Preview

Fruit Growing

Advanced search

Effect of Fitomag postharvest treatment on preservation of quality and shelf life of apple fruits of early ripening cultivars

Abstract

The studies of effect of Fitomag (created on the basis of inhibitor of synthesis of ethylene 1-methylcyclopropene) on maintaining the quality and prolonging the shelf life of fresh fruits of early ripe apple were carried out in 2018–2019 at the Institute for Fruit Growing.

The objects of study were fruits of 7 early ripe apple cultivars (‘Aksamit’, ‘Kovalenkovskoe’, ‘Mechta’, ‘Palanez’, ‘Papirovka’, ‘Ranak’, ‘Slava pobeditelyam’) grown at the Department of Fruit Plants Breeding of the Institute for Fruit Growing.

The use of the preparation Fitomag helps to extend the storage period of fruits up to 32 days and to increase the yield of commercial fruits for all studied apple cultivars with summer ripening period.

The maximum duration of storage (110 days) was noted in the variant with application of Fitomag on cultivars ‘Mechta’ and ‘Kovalenkovskoe’ (the yield of healthy fruits 86.1 and 92.8 %, respectively).

Treatment with Fitomag helps to preserve moisture in fruits and reduces the mass loss by 0.2–2.7 %, depending on the cultivar, and also increases the shelf life for 1–2 days.

Storage of fruits using Fitomag preparation allowed to reduce losses from fungal diseases by 1.2–10.3 %, depending on the cultivar.

About the Authors

D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


O. S. Karanik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Причко, Т. Г. Биохимические и технологические аспекты хранения и переработки плодов яблони : автореф. дис. … докт. с.-х. наук : 06.01.07; 05.18.01 / Т. Г. Причко; СКЗНИИСиВ. – Краснодар, 2002. – 172 с.

2. Оценка плодовых культур по биохимическому составу и технологическим качествам плодов / Н. И. Савельев [и др.] // Научное обеспечение современных технологий производства, хранения и переработки плодов и ягод в России и странах СНГ : материалы Междунар. науч.-практ. конф., Москва, 12–14 августа 2002 г. / ВСТИСП; редкол.: В. И. Кашин [и др.]. – М., 2002. – С. 220–224.

3. Криворот, А. М. Созревание плодов яблони: биохимические аспекты и гипотезы инициации / А. М. Криворот // Плодоводство : науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2002. – Т. 14. – С. 167–183.

4. Kupferman, E. The Role of Ethylene in Determining Apple Harvest and Storage Life / E. Kupferman // Post Harvest Pomology Newsletter. – 1986. – Vol. 4. – № 1. – P. 120–124.

5. Wrzodak, A. Czy 1-MCP jest przyszloscia przechowalnictwa / A. Wrzodak // Warzywa. – 2005. – № 11/12. – P. 93–94.

6. Bates, B. R. 1-MCP and Fruit Quality / B. R. Bates, H. Warner // Perishables Handling Quarterly. – 2001. – № 108. – P. 10–12.

7. Johnson, D.S. Improvement in the storage quality of apples in the UK by the use of 1-MCP (SMARTFRESH™) / D. S. Johnson // Acta Hort. – 2003. – Vol. 599. – P. 39–47.

8. Яблоки свежие ранних сроков созревания. Технические условия : СТБ 2287-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск : Госстандарт, 2013. – 12 с.

9. Криворот, А. М. Технологии хранения плодов / А. М. Криворот. – Минск, ИВЦ Минфина, 2004. – 262 с.

10. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ ISO 2173-2013. – Введ. 01.03.2016. – М. : Стадартинформ, 2014. – 12 с.

11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

12. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта : Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.

13. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) : учеб. и учебн. пособия для высш. учебн. завед. / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

14. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда, включенные в Государственный реестр сортов и находящиеся на испытании в Государственной инспекции по испытанию и охране сортов растений / РУП «Институт плодоводства». – Самохваловичи, 2020. – 31 с.

15. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловской [и др.]; под общ. ред. З. А. Козловской ; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства. – Минск : Беларуская навука, 2019. – 249 с.

16. Современный сортимент садовых насаждений Беларуси / РУП «Институт плодоводства» ; под ред. З. А. Козловской, В. А. Самуся. – Минск : Беларуская навука, 2015. – 265 с.


Review

For citations:


Martsinkevich D.I., Krivorot A.M., Maksimenko M.G., Karanik O.S., Novik G.A. Effect of Fitomag postharvest treatment on preservation of quality and shelf life of apple fruits of early ripening cultivars. Fruit Growing. 2020;32(1):183-189. (In Russ.)

Views: 102


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)