Preview

Fruit Growing

Advanced search

Calcium content in apple fruits of summer ripening time from orchads of Western Forest-Steppe of Ukraine

Abstract

In the article presents the results of researches on calcium content in apple fruit of and parameters of juice output are resulted. 10 apple varieties of summer ripening time were studied. ‘Papirokovka’ variety was control. Calcium ions content was lower in fruit in 2017 compared with 2016 while the yield of juice was higher. ‘Yamba’ variety had the lowest calcium content (3.9–5.1 mg/100 g), ‘Kvinti’ variety had the highest (6.2–6.5 mg/100 g) content. As the result of the research, calcium content was found to depend on several indicators such as weather and climate conditions of the year and varietal characteristics. A negative correlation was found between calcium content and juice yield. For industrial processing in the conditions of the western forest-steppe of Ukraine, it is possible to recommend to plant orchards with – ‘Yamba’, ‘Melba’ and ‘Papirovka’ varieties.

About the Authors

D. A. Kiselev
Институт садоводства НААН
Ukraine


I. V. Grinyk
Институт садоводства НААН
Ukraine


References

1. Кисельов, Д. Біохімічний склад плодів літніх сортів яблуні в умовах Львівської області / Д. Кисельов // Вісн. Львів. аграр. ун-ту. – 2017. ‒ № 21. – С. 85‒89.

2. Кондратенко, П. В. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції: монографія / П. В. Кондратенко, Л. М. Шевчук, Л. М. Левчук. – К., 2008. – 80 с.

3. Метлицкий, Л. В. Основы биохимии плодов и овощей / Л. В. Метлицкий. – М.: Экономика, 1976. – 349 c.

4. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.]; под ред. А. И. Ермакова. – Л.: Агропромиздат, 1987. – 430 с.

5. Плодовые и овощные соки / П. Даскалов [и др.]. – М.: Пищевая промышленность, 1969. – 424 с.

6. Трунов, И. А. Влияние погодных условий на содержание кальция в листьях и плодах яблони / И. А. Трунов, Г. Н. Пугачев, В. Л. Захаров // Вопросы современной науки и практики. – 2005. ‒ № 1. – С. 31‒34.

7. Флауменбаум, Б. Л. Основы консервирования пищевых продуктов / Б. Л. Флауменбаум, С. С. Танчев, М. А. Гришин. – М.: Агропромиздат, 1986. – 494 с.

8. Цуканова, Е. М. Реакция отдельных биохимических показателей растений на воздействие дестабилизирующих факторов / Е. М. Цуканова // Основные итоги и перспективы научных исследований ВНИИС им. И. В. Мичурина (1931‒2001): сб. науч. тр. / ВНИИС. – Мичуринск, 2001. – Т. 2. – С. 23‒26.

9. Шобингер, У. Фруктовые и овощные соки: научные основы и технологии / У. Шобингер. – СПб.: Профессия, 2004. – 640 с.

10. Lanauskas, J. Effect of calcium foliar application on some fruite quality characteristics of Sinap Orlovskij apple / J. Lanauskas, N. Kvikliene // Agronomy Reserch. – 2006. ‒ № 4 (1). – P. 31‒36.

11. Lattimer, J. M. Effects of dietary and its components on metabolic health / J. M. Lattimer, M. D. Haub // Nutrients. – 2010. – № 12. – P. 1266‒1289.

12. Pectin an emerging new bioactive food polysaccharide / E. G. Maxvel [et al.] // Tends food science technology. – 2012. – № 24. – P. 64‒73.

13. Raese, J. T. Fruit calcium, quality and disorders of apple (Malus domestica) and pear (Pyrus communis) influenced by fertilizer / J. T. Rease, D. C. Staiff // Plant nutrition – Physiology and application. – 1990. – Vol. 41. – P. 619‒623.


Review

For citations:


Kiselev D.A., Grinyk I.V. Calcium content in apple fruits of summer ripening time from orchads of Western Forest-Steppe of Ukraine. Fruit Growing. 2018;30(1):219-222. (In Russ.)

Views: 109


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)