Preview

Fruit Growing

Advanced search

Specific productivity and characteristics of sweet cherry crown at various crown designs

Abstract

The aim of the research has been to estimate and select the optimal crown form for various sweet cherry cultivars that allows receiving heavy fruit yields of this valuable crop.

The article presents the results for 9 years of the investigations concerning perfection of a crown design in sweet cherry plantations. Three cultivars of the Belarusian breeding such as Syubarovskaya, Gastsinets and Vityaz‘ on a seed mazzard stock were under the investigation. It was reflected the influence of a crown form on crown height, trunk cross sectional area and tree growth activity.

The formation of the spaced and storeyed crown form promotes restricting of tree growth activity. It means that embedding of big quantity of boughs (4-5 units) in the first storey has restrained incremental growth of a tree in height as well as thick of a tree trunk. However, the total crop per tree has appeared to be higher in the variant of formation of natural and improved crown form. For fruit growers it is the main indication of application expediency of this or that processing method at crop cultivation.

Natural and improved crown form shall be regarded as optimum crown design for intense sweet cherry orchards on a seed stock.

About the Authors

I. S. Leonovich
УО «Белорусский государственный аграрный технический университет»
Belarus


P. A. Turbin

Russian Federation


N. V. Ignatkova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Еремин, Г.В. Интенсивная технология выращивания плодов черешни / Г.В. Еремин [и др.]. – Крымск: ГНУ КОСС ГНУ СКЗНИИСиВ Россельхозакадемии, 2011.– 43 с.

2. Черепахин, В.И. Обрезка плодовых деревьев в интенсивных садах / В.И. Черепахин. – М.: Росагропромиздат, 1983. – 160 с.

3. Еремина, О.В. Влияние сорто-подвойных комбинаций и типов формировок кроны на рост и вступление в плодоношение деревьев черешни / О.В. Еремина, В.М. Кареник, Г.Н. Жуков // Плодоводство и ягодоводство России: сб. науч. работ / ГНУ ВСТИСП Россельхозакадемии; редкол.: М.И. Куликов [и др.]. – М., 2012. – Т. XXIX. – Ч. 1. – С. 170-177.

4. Кудрявец, Р.В. Формирование и обрезка садовых деревьев / Р.В. Кудрявец. – М.: АСТ: Астрель, 2010. – 160 с.

5. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда селекции РУП «Институт плодоводства» / РУП «Институт плодоводства». – Самохваловичи, 2010. – 108 с.

6. Интегрированные системы защиты сельскохозяйственных культур от вредителей, болезней и сорняков: рекомендации / Под ред. С.В. Сороки. – Минск: Белорусская наука, 2005. – С. 405-417.

7. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 496 с.

8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общей ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

9. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта: (с основами статистической обработки результатов исследований): учеб. пособие / Б.А. Доспехов. – М.: Колос, 1979. – 416 с.


Review

For citations:


Leonovich I.S., Turbin P.A., Ignatkova N.V. Specific productivity and characteristics of sweet cherry crown at various crown designs. Fruit Growing. 2014;26(1):175-182. (In Russ.)

Views: 80


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)