Influence of controlled atmosphere on storability and quality of pear fruits during storage
Abstract
In the Institute for Fruit Growing the influence of controlled atmosphere with various oxygen and carbon dioxide concentration on indicators of fruits storability of 3 pear cultivars such as Byelorusskaya pozdnyaya, Prosto Maria, Zaveya at long-term storage have been studied within 2013-2015. The controlled atmosphere influenced positively on the decrease in pear fruits losses from mass natural loss and sound fruits output at long-term storage. The best pear fruits storability was marked in the controlled atmosphere with the ultralow oxygen content. Sound fruit output made 86.6 % at the cultivar Prosto Maria, 88.3 % at the cultivar Byelorusskaya pozdnyay and 94.4 % at the cultivar Zaveya. The controlled atmosphere protects almost completely pear fruits from withering and reduces essentially rot losses, which allows keeping quality indicators of fruits (density and hardness) at long-term storage for maximum length of time.
About the Authors
D. I. MartsinkevichBelarus
A. M. Krivorot
Belarus
References
1. Панкова, Е.И. Перспективные способы хранения груш / Е.И. Панкова, З.Н. Казанова, Л.В. Хачетлова // Плодоовощное хозяйство. – 1987. – № 3. – С. 55-56.
2. Хранение семечковых плодов в регулируемой газовой среде с использованием отбросного азота / В.И. Сыроедов [и др.] // Биохимия хранения картофеля, овощей и плодов. – М., 1990. – С. 162-164.
3. Седова, З.А. Влияние послеуборочной обработки кальцием и температурных режимов на продолжительность хранения плодов груши / З.А. Седова, Г.П. Шульга // Биохимия хранения картофеля, овощей и плодов. – М., 1990. – С. 165-167.
4. Biosynthesis of volatile aroma compounds in pear fruit stored under long-term controlled-atmosphere conditions / I. Lara [et al.] // Postharvest Biology and Technology. – 2003. – N 29(2). – P. 29-39.
5. Short-term effects of air and controlled atmosphere storage on antioxidant metabolism in Сonference pears / C. Larrigaudiere [et al.] // Journal Plant Physiology. – 2001. – N 158. – P. 1015-1022.
6. Effects of preharvest, harvest and postharvest factors on the quality of pear (cv. Rocha) stored under controlled atmosphere conditions / A.C. Galvis-Sánchez [et al.] // Journal of Food Engineering. – 2004. – N 2. – P. 161-172.
7. Prediction of water loss from pears (Pyrus communis cv.Conference) during controlled atmosphere storage as affected by relative humidity / T.A. Nguyen [et al.] // Journal of Food Engineering. – 2007. – N 83. – P. 149-155.
8. Physicochemical and Sensory Evaluation of 'Rocha'Pear Following Controlled Atmosphere Storage / A.C. Galvis-Sánchez [et al.] // Journal of Food Science. – 2003. – N 1. – P. 318-327.
9. Гудковский, В.А. Рекомендации по длительному хранению яблок и груш в обычной и контролируемой атмосфере / В.А. Гудковский. – Алма-Ата: Кайнар, 1974. – 27 с.
10. Wojcik, P. Jak przechowywac gruszki / P. Wojcik // Sad Nowoczesny. – 1996. – N 7. – S. 7-14.
11. Исаев, Р.Д. К вопросу хранения плодов груши в регулируемой атмосфере // Научные основы устойчивого садоводства в России: докл. конф., Мичуринск, 11-12 марта 1999 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина. – Мичуринск: ВНИИС им. И.В. Мичурина, 1999. – С. 231-233.
12. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
13. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С.Ю. Дженеев, В.И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.
14. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования): учеб. и учебн. пособие для высш. учебн. завед. – Б.А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Review
For citations:
Martsinkevich D.I., Krivorot A.M. Influence of controlled atmosphere on storability and quality of pear fruits during storage. Fruit Growing. 2015;27:302-307. (In Russ.)