Preview

Fruit Growing

Advanced search

Transformation of fruit biochemical composition of taxa of the genus Vaccinium during storage at low positive temperatures

Abstract

The article presents the results of a comparative study of the transformation degree of fruits biochemical composition during their storage at +3…+4 °C for one month. These fruits are the fruits of three interspecific hybrids introduced in Belarus V. corymbosum and V. angustifolium of different ripening time such as Collins, Hardyblue and Denise Blue. It was found that fruits after storage showed the decline in free organic acid and ascorbic acid, soluble sugars, pectin and tannins, flavonols and anthocyanin pigments. It was showed an increase in dry matter content and sugar-acid index and no change in the content of catechins and phenol carbonic acids.

It was identified notable genotypic and temporal differences in the direction and magnitude of changes in the biochemical composition of fruits, indicating that different varietal response to different blueberry duration exposure to low positive temperatures.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


V. N. Reshetnikov
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasilevskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. P. Varavina
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Krinitskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. M. Bubnova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Pavlovski
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. G. Pavlovskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. V. Kurlovich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


Yu. M. Pinchukova
УО «Могилевский государственный университет продовольствия»
Belarus


References

1. Kalt, W. Oxygen Radical Absorbing Capacity, Anthocyanin and Phenolic Content of Highbush Blueberries (Vaccinium cojrymbosum L.) during Ripening and Storage / W. Kalt [et al.] // J. Amer. Soc. Hort. Sci. – 2003. – № 128 (6). – P. 917-923.

2. Lohachoompol, V. The Change of Total Anthocyanins in Blueberries and Their Antioxidant Effect After Drying and Freezing / V. Lohachoompol, G. Srzednicki, J. Craske // Journal of Biomedicine and Biotechnology. – 2004. – № 5. – P. 248-252.

3. Skupien, K. Evaluation of chemical composition of fresh and frozen blueberry fruit (Vaccinium corymbosum L.) / K. Skupien // Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. – 2006. – № 5 (1). – P. 19-25.

4. Scibisz, I. The changes of antioxidant properties in highbush blueberries (Vaccinium cojrymbosum L.) during freezing and long-term frozen storage / I. Scibisz, M. Mitek // Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. – 2007. – № 6 (4). – P. 75-82.

5. Масанский, С.Л. Изменение потребительских свойств голубики садовой при замораживании и хранении в замороженном виде / С.Л. Масанский, Ю.М. Пинчукова // Вестник Могилевского государственного университета продовольствия. – 2008. – № 2. – С. 19-23.

6. Павловский, Н.Б. Оценка сохраняемости плодов голубики высокорослой разных сортов, интродуцированных в Беларуси / Н.Б. Павловский // Голубиководство в Беларуси: итоги и перспективы: материалы Респ. науч.-практ. конф., Минск, 17 авг. 2012 г. / ЦБС НАН Беларуси; редкол.: В.В. Титок [и др.]. – Минск, 2012. – С. 40-45.

7. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги: ГОСТ 28561–90. – Введ. 01.07.91. – М.: Изд-во стандартов, 1991. – 10 с.

8. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Ленинград, 1987. – 430 с.

9. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110-112.

10. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63-68.

11. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.

12. Шнайдман, Л.О. Методика определения антоциановых веществ / Л.О. Шнайдман, В.С. Афанасьева // 9-й Менделеевский съезд по общ. и прикл. химии: реф. докл. и сообщ. – М., 1965. – № 8. – С. 79-80.

13. Запрометов, М.Н. Биохимия катехинов / М.Н. Запрометов. – М.: Наука, 1964. – 325 с.

14. Мжаванадзе, В.В. Количественное определение хлорогеновой кислоты в листьях черники кавказской (V. arctostaphylos L.) / В.В. Мжаванадзе, И.Л. Таргамадзе, Л.И. Драник // Сообщ. АН Груз ССР. – 1971. – Т. 63, вып. 1. – С. 205-210.

15. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М.: Медицина, 1987. – Вып. 1: Общие методы анализа. – С. 286-287.

16. Рупасова, Ж.А. Способ ранжирования таксонов растения / Ж.А. Рупасова, В.Н. Решетников, А.П. Яковлев / Мн.: Патент на изобретение № 17648 от 08.07.2013.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Reshetnikov V.N., Vasilevskaya T.I., Varavina N.P., Krinitskaya N.B., Bubnova A.M., Pavlovski N.B., Pavlovskaya A.G., Kurlovich T.V., Pinchukova Yu.M. Transformation of fruit biochemical composition of taxa of the genus Vaccinium during storage at low positive temperatures. Fruit Growing. 2014;26(1):413-426. (In Russ.)

Views: 93


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)