiting of trees of the Aksamit and Palanez species on a semi-dwarf rootstock 54-118.

As a result, it was found that in the studied species the method of crown formation without shortening (cutting) the shoots contributed to the formation of a larger amount of fruit wood (laying the generative sphere).

The shortening of one-year increments by 1/2 and 1/3 of the length during crown formation stimulated branching and led to the formation of a larger number of annual increments and their greater total length accordingly.

The first fruiting of the studied species on a semi-dwarf clonal rootstock 54-118 was noted only on the third year after planting the garden with annual seedlings.

In order to accelerate the fruiting of apple trees on a semi-dwarf clonal rootstock 54-118 when forming a spindle-shaped crown in the first two years after planting the garden, it is necessary to take into account their species characteristics: in the early ripening Aksamit species shortening of the annual growth should be excluded, and in the average ripening period Palanez species shortening of the one-year growth by 1/3 of the length is permissible.

About the Authors

N. H. Kapichnikova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. V. Buimistrova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


I. S. Leonovich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Гегечкори, Б. С. Приемы формирования кроны плодовых деревьев в разных типах насаждений / Б. С. Гегечкори. – Краснодар, 1998. – С. 72–91.

2. Кухто, В. С. Влияние приемов формирования кроны на рост и продуктивность деревьев яблони сортов Антей и Алеся на подвое 62-396 / В. С. Кухто // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 70–77.

3. Кудрявец, Р. П. Оптимизация условий продукционного процесса / Р. П. Кудрявец // Продуктивность яблони. – М. : Агропромиздат, 1987. – С. 133–214.

4. Кудрявец, Р. П. Практическое руководство по обрезке садовых деревьев / Р. П. Кудрявец. – М. : Изд-во АСТ, 2016. – 160 с.

5. Девятов, А. С. Как правильно формировать и обрезать плодовые деревья и ягодные кусты / А. С. Девятов. – Минск : Ураджай, 1995. – 208 с.

6. Плодовый сад / под общ. ред. А. С. Девятова. – Минск : Ураджай, 1969. – С. 245.

7. Капичникова, Н. Г. Рост и урожайность яблони сорта Чараўнiца на разных подвоях в зависимости от степени укорачивания однолетних ветвей при формировании веретеновидной кроны / Н. Г. Капичникова // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2014. – Т. 26. – С. 57– 63.

8. Организационно-технологические нормативы возделывания овощных, плодовых, ягодных культур и выращивания посадочного материала : сб. отраслевых регламентов / В. А. Самусь [и др.] / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси ; рук. разраб.: В. Г. Гусаков [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2010. – С. 144– 393.

9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел, 1999. – 608 с.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС ; под общ. ред. Г. А. Лобанова. – Мичуринск, 1973. – 496 с.

11. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) : учеб. пособие / Б. А. Доспехов. – М. : Колос, 1979. – 416 с.


Review

For citations:


Kapichnikova N.H., Buimistrova A.V., Leonovich I.S. Growth and fertility of apple tree species Aksamit and Palanez depending on the cutting techniques used in the formation of the spindle-shaped crown. Fruit Growing. 2021;33:12-17. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-12-17

Views: 169


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)