Preview

Fruit Growing

Advanced search

New variety of gooseberry Vayar

Abstract

As a result of the initial study of 6 gooseberry hybrids, 2 late ripening elite hybrids were identified – 02-2-14, 1-2-7, – which are superior to analogues included in the National List of the Republic of Belarus due to combination of features that determine suitability for mechanized harvesting, high productivity, resistance to American gooseberry mildew (Sphaerotheca mors-uvae), good taste and technological qualities of fruits.

Hybrid 02-2-14 (free pollination of the hybrid 2-5-r) was called Vayar and it was passed to system of the state variety testing. It is characterized by late ripening, high winter hardiness, relative resistance to mildew (Sphaerotheca mors-uvae), suitability for harvesting (slightly spreading bush, height 2.0 m, the whole crop is located in a harvestable area available for collection by combine, coefficient of relative durability of berries is 4.5). The variety productivity in the 5th year after planting is 3.0 kg/bush (12 t/ha). Vayar has a high growth rate (bush height in the 3rd year after planting – 1.6 m), which allows harvesting during the first fruiting. The profitability level of cultivation is 237.5 %.

The berries have good taste (taste panel score of fresh berries is 4.4), good commercial qualities (average berry weight is 2.8 g, maximal – 3.8 g) and processability. The content of soluble solids is 11.7 %, sugars – 7.7 %, sugar/acid ratio – 2.8.

About the Authors

T. M. Andrushkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. G. Zazulin
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. FAOSTAT [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/faostat. – Дата доступа: 25.04.2020.

2. Государственный реестр сортов / ГУ «Государственная инспекция по испытанию и охране сортов растений» ; отв. ред. В. А. Бейня. – Минск, 2019. – 272 с.

3. Андрушкевич, Т. М. Исходный материал и селекция универсальных сортов крыжовника в Беларуси : автореф. дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.05 / Т. М. Андрушкевич ; РУП «Институт плодоводства». – Самохваловичи, 2015. – 24 с.

4. Андрушкевич, Т. М. Новый сорт крыжовника Вирилад / Т. М. Андрушкевич // Плодоводство : науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2016. – Т. 28. – С. 170–175.

5. Андрушкевич, Т. М. Новый сорт крыжовника «Крыжачок» / Т. М. Андрушкевич // Современное садоводство – Contemporary horticulture [Электронный ресурс]. – Орел : ГНУ ВНИИСПК, 2014. – № 4. – Режим доступа: http://journal.vniispk.ru/pdf/2014/4/55.pdf. – Дата доступа: 20.12.2014.

6. Изменение климатических условий и феноритмики ягодных культур в Беларуси / Т. М. Андрушкевич [и др.] // Плодоводство : науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2019. – Т. 31. – С. 100–112.

7. Общий каталог сортов ЕС. Frumatis [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/plant_variety_catalogues_databases_en. – Дата доступа: 20.04.2020.

8. Stachelbeere // Beschreibende Sortenliste Strauchbeerenobst. – Deutscher Landwirtschaftsverlag GmbH, 2002. – S. 101–125.

9. Odmiany wpisane do krajowego rejestru (kr). Agrest [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.coboru.pl/Polska/Rejestr/odm_w_rej.aspx?kodgatunku=AGJ. – Дата доступа: 20.04.2020.

10. Metzlaff, D. Die Stachelbeere / D. Metzlaff // Obstbau. – 2015. – № 21. – S. 22–25.

11. Uprawa agrestu w Wielkiej Brytanii [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.ogrodinfo.pl/owocejagodowe/uprawa-agrestu-w-wielkiej-brytanii/. – Дата доступа: 20.04.2020.

12. Ковешникова, Е. Ю. Сорта и технологии возделывания крыжовника в ЦЧР / Е. Ю. Ковешникова // Садоводство и питомниководство [Электронный ресурс] : интернет-журнал. – Режим доступа: http://asprus.ru/blog/sorta-itexnologii-vozdelyvaniya-kryzhovnika-v-cchr/. – Дата доступа: 20.12.2016.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

14. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 4 с.

15. Практикум по агрохимии / Б. А. Ягодин [и др.] ; под общ. ред. Б. А. Ягодина. – М. : Агропромиздат, 1987. – 512 с.

16. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности : ГОСТ 25555.0-82 (СЭВ 3010-81). – Введ. 01.01.1983. – М. : Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.

17. Bestimmung des tatsächlichen Gehaltes den Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmitteln / P. Spanyar [u.a.] // Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung. – 1963. – № 2, B. 123. – S. 93–102.

18. Исследования БАВ плодов / под ред. Г. Б. Самородовой-Бианки ; ВАСХНИЛ ВИР. – Л., 1979. – 44 с.

19. Изучение устойчивости плодовых, ягодных и декоративных культур к заболеваниям : метод. указ. / ВИР ; сост. Т. М. Хохрякова [и др.]. – Л., 1972. – С. 70–94.

20. Мастицкий, С. Э. Методическое пособие по использованию программы STATISTICA при обработке данных биологических исследований / С. Э. Мастицкий. – Минск, 2009. – 76 с.


Review

For citations:


Andrushkevich T.M., Zazulin A.G. New variety of gooseberry Vayar. Fruit Growing. 2020;32(1):119-126. (In Russ.)

Views: 221


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)