Impact of storage period on the sales terms of highbush blueberry products
Abstract
The residual effect of fruit storage of 6 varieties of highbush blueberry of different periods of harvest ripening depending on the storage period under conditions of ordinary gas atmosphere at a temperature of 4 °C was assessed. After a 3-day modeling of market conditions at a temperature of 18–20 °C, economically feasible yield of standard berries (90.0 % or more) was marked during storage from 2 (Spartan, Bluecrop, Goldtraube) up to 3 weeks (Bluejay, Sunrise, Brigitta Blue), after a 5-day modeling – from 1 (Spartan, Bluecrop, Sunrise, Goldtraube) up to 2 weeks (Bluejay, Brigitta Blue). When bringing the blueberry products to the consumer the yield of healthy fruits is significantly influenced by the sales terms (50.8 %) and the storage period (42.3 %), while the natural decrease of the mass of berries and the yield of non-standard fruits are influenced by factors such as sales terms (83.3 and 81.2 %, respectively) and the variety factor (10.5 and 7.5 %, respectively).
For blueberry products to be placed in retail chain stores at a temperature of 18–20 °C the most optimal storage periods of the fruits are from 1 week when selling products within 5 days to 2 weeks on condition of selling the berries within 3 days.
About the Author
O. V. DrozdBelarus
References
1. Формирование биохимического состава плодов видов семейства Ericaceae (Вересковые) при интродукции в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова [и др.] ; под ред. акад. В. И. Парфенова. – Минск : Беларус. навука, 2011. – 307 с.
2. Демидович, Е. И. Влияние предуборочных обработок на остаточный эффект хранения плодов яблони / Е. И. Демидович // Вестн. Белорус. с.-х. акад. – 2017. – № 4. – С. 124–128.
3. Новик, Г. А. Технологический регламент хранения ягод земляники садовой / Г. А. Новик, А. М. Криворот, М. Г. Максименко // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2017. – Т. 29. – С. 214–224.
4. Караник, О. С. Остаточный эффект хранения плодов сливы домашней в зависимости от состава атмосферы / О. С. Караник, А. М. Криворот // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2014. – Т. 26. – С. 406–412.
5. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. А. Иванченко. – Ялта : Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 152 с.
6. Проведение исследований по хранению плодов, ягод и винограда : метод. указания / Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, Отд-ние растениеводства и селекции, Науч. совет по проблемам хранения и перераб. картофеля, овощей и плодов ; сост.: Е. П. Франчук [и др.]. – М. : ВАСХНИЛ, 1983. – 76 с.
7. Krupa, T. Quality of Bluecrop fruits (Vaccinium corymbosum L.) during long storage / T. Krupa, K. Tomala // Ягодоводство на современном этапе : материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 100-летию со дня рождения Анатолия Григорьевича Волузнева, пос. Самохваловичи, 13–15 июля 2004 г. / Ин-т плодоводства ; редкол.: Р. Э. Лойко (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2004. – С. 356–360.
Review
For citations:
Drozd O.V. Impact of storage period on the sales terms of highbush blueberry products. Fruit Growing. 2024;36:101-105. (In Russ.)