Preview

Fruit Growing

Advanced search

Physical and chemical parameters and vitamin composition of powders from dried fruit and berry squeezings out

Abstract

The article presents the investigation results of physical and chemical indexes (mass fraction of dry substances, mass fraction of pectines, mass fraction of moisture, mass fraction of crude fiber, mass fraction of total sugar in invert form, mass fraction of titrable acid concentration), powders vitamin composition (β-carotene, E, C, B1, B2, PP) prepared from squeezings of fruit and berry dry crops such as Japanese quince (Chaenomeles јaponica (Thumb.), European elder (Sambucus nigra L.), gooseberry (Grossularia reclinata (L.) mill), raspberry (Rubus idaeus L.), sea buckthorn (Hippophae rhаmnoidеs L.), plum tree (Prunus L.), red currant (Ribes rubrum L.), black currant (Ribes nigrum L.), mountain ash (Sorbus aucuparia L.), black chokeberry (Aronia melanocarpa (minch) Elliott.) and apple tree (Malus domestica Borkh.). As a result of the investigation the largest content of pectines was found at the sea buckthorn ‘Otradnaya’ (20.7%), crude fiber from raspberry of the variety ‘Barnaulskaya’ (38.6%), sugars from apple tree variety ‘Antei’ (48.9%), titrable acid from black currant variety ‘Katusha’ (8.4%), β-carotene from sea buckthorn variety ‘Otradnaya’ (32.77 mg/100 g), vitamin E from sea buclthorn ‘Botanicheskaya’ (44.5 mg/100 g), vitamin C from black currant variety ‘Katusha’ (83.1 mg/100 g), vitamin B1 from gooseberry variety ‘Masheka’ (0.83 mg/100g), vitamin B2 from gooseberry variety ‘Ravolt’ (3.77 mg/100g) and vitamin PP from raspberry squeezings of the variety ‘Barnaulskaya’ (5.68 mg/100g). Powders prepared from squeezing of various dry fruit and berry crops gotten in the production process of fruit and berry canned goods may serve as an additional vitamins and organic substances entering in a man’s body necessary for its normal activity.

About the Authors

M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


O. G. Zuikevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Данченко, О.С. Эффективность внедрения безотходной технологии при переработке плодов и овощей / О.С. Данченко. – Москва, 1983. – Вып. 11. – 38 с. – (Обзор информ. / ЦНИИТЭИпищепром. Серия. Пищевая промышленность).

2. Самсонова, А.Н. Фруктовые и овощные соки / А.Н. Самсонова, В.Б. Унева. – М.: Агропромиздат, 1990. – 287 с.

3. Малина, В.Д. Микроэлементы в консервированных ягодных соках / В.Д. Малина, Ю.А. Клячко // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 1969. – № 4(71). – С. 32-33.

4. Справочник по производству консервов: в 4 т. / Под ред. д-ра техн. наук В.И. Рогачёва. – М.: Пищевая промышленность, 1974. – Т. 4. – 666 с.

5. Полищук, В.М. Комплексное использование сырья в пищевой промышленности Украинской ССР / В.М. Полищук [и др.]. – Киев: УкрНИИНТИ, 1981. – 256 с.

6. Лойко, Р. Фрукты и овощи – источники здоровья / Р. Лойко, З. Кавецки. – Мн.: Лазурак, 2001. – 264 с.

7. Ширко, Т.С. Аптека в саду и огороде / Т.С. Ширко. – Мн.: Полымя, 1994. – 672 с.

8. Загибалов, А.Ф. Комплексное использование плодовых косточек в пищевой промышленности / А.Ф. Загибалов [и др.]. – Москва, 1988. – Вып. 5. – 20 с. – (Обзор информ. / АгроНИИТЭИПП. Серия. Пищевая промышленность).

9. Поландова, Р.Д. Использование плодово-ягодных наполнителей при производстве пищевых продуктов / Р.Д. Поландова [и др.]. – Москва, 1986. – Вып. 7. – 17 с. – (Обзор информ. АгроНИИТЭИПП. Сер. 14).

10. Плотникова, Т.В. Пути повышения биологической ценности мучных кондитерских изделий / Т.В. Плотникова, Е.В. Тяпкина // Сибирский ун-т потреб. кооперации. – Новосибирск, 2002. – 23 с.

11. Избасаров, Д.С. Технология производства пищевых порошков из яблочных выжимок / Д.С. Избасаров, Ю.Ф. Снежкин, Н.Е. Джерембаева. – Алма-Ата, 1988. – 112 с.

12. Цыбикова, Г.Ц. Облепиховая мука в производстве продуктов питания / Г.Ц. Цыбикова [и др.] // Материалы 3-го Междунар. симп. по облепихе / Междунар. н.-и. и учеб. центр по облепихе; РАСХН. Сиб. отд-ние. НИИСС им. М.А. Лисавенко. Бурят. ПЯОС; редкол.: П.Л. Гончаров [и др.]. – Новосибирск, 1998. – С. 123-124.

13. Лузан, В.Н. Облепиховая мука в производстве мясных продуктов / В.Н. Лузан [и др.] // Материалы 3-го Междунар. симп. по облепихе / Междунар. н.-и. и учеб. центр по облепихе; РАСХН. Сиб. отд-ние. НИИСС им. М.А. Лисавенко. Бурят. ПЯОС; редкол.: П.Л. Гончаров [и др.]. – Новосибирск, 1998. – С. 124-125.

14. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

15. Нестеренко, В.Б. Рекомендации по мерам радиационной защиты населения и их эффективность / В.Б. Нестеренко. – Мн., 1999. – 32 с.


Review

For citations:


Maksimenko M.G., Zuikevich O.G. Physical and chemical parameters and vitamin composition of powders from dried fruit and berry squeezings out. Fruit Growing. 2011;23:368-374. (In Russ.)

Views: 148


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)