Preview

Fruit Growing

Advanced search

Study of promising black elderberry forms (Sambucus nigra L.) in Belarus

Abstract

Nowadays highly profitable crops, not labour-consuming and unpretentious to cultivation conditions at the same time invoke a big interest and play an important role in the development of industrial small fruit growing in Belarus. Black elderberry contains the whole complex of biologically active agents which define considerably their value. They carry out a control function in an organism, thus rendering essential influence on a human life activity. The article presents the results of primary study of three black elderberry forms. They have been selected in natural thickets of Minsk vicinities and propagated in the small fruit growing department of the Institute for fruit growing. The forms were estimated on a complex of economically valuable characteristics. Among them were winter hardiness, productivity, berry weight, fullness and weight of a cluster, chemical composition of berries and suitability to production of processing products. By the results of experimental data there were singled out two elite forms of black elderberry (B-21 and B-23) differed by winter hardiness, productivity, large fruits and relative resistance to an anthracnose.

About the Authors

L. A. Murashkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Dmitrieva
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


O. G. Zujkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Шалкевич, М.С. Результаты и перспективы исследований малораспространенных ягодных культур в Институте плодоводства НАН Беларуси / М.С. Шалкевич [и др.] // Ягодоводство на современном этапе: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 100-летию со дня рождения А.Г. Волузнева (пос. Самохваловичи, 13-15 июля 2004 г.) / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: Р.Э. Лойко (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2004. – Т. 15. – С. 147-155.

2. Синупрет (Sinupret) [Electronic resource]. – Mode of access: http://ww19w.piluli.ru/product/Sinupret. – Дата доступа: 03.01.13.

3. Гриппал с черной бузиной и витамином С [Electronic resource]. – Mode of access: http://lekmed.ru/lekarstva/protivoprostudnye/grippal-s-chernoy-buzinoy-i-vitaminom-s.html. – Дата доступа: 03.01.13.

4. Ново-пассит [Electronic resource]. – Mode of access: http://health.mail.ru/drug/novo_passit. – Дата доступа: 03.01.13.

5. Osamu, I. Stability of Antocyanins of Sambucus Canadensis and Sambucus nigra / I. Osamu [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1996. – V. 44. – P. 3090-3096.

6. Wazbinska, J. Content of anthocyanins and antioxidant activity in fruit of wild elder (Sambucus nigra L.) growing on different soil objects / J. Wazbinska, B. Pliszka, B. Ploszaj // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2006. – Т. 18. – Ч. 1. – С. 161-164.

7. Pliszka, B. Content of polyphenols and macroelements in fruits of wild elder (Sambucus nigra L.) grown on different soil objects / B. Pliszka [et al.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 273-277.

8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орѐл: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

9. Изучение устойчивости плодовых, ягодных и декоративных культур к заболеваниям: метод. указ. / ВИР; сост. Т.М. Хохрякова [и др.]. – Л., 1972. – С. 70-94.

10. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги: ГОСТ 28561-90. – Введ. 01.07.92. – Москва: Изд-во стандартов, 1991. – 10 с.

11. Виноград свежий. Методы определения массовой доли концентрации сахаров: ГОСТ 27198-87. – Введ. 01.07.1987. – Москва: Изд-во Государственный стандарт СССР. – 12 с.

12. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82. – Введ. 01.01.83. – Москва: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.

13. Продукты переработки плодов и овощей. Титриметрический метод определения пектиновых веществ: ГОСТ 29059-91. – Введ. 1.07.1992. – Москва: Изд-во Межгосударственный стандарт, 2010. – 5 с.

14. Метод определения витамина С: ГОСТ 24556-89. – Введ. 01.01.1990. – Москва: ИПК изд-во стандартов, 2003. – 11 с.

15. Спектрометрический метод определения общего содержания фенольных соединений с использованием реактива Фолина-Дениса. Использования БАВ плодов / Г.Б. Самородова-Бианки, С.А. Стрельцина; под ред. Г.Б. Самородова-Бианки. – Л.: ВАСХНИЛ ВИР, 1979. – С. 20-22.

16. Методика определения ß-каротина в специализированных продуктах питания. МВИ.МН.3239-2009. Утверждена Главным государственным врачом Республики Беларусь. – Введена 03.11.2009 г. – 17 с.

17. Методика автоклавной пробоподготовки продовольственного сырья, пищевых продуктов, биологических материалов, косметической продукции, почвы, отходов производства и потребления для определения содержания в них токсичных и минеральных элементов: инстр. 4.1.10-14-5-2006.

18. Воды минеральные питьевые лечебные, лечебно-столовые и природные столовые. Методы определения ионов калия: ГОСТ 23268.7-78. – Введен 01.01.1980. – Москва, 1983. – 5 с.

19. Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб минерализацией для определения содержания токсичных элементов: ГОСТ 26929-94. – Введ. 01.01.1996. – Минск: Изд-во Межгосударственный стандарт, 2010. – 12 с.

20. Методика выполнения измерений концентрацией элементов в жидких пробах на спектрометре ALR 3410+: МВИ.МН.1792-2002. – Введ. 10.09.2002. – Минск: Министерство здравоохранения Республики Беларусь.

21. Методика флуориметрического определения селена в продовольственном сырье, пищевых продуктах, косметической продукции и других биологических объектах: инстр. 4.1.10-15-12-2006.

22. Методические указания по определению йода в продуктах питания и крови роданиднонитритным методом. МУ по опред. йода. Утвержд. МЗ РБ 24.06.97 г. № 8-9702.

23. Кухта, В.С. Биологическая химия: учебник / В.С. Кухта [и др.]; под ред. А.Д. Тагановича. – Минск: Асар; М.: Изд-во БИНОН, 2008. – 688 с.


Review

For citations:


Murashkevich L.A., Dmitrieva A.M., Maksimenko M.G., Zujkevich O.G. Study of promising black elderberry forms (Sambucus nigra L.) in Belarus. Fruit Growing. 2013;25(1):301-308. (In Russ.)

Views: 153


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)