Preview

Fruit Growing

Advanced search

Quality indicators of fruits of perspective pear hybrids of late ripening

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-145-151

Abstract

 The article presents the results of studying the quality and biochemical composition of fruits of 10 promising pear hybrids of Belarusian selection of late ripening after prolonged storage. The Belaruskaja pozdnaja and Zaveya were identified as reference varieties. The studies were carried out in the departments of Fruit Plant Breeding and Biotechnology of the Republican Unitary Enterprise “Institute of Fruit Growing”. The highest content of solids and sugars after storage was noted in the fruits of hybrids 89-32/18 and 07-4/33 (solids – 19.6 and 19.0 %, sugars – 9.75 and 8.85 % respectively).  According to the content of ascorbic acid, hybrids 07-4/33 and 07-9/13 had become discernible (3.80 and 3.95 mg/100 g, respectively). The maximum content of phenolic compounds (95.40 mg/100 g) was noted in the hybrid 07-5/47. 

About the Authors

I. N. Ostapchuk
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


O. A. Yakimovich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Оценка генофонда груши по биохимическому составу плодов / И. А. Бандурко [и др.] // Новые технологии. – 2008. – № 6. – С. 9–12.

2. Загиров, Н. Г. Оценка биохимического состава интродуцированных осенних сортов груши для пополнения коллекции геноресурсов в условиях Южного Дагестана / Н. Г. Загиров // Субтроп. и декоратив. садоводство. – 2021. – № 79. – С. 117–125.

3. Масловский, С. А. Биохимические показатели качества и сохраняемость плодов новых сортов груши из коллекции учебно-опытного сада РГАУ-МСХА имени К. А. Тимирязева / С. А. Масловский, Д. В. Тонких // Проблемы развития АПК и сельских территорий в XXI веке : материалы конф., М., 1 янв. – 31 дек. 2012 г. / Рос. гос. аграр. ун-т – М. с.-х. акад. им. К. А. Тимирязева ; ред. В. М. Баутин. – М., 2012. – С. 352–354.

4. Firsova, S. Biochemical Composition of the Pear Fruit at FSBSI FARC of the North-East named after N. V. Rudnitskiy [Electronic resource] / S. Firsova, A. Rusinov, A. Sofronov // BIO Web of Conferences ITIA. – 2022. – Jan. – Mode of access: https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/pdf/2022/06/bioconf_itia2022_06002.pdf. – Date of access: 22.04.2023.

5. Ширко, Т. С. Биохимия и качество плодов / Т. С. Ширко, И. В. Ярошевич. – Минск: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

6. Якимович, О. А. Новый белорусский сорт груши Завея / О. А. Якимович, З. А. Козловская // Плодоводство: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2016. – Т. 28. – С. 78–84.

7. Вальчук, Т. С. Биохимическая характеристика плодов груши некоторых сортов / Т. С. Вальчук, С. Л. Масанский // Научный потенциал молодежи – будущему Беларуси : материалы III Междунар. молодеж. науч.-практ. конф., Пинск, 27 марта 2009 г. : в 2 ч. / Полес. гос. ун-т ; редкол.: К. К. Шебеко [и др.]. – Пинск, 2009. – Ч. 1. – С. 106–107.

8. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская [и др.]; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск: Беларус. навука, 2019. – 249 с.

9. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги: ГОСТ 28561-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Стандартинформ, 2011. – 10 с.

10. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ ISO 2173-2013. – Введ. 01.07.2015. – М.: Стандартинформ, 2014, 2019. – 8 с.

11. Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности: ГОСТ ISO 750–2013. – Взамен ГОСТ 25555.0-82; введ. 01.07.2015. – М.: Стандартинформ, 2018. – 5 с.

12. Определение сахаров в овощах, ягодах и плодах / Б. А. Ягодин [и др.] // Практикум по агрохимии: учеб. пособие / Б. А. Ягодин [и др.] ; под общ. ред. Б. А. Ягодина. – М., 1987. – С. 200–208.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / М-во сел. хоз-ва СССР, Всесоюз. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина; редкол.: Г. А. Лобанов [и др.] ; под общ. ред. Г. А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС им. И. В. Мичурина, 1973. – 495 с.

14. Spanyár, P. Bestimmung des tatsächlichen Gehaltes an Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmitteln / P. Spanyár, E. Kevei, M. Blazovich // Ztchr. für Lebensmittel-Unters. u. Forschung. – 1963. – Bd 123, № 2. – S. 93–102.

15. Методические указания по исследованию биологически активных веществ плодов / Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, Всесоюз. науч.-исслед. ин-т растениеводства им. Н. И. Вавилова; сост.: Г. Б. Самородова-Бианки, С. А. Стрельцина. – Л.: ВИР, 1979. – 47 с.

16. Гиричев, В. С. Пищевая ценность плодов груши летних сортов [Электронный ресурс] / В. С. Гиричев // Молодой ученый. – 2011. – № 9 (32). – С. 268–269. – Режим доступа: https://moluch.ru/archive/32/3626/. – Дата доступа: 20.04.2023.

17. Доценко, В. А. Овощи и плоды в питании и лечении / В. А. Доценко. – СПб.: Лениздат, 1993. – 333 с.


Review

For citations:


Ostapchuk I.N., Yakimovich O.A. Quality indicators of fruits of perspective pear hybrids of late ripening. Fruit Growing. 2023;35(2):145-151. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-145-151

Views: 122


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)