Preview

Fruit Growing

Advanced search

Weather conditions influence of the vegetative period on biochemichal composition of the dog rose and viburnum fruits with introduction in Belarus

Abstract

The article presents the results of a comparative study of fruits biochemical composition of 5 introduced dog rose cultivars of Russian breeding – ‘Globus’, ‘Krupnoplodny’, ‘Vorontsovski-1’, ‘Vorontsovski-2’ and ‘Rossijski-2’ and 5 taxa of natural and widespread in Belarus viburnum and 4 hybrids of Russian breeding such as №1-11, №2-11, №3-11, №4-11 in contrast by moisture, but similar by temperature regime 2011 and 2012 seasons. It was shown that with a deficit of moisture at representatives of both species there were observed preferential fruits enrichment by pectins, bioflavonoids, including leucantocyanins and catechins, tannins, nitrogen and phosphorus, on the background of potassium, phenol carbonic acids and soluble sugars depletion, with drops in the sugar-acid index and no change in the content of dry matters. However, at the orientation of the interseasonal differences in the content of ascorbic and free organic acids, anthocyanins and flavonols at the given species there were found opposite trends. It can be explained as a longer duration of the ripening period of viburnum fruits as well as by species-specific response of the introducents to changes in hydrothermal regime of the season. It was shown that the hot and dry second season had improved fruits quality of most taxa of both species. Among the dog rose cultivars the highest integral levels increasing nutrient and vitamin fruit value, compared with excessively moisture season had ‘Vorontsovski-2’ and especially ‘Vorontsovski-1’. While the lowest, and the same index was at ‘Krupnoplodny’ and ‘Rossijski-2’ cultivars. Wild viburnum adapted to local conditions in taxonomic viburnum range was characterized by the most significant improvement in fruits quality and by the greatest lability of their biochemical composition. While the hybrids №1-11 and №2-11 were marked by the deteriorating quality of fruits.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


I. M. Garanovich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. V. Shpitalnaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasileuskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. P. Varavina
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Krinitskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


L. V. Lyohkaya
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


V. V. Titok
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Гаранович, И.М. Биохимический состав малораспространенных культур садоводства в условиях Беларуси / И.М. Гаранович, Ж.А. Рупасова, В.А. Игнатенко; под ред. А.П. Волынца. – Минск: Право и экономика, 2007. – 136 с.

2. Дубцова, Г.Н. Фенольные соединения и антиоксидантная активность в порошках из плодов шиповника / Г.Н. Дубцова, Р.Н. Негматуллоева // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2011. – № 4. – С. 46-48.

3. Евтухова, О.М. Содержание фосфора, кальция и магния в плодах калины и жимолости, произрастающих в Красноярском крае / О.М. Евтухова, Н.Ю. Теплюк, В.М. Леонтьев // Химия растительного сырья. – 2004. – № 2. – С. 51-53.

4. Запрометов, М.Н. Биохимия катехинов / М.Н. Запрометов. – М.: Наука, 1964. – 325 с. 5. Карабанов, И.А. Флавоноиды в мире растений / И.А. Карабанов. – Минск: Ураджай, 1981. – 80 с.

5. Кожина, Л.В. Биохимическая оценка плодов садовых культур / Л.В. Кожина // Химия и компьютерное моделирование. Бутлеровские сообщения. – 2001. – № 5. – С. 53-55.

6. Лойко, Р.Э. Механический и химический состав плодов некоторых видов малораспространенных плодово-ягодных культур / Р.Э. Лойко, О.Г. Зуйкевич, М.Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / БелНИИ плодоводства; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – 1997. – Т.11. – Ч. 2. – С. 153-163.

7. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Ленинград, 1987. – 430 с.

8. Методы определения сухих веществ: ГОСТ 8756.2-82. – Введен 01.01.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1982. – 5 с.

9. Мжаванадзе, В.В. Количественное определение хлорогеновой кислоты в листьях черники кавказской (V. arctostaphylos L.) / В.В. Мжаванадзе, И.Л. Таргамадзе, Л.И. Драник // Сообщ. АН Груз ССР. – 1971. – Т. 63, вып. 1. – С. 205-210.

10. Момотова, М.В. Биологически активные вещества надземной части калины обыкновенной / М.В. Момотова [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2009. – № 5. – С. 37-38.

11. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М.: Медицина, 1987. – Вып. 1: Общие методы анализа. – С. 286-287.

12. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110-112.

13. Рупасова, Ж.А. Формирование биохимического состава плодов видов сем. Ericaceae при интродукции в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]; под общ. ред. акад. В.И. Парфенова. – Минск: Беларус. навука, 2011. – С. 211-307.

14. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.

15. Фоменко, К.П. Методика определения азота, фосфора и калия в растениях из одной навески / К.П. Фоменко, Н.Н. Нестеров // Химия в сельском хоз-ве. – 1971. – № 10. – С. 72-74.

16. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Мн.: Навука і тэхніка, 1991. – 294 с.

17. Шнайдман, Л.О. Методика определения антоциановых веществ / Л.О. Шнайдман, В.С. Афанасьева // 9-й Менделеевский съезд по общ. и прикл. химии: реф. докл. и сообщ. – М., 1965. – № 8. – С. 79-80.

18. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63-68.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Garanovich I.M., Shpitalnaya T.V., Vasileuskaya T.I., Varavina N.P., Krinitskaya N.B., Lyohkaya L.V., Titok V.V. Weather conditions influence of the vegetative period on biochemichal composition of the dog rose and viburnum fruits with introduction in Belarus. Fruit Growing. 2013;25(1):309-325. (In Russ.)

Views: 106


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)