Preview

Fruit Growing

Advanced search

Screening of organoleptic parameters of scrubbed processing products from fruit of early-maturing apple

Abstract

The article presents the results of study of quality of preserves ‘Apples pureed with sugar’ using organoleptic parameters. The products were made from apple cultivars of early ripening Aksamit, Kovalenkovskoye, Mechta, Palanez, Papirovka, Slava pobeditelyam and from new variety of Belarusian breeding – Ranak. As a result of screening the organoleptic characteristics of fruits pureed with sugar (from early ripening apple cultivars), the conformity of the products with the requirements of State Standard of Belarus 1636-2006 ‘Products of fruit and vegetables processing. Pureed or crushed fruit. General specifications’. The average tasting grade of the preserve prototype ‘Apples pureed with sugar’ was 4.0–4.8 points. The best quality by organoleptic parameters has pureed fruits made from cv. Ranak, Mechta, Papirovka.

About the Authors

M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


Z. A. Kazlouskaya
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Мегердичев, Е. Я. Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенным для различных видов консервирования / Е. Я. Мегердичев. – Россельхозакадемия, 2003. – 91 с.

2. Биохимический состав плодов и ягод и их пригодность для переработки / Н. И. Савельев [и др.]. – Мичуринск : Изд-во ГНУ ВНИИГиСПР им. И. В. Мичурина Россельхозакадемии, 2004. – 124 с.

3. Левгерова, H. Е. Оценка пригодности сортов яблони и смородины нового поколения как сырья для соковой отрасли / H. С. Левгерова, Е. С. Салина, И. А. Сидорова // Научные основы развития современного садоводства в условиях импортозамещения : материалы науч.-практ. конф., Мичуринск, 1–3 июня 2016 г. / ВНИИС им. И. В. Мичурина ; редкол.: Ю. В. Трунов [и др.]. – Мичуринск : Изд-во ВНИИС, 2016. – С. 25–30.

4. Дубровская, О. Ю. Биохимический состав плодов сортов и форм сливы и выделение лучших генотипов для селекционного использования и переработки : автореф. дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.05 / О. Ю. Дубровская ; Всеросс. НИИ садовод. – Мичуринск-наукоград РФ, 2015. – 22 с.

5. Салина, Е. С. Сравнительная характеристика некоторых комплексных показателей степени зрелости плодов яблони при определении технической степени зрелости для сока / Е. С. Салина, И. А. Сидорова, Н. С. Левгерова // Садоводство и виноградарство. – 2019. – № 2. – С. 52–55.

6. Васильева, Н. А. Биохимический состав и технологическая оценка бурятских сортов облепихи / Н. А. Васильева, Н. К. Гусева, Ю. М. Батуева // Успехи современного естествознания [Электронный ресурс]. – 2016. – № 1. – С. 61–65. – Режим доступа: https://natural-sciences.ru/ru/article/view?id=35742. – Дата доступа: 07.04.2020.

7. Технологическая оценка плодов перспективных сортов боярышника на пригодность к переработке / М. Г. Максименко [и др.] // Мичуринский агрономический вестник. – Мичуринск-наукоград РФ, 2019. – № 1. – С. 93–100.

8. Максименко, М. Г. Технологическая оценка белорусских сортов сливы домашней и алычи культурной на пригодность к переработке / М. Г. Максименко, В. А. Матвеев, Д. И. Марцинкевич // Плодоводство : науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2018. – Т. 30. – С. 306–312.

9. Максименко, М. Г. Органолептическая характеристика нектаров из различных сортов малины / М. Г. Максименко, Г. А. Новик, Л. В. Фролова // Современные технологии сельскохозяйственного производства : сб. науч. статей по материалам ХХ Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 10-летию инженерно-технологического факультета УО «ГГАУ», Гродно, 26 мая, 24 марта, 21 марта 2017 г. – Гродно : ГГАУ, 2017. – С. 98–100.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИ садоводства им. И. В. Мичурина ; под общ. ред. Г. А. Лобанова. –Мичуринск, 1973. – 495 с.

11. Технологическая инструкция по производству плодов и ягод протертых или дробленных ТИ РБ 190239501.9.048-2006 : утв. Ген. дирек. РУП «БелНИИ пищевых продуктов» 07.08.2006. – Минск, 2006. – 10 с.

12. Продукты переработки фруктов и овощей. Фрукты протертые или дробленые. Общие технические условия : СТБ 1636-2006. – Введ. 21.06.2006. – Минск : Изд-во НП РУП БелГИСС, 1999. – 24 с.


Review

For citations:


Maksimenko M.G., Kazlouskaya Z.A., Martsinkevich D.I., Novik G.A. Screening of organoleptic parameters of scrubbed processing products from fruit of early-maturing apple. Fruit Growing. 2020;32(1):200-204. (In Russ.)

Views: 133


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)