Development of physiological disorders and fungal diseases of apple fruits during the storage period in a refrigerating chamber
Abstract
The article presents the results of the study of Bellis, Dylan, Merpan fungicides treatment effects in the garden in the period of 20 days before harvesting for the development of physiological disorders and fungal diseases during the storage period in the refrigerating chamber in RUP ‘Brest regional agricultural experimental station of the National Academy of Science of Belarus’.
According to the two-year data, the best effect on storage after application of fungicides before storage was ensured by
Bellis and Dylan on ‛Bielorusskoe sladkoye’ variety, preparations Dylan and Merpan on ‛Darunak’ variety, and Dylan on ‛Imant’ variety.
About the Authors
A. V. PoukhBelarus
O. S. Ivanova
Belarus
M. V. Matseuk
Belarus
T. P. Kobrinets
Belarus
References
1. Основные итоги исследований по разработке и освоению инновационных технологий хранения плодов / В. А. Гудковский [и др.] // Инновационные основы развития садоводства России: тр. Всерос. науч.-исслед. ин-та садоводства имени И. В. Мичурина. – Воронеж: Кварта, 2011. – С. 268‒291.
2. Гудковский, В. А. Причины повреждения плодов загаром и система мер борьбы с этим заболеванием / В. А. Гудковский // Повышение эффективности садоводства в современных условиях: материалы Всерос. науч.-практ. конф. / МичГАУ. – Мичуринск, 2003. – Т. 3. – С. 207‒216.
3. Бажуряну, Н. С. Содержание кальция в плодах яблони и их поражаемость горькой ямчатостью в период длительного хранения / Н.С. Бажуряну // Теоретическая и прикладная карпология: тез. докл. конф. – Кишинев: Штиинца, 1989. – С. 240‒241.
4. Кондратенко, П. В. Влияние фунгицидов на микобиоту яблок в саду и при хранении / П. В. Кондратенко, В. Ф. Павленко // Садоводство и виноградарство. – 2004. – № 1. – С. 13‒14.
5. Ben, J. Wpływ zrуźniconych stęzйń płatkowego chlorku wapnia i temperatur na zawartosc Ca w jabłkach oraz ich zdolność przechowalniczą / J. Ben // Pr. Ins. Sad. Scr. C. – 1989. – № 3–4. – S. 93‒95.
6. Kubik, M. Wnikanie wapnia w jablka / M. Kubik, L. Michalczuk // Ogrodnictwo. – 1984. – № 7. – S. 3‒4.
7. Tomala, K. Czynniki agrotechniczne wplywajace na jakosc i zdolnosc przechowalnicza jablek / K. Tomala // Jakosc owocуw w obliczu globalizacji produkcji sadowniczej: Streszczenia referatуw, IV Spotkanie Pracownkуw Katedr Sadownictwa i IsiK. – Warszawa, 2001. – S. 20‒21.
8. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 12 с.
9. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owocуw / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7‒8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61‒84.
10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 606 с.
11. Влияние фунгицидов Беллис, Делан, Мерпан на сохранность плодов яблони в период длительного хранения в холодильной камере / Е. В. Поух [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2017. – Т. 29. – С. 175‒179.
Review
For citations:
Poukh A.V., Ivanova O.S., Matseuk M.V., Kobrinets T.P. Development of physiological disorders and fungal diseases of apple fruits during the storage period in a refrigerating chamber. Fruit Growing. 2018;30(1):233-236. (In Russ.)