The influence of various methods of a crown formation on trees productivity of pear cultivars of various maturing terms
Abstract
The results of the study in 2009-2012 of an influence of various methods of a crown formation on indicators of pear tree productivity are presented in the article. As a result of the researches made in the orchard planted in 2005 there was revealed a cultivar reaction on various methods of a pear tree crown formation. The yield at the hybrid 90-39/80 (‗Zaveya‘) and at the cultivar ‗Prosto Mariya‘ was higher at the crown formation by shoots pruning and shortening (the control). At the control variant there were gotten 29.1 t/ha of the fruits of the hybrid 90-39/80 (‗Zaveya‘) and the cultivar ‗Prosto Mariya‘ produced 76.8 t/ha of the fruits. The cultivar ‗Kudesnitsa‘ appeared to be more productive at the crown formation by means of shoots pruning. At this variant of formation for the last 4 years there have been received 48.2 t/ha of fruits. The average fruit weight was higher in comparison with the control at the crown formation by the method of shoots pruning. In 2011 at the hybrid 90-39/80 (‗Zaveya‘) the average weight of a fruit was higher by 23 g at the crown formation by shoots pruning and shortening. The fruits of the cultivar ‗Kudesnitsa‘ are larger at the variant of the crown formation by shoots pruning and shortening. The average fruit weight makes 178 g and 163 g at the crown formation by shoots pruning.
About the Authors
V. A. KhatkevichBelarus
N. G. Kapichnikova
Belarus
References
1. Гегечкори, Б.С. Приемы формирования кроны плодовых деревьев в разных типах насаждений / Б.С. Гегечкори. – Краснодар, 1998. – С. 72-91.
2. Яров, Б.Е. Сравнительная эффективность производства яблони груши в ЦЧР / Б.Е. Яров // Проблемы интенсификации садоводства: тез. докл. третьей областной конф. молодых ученых / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Потапов (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1989. – С. 73-74.
3. Клочко, П.В. Влияние способов формирования, обрезки и плотности посадки на продуктивность деревьев груши / П.В. Клочко, И.В. Заричный, В.С. Качкина // Садоводство и виноградарство. – 1997. – № 4. – С. 6-8.
4. Заричный, И.В. Экономическая эффективность выращивания груши в орошаемых насаждениях / И.В. Заричный, В.С. Качкина // Проблемы интенсификации садоводства: тез. докл. третьей областной конф. молодых ученых / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Потапов (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1989. – С. 71-72.
5. Демченко, В.И. Влияние формы крон на рост и урожайность деревьев груши / В.И. Демченко // Проблемы интенсификации современного садоводства: краткие тез. докл. к четвертой обл. конф. молодых учен. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Гудковский (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1990. – С. 114-115.
6. Гроссу, И.Д. Фитометрические характеристики и урожаи деревьев груши в зависимости от системы формирования и степени обрезки / И.Д. Гроссу // Проблемы интенсификации современного садоводства: краткие тез. докл. к четвертой обл. конф. молодых учен. / ВНИИС им. И.В. Мичурина; редкол.: В.А. Гудковский (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 1990. – С. 115-117.
7. Гасанов, З.М. Урожайность и продуктивность груши в зависимости от плотности посадки / З.М. Гасанов, Г.Д. Аббасов // Садоводство и виноградарство. – 2001. – № 2. – С. 9-11.
8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
Review
For citations:
Khatkevich V.A., Kapichnikova N.G. The influence of various methods of a crown formation on trees productivity of pear cultivars of various maturing terms. Fruit Growing. 2013;25(1):157-163. (In Russ.)