The economic value of hybrid hazelnuts bred by Ya. B. Kwach
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-139-144
Abstract
The article presents the results of the economic evaluation of 6 red-leaves hybrids bred by Ya. B. Kwach. The studies were conducted during 2020-2022. The Academic Yablokov and Moskovskiy rubin hazelnuts varieties of Russian selection were used as the control varieties for comparison.
A brief characteristics of the studied genotypes in terms of winter hardiness, the size and weight parameters of nuts, productivity, peculiarities of distribution of the fruit yield on fruit-bearing shoots, biochemical composition of nuts is given. The article analyzes specific features of growth and development of selected forms of hazelnuts bred by Ya. B. Kwach against each of the indicators.
Based on the obtained data the following hybrids of Kwach’s breeding were highlighted as sources of the main economically valuable traits for further breeding work: for the combination of large-fruited potential and kernel yield – Kwachovsky № 6, Kwachovsky № 7; for the combination of yield and optimal crop load distribution on the fruit-bearing shoots of different lengths – Kwachovsky No. 6, Kwachovsky № 7, Kwachovsky № 8; for the rich biochemical composition of the nuts in terms of the amount of fats – Kwachovsky № 1, Kwachovsky № 3, Kwachovsky № 8 and in terms of total sugars – Kwachovsky № 2, Kwachovsky № 6, Kwachovsky № 7, Kwachovsky № 8.
Keywords
About the Authors
V. V. VasekhaBelarus
M. M. Barysenka
Belarus
K. A. Charnavokaya
Belarus
V. A. Matsveey
Belarus
References
1. Використання генетичної колекциї Corylus Spp. НДП «Софиївка» для селекциї фундука Corylus domestica Kos. et Opal / І. С. Косенко [и др.] // Автохтон. та інтродук. рослини. – 2016. – Вип. 12. – С. 120–136.
2. Mehlenbacher, S. A. Genetic resources of temperate fruit and nut crops. Hazelnuts (Corylus) / S. A. Mehlenbacher // Acta Horticulturae. – 1991. – Vol. 290. – P. 791–836.
3. Antioxidant and antiradical activities in extracts of hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut green leafy cover / C. Alasalvar [et al.] // J. of Agricultural and Food Chemistry. – 2006. – Vol. 54. – P. 4826–4832.
4. Roasting affects phenolic composition and antioxidative activity of hazelnuts (Corylus avellana L.) / V. Schmitzer [et al.] // J. of Food Sci. – 2011. – Vol. 76. – P. 14–19. https://doi.org/10.1111/j.1750–3841.2010.01898.x
5. Solar, A. Characterisation of selected hazelnut cultivars: phenology, growing and yielding capacity, market quality and nutraceutical value / A. Solar, F. Stampar // Soc. of Chemical Industry. – 2011. – № 91 (7). – P. 1205–1212. https://doi.org/10.1002/jsfa.4300
6. Nuts & dried fruits statistical yearbook 2021/2022. – Reus: Intern. Nut and Dried Fruit Council, 2022. – 80 p.
7. Zdyb, H. Leszczyna / H. Zdyb. – Warszawa: Powszechne Wydaw. Rol. i Leśnе esp.zo.o., 2010. – 248 s.
8. Козловская, З. А. Лещина. Дикие виды и фундук / З. А. Козловская, Н. В. Луговцова // Плодоводство: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2018. – Т. 30. – С. 289–303.
9. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская [и др.]; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск: Беларус. навука, 2019. – 249 с.
10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур; редкол.: Е. Н. Джигадло [и др.] ; под общ. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
11. Васеха, В. В. Біялагічныя асаблівасці развіцця і прадукцыйнасць сартоў фундуку расійскай селекцыі пасля суровай зімы 2020–2021 гг. / В. В. Васеха, К. А. Чарнавокая // Селекция и генетика: инновации и перспективы: сб. ст. по материалам II Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-лет. юбилею д-ра с.-х. наук, проф. В. И. Бушуевой, Горки, 11 февр. 2022 г. / Белорус. гос. с.-х. акад.; редкол.: Г. И. Витко, Н. А. Дуктова, М. Н. Авраменко. – Горки, 2022. – С. 180–184.
12. Махно, В. Г. Продукционный потенциал сортов фундука нового поколения / В. Г. Махно, С. А. Горобец // Садоводство и виноградарство. – 2013. – № 6. – С. 23–27.
13. Черепенина, Л. В. Влияние формировки растений на урожайность фундука / Л. В. Черепенина // Садоводство и виноградарство. – 2010. – № 5. – С. 25–27.
Review
For citations:
Vasekha V.V., Barysenka M.M., Charnavokaya K.A., Matsveey V.A. The economic value of hybrid hazelnuts bred by Ya. B. Kwach. Fruit Growing. 2023;35(2):139-144. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-139-144