Preview

Плодоводство

Расширенный поиск

Гаспадарчая каштоўнасць гібрыдаў фундуку селекцыі Я. Б. Квача

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-139-144

Аннотация

У артыкуле прыводзяцца вынікі ацэнкі гаспадарчай каштоўнасці 6 чырвоналістных гібрыдаў селекцыі Я. Б. Квача на працягу 2020–2022 гг. Кантрольнымі сартамі для параўнання служылі расійскія – Академик Яблоков і Московский рубин.
Прыводзіцца кароткая характарыстыка даследуемых генатыпаў па зімаўстойлівасці, размерна-масавым паказчыкам арэхаў, прадукцыйнасці, асаблівасцях размеркавання ўраджая па пладаносным парасткам, біяхімічным складзе арэхаў. Прааналізаваны асаблівасці росту і развіцця квачоўскіх адборных форм па кожным з паказчыкаў.
На аснове атрыманых даных для далейшай селекцыйнай працы ў якасці крыніц асноўных гаспадарча карысных прыкмет былі выдзелены гібрыды квачоўскай селекцыі: за спалучэнне буйнаплоднасці і выхаду ядра – Квачоўскі № 6, Квачоўскі № 7; за спалучэнне ўраджайнасці і аптымальнага размеркавання нагрузкі па пладаносным парасткам рознай даўжыні – Квачоўскі № 6, Квачоўскі № 7, Квачоўскі № 8; за багаты біяхімічны склад арэхаў па паказчыках колькасці тлушчоў – Квачоўскі № 1, Квачоўскі № 3, Квачоўскі № 8 і па суме цукраў – Квачоўскі № 2, Квачоўскі № 6, Квачоўскі № 7, Квачоўскі № 8.

Об авторах

В. В. Васеха
РУП «Інстытут пладаводства»
Беларусь

 вул. Кавалёва 2, аг. Самахвалавічы, Мінскі раён, 223013, Беларусь 



М. М. Барысенка
РУП «Інстытут пладаводства»
Беларусь

 вул. Кавалёва 2, аг. Самахвалавічы, Мінскі раён, 223013, Беларусь 



К. А. Чарнавокая
РУП «Інстытут пладаводства»
Беларусь

 вул. Кавалёва 2, аг. Самахвалавічы, Мінскі раён, 223013, Беларусь 



В. А. Мацвееў
РУП «Інстытут пладаводства»
Беларусь

вул. Кавалёва 2, аг. Самахвалавічы, Мінскі раён, 223013, Беларусь



Список литературы

1. Використання генетичної колекциї Corylus Spp. НДП «Софиївка» для селекциї фундука Corylus domestica Kos. et Opal / І. С. Косенко [и др.] // Автохтон. та інтродук. рослини. – 2016. – Вип. 12. – С. 120–136.

2. Mehlenbacher, S. A. Genetic resources of temperate fruit and nut crops. Hazelnuts (Corylus) / S. A. Mehlenbacher // Acta Horticulturae. – 1991. – Vol. 290. – P. 791–836.

3. Antioxidant and antiradical activities in extracts of hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut green leafy cover / C. Alasalvar [et al.] // J. of Agricultural and Food Chemistry. – 2006. – Vol. 54. – P. 4826–4832.

4. Roasting affects phenolic composition and antioxidative activity of hazelnuts (Corylus avellana L.) / V. Schmitzer [et al.] // J. of Food Sci. – 2011. – Vol. 76. – P. 14–19. https://doi.org/10.1111/j.1750–3841.2010.01898.x

5. Solar, A. Characterisation of selected hazelnut cultivars: phenology, growing and yielding capacity, market quality and nutraceutical value / A. Solar, F. Stampar // Soc. of Chemical Industry. – 2011. – № 91 (7). – P. 1205–1212. https://doi.org/10.1002/jsfa.4300

6. Nuts & dried fruits statistical yearbook 2021/2022. – Reus: Intern. Nut and Dried Fruit Council, 2022. – 80 p.

7. Zdyb, H. Leszczyna / H. Zdyb. – Warszawa: Powszechne Wydaw. Rol. i Leśnе esp.zo.o., 2010. – 248 s.

8. Козловская, З. А. Лещина. Дикие виды и фундук / З. А. Козловская, Н. В. Луговцова // Плодоводство: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2018. – Т. 30. – С. 289–303.

9. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская [и др.]; под общ. ред. З. А. Козловской. – Минск: Беларус. навука, 2019. – 249 с.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур; редкол.: Е. Н. Джигадло [и др.] ; под общ. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

11. Васеха, В. В. Біялагічныя асаблівасці развіцця і прадукцыйнасць сартоў фундуку расійскай селекцыі пасля суровай зімы 2020–2021 гг. / В. В. Васеха, К. А. Чарнавокая // Селекция и генетика: инновации и перспективы: сб. ст. по материалам II Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-лет. юбилею д-ра с.-х. наук, проф. В. И. Бушуевой, Горки, 11 февр. 2022 г. / Белорус. гос. с.-х. акад.; редкол.: Г. И. Витко, Н. А. Дуктова, М. Н. Авраменко. – Горки, 2022. – С. 180–184.

12. Махно, В. Г. Продукционный потенциал сортов фундука нового поколения / В. Г. Махно, С. А. Горобец // Садоводство и виноградарство. – 2013. – № 6. – С. 23–27.

13. Черепенина, Л. В. Влияние формировки растений на урожайность фундука / Л. В. Черепенина // Садоводство и виноградарство. – 2010. – № 5. – С. 25–27.


Рецензия

Для цитирования:


Васеха В.В., Барысенка М.М., Чарнавокая К.А., Мацвееў В.А. Гаспадарчая каштоўнасць гібрыдаў фундуку селекцыі Я. Б. Квача. Плодоводство. 2023;35(2):139-144. https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-139-144

For citation:


Vasekha V.V., Barysenka M.M., Charnavokaya K.A., Matsveey V.A. The economic value of hybrid hazelnuts bred by Ya. B. Kwach. Fruit Growing. 2023;35(2):139-144. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-139-144

Просмотров: 98


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)