Hawthorn cultivar ‘Svayak’
Abstract
Hawthorn fruit is a cheap source of carotene, polyphenols, a large group of vitamins and other biologically active substances. In the Department of berry crops of the Institute for Fruit growing, the basic collection of hawthorn is represented by the following species: Crataegus submollis Sarg., ornamental form of Crataegus laevigata, Crataegus aestivalis (Walter) Torr. & A. Gray), Crataegus arnoldiana Sarg. Crataegus arnoldiana Sarg. deserves special attention since, along with a large mass of fruits, a significant content of biologically active substances it can be used both dry and fresh, as well as for the manufacture of canned products.
The first Belarusian hawthorn variety ‘Svayak’ was obtained as a selective form from the Crataegus arnoldiana Sarg. population. It is characterized by high winter hardiness, medium term of ripening (I–II decade of September), regular fruiting and high productivity (4.9 kg/tree). Fruits are red, large, with average weight of 4.4 g, good taste and quality (tasting assessment of fresh fruits – 4.7 points, processed products – 4.5–4.6 points). Fruits are in raceme of 8 fruits, the raceme weight is 24.7 g. The profitability of cultivating ‘Svayak’ variety is 150.7 %. The study of the main economic and biological indicators was carried out according to standard techniques.
The variety is in the system of State testing of the Republic of Belarus since 2018.
About the Authors
L. A. MurashkevichBelarus
L. V. Frolova
Belarus
M. G. Maksimenko
Belarus
I. N. Ostapchuk
Belarus
L. G. Zeleznyak
Belarus
References
1. Гаранович, И. М. Генофонд нетрадиционных культур садоводства в ЦБС НАН Беларуси [Электронный ресурс] / И. М. Гаранович, Т. В. Шпитальная, В. В. Титок // Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада. – 2017. – Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/genofond-netraditsionnyh-kultur-sadovodstvav-tsbs-nan-belarusi. – Дата доступа: 11.02.2019.
2. Дубовик, Д. В. Род Боярышник (Crataegus) во флоре Беларуси / Д. В. Дубовик, А. Н. Скуратович // Ботанические сады: состояние и перспективы сохранения, изучения, использования биологического разнообразия растительного мира : тез. докл. Междунар. науч. конф., г. Минск, 30–31 мая 2002 г. / Нац. акад. наук Беларуси, Центр. ботан. сад Нац. акад. наук Беларуси, Белорус. гос. пед. ун-т им. Максима Танка ; оргкомитет: В. Н. Решетников, И. К. Володько, Н. В. Гетко. – Минск, 2002. – С. 259–260.
3. Мурашкевич, Л. А. Использование генетических ресурсов (Crataegus L.) в РУП «Институт плодоводства» (Беларусь) / Л. А. Мурашкевич, Л. В. Фролова, И. Н. Остапчук // Плодоводство : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2016. – Т. 28. – С. 191–197.
4. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 606 c.
5. Изучение устойчивости плодовых, ягодных и декоративных культур к заболеваниям : метод. указания / ВИР ; сост. Т. М. Хохрякова [и др.]. – Л., 1972. – 122 с.
6. Guidelines for the Conduct of Tests for Distinctness, Uniformity and Stability: UPOV [Electronic resource]. – Mode of access: http://www.upov.int/test_quidelines/en/list.jsp. – Date of access: 08.11.2012.
7. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
8. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555.0-82 (СТ СЭВ 301081). – Введ. 01.01.1983. – М. : Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
9. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.] ; под ред. А. И. Ермакова. – 3-е. изд., перераб. и доп. – Л. : Агропромиздат, 1987. – 430 с.
10. Определение пектиновых веществ карбазольным методом. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Г. А. Лобанов [и др.] ; под общ. ред. Г. А. Лобанова. – Мичуринск : ВНИИС, 1973. – С. 273–277.
11. Самородова-Бианки, Г. Б. Спектрофотометрический метод определения общего содержания фенольных соединений с использованием реактива Фолина–Дениса. Исследования БАВ плодов / Г. Б. Самородова-Бианки, С. А. Стрельцина ; под ред. Г. Б. Самородовой-Бианки. – Л. : ВАСХНИЛ ВИР, 1979. – С. 20–22.
12. Spanyar, P. Bestimmung das tatsächlichen Gehaltes an Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmittel / P. Spanyar, F. Kevei, M. Blazovich // Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung. – 1963. – BU 123. – № 2. – S. 93–102.
13. Технологическая инструкция по производству плодов и ягод протертых или дробленных ТИ РБ 190239501.9.048-2006 : утв. Ген. дирек. РУП «БелНИИ пищевых продуктов» 07.08.2006. – Минск, 2006. – 10 с.
14. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда, включенные в Государственный реестр сортов и находящиеся на испытании в Государственной инспекции по испытанию и охране сортов растений / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства. – Самохваловичи, 2019. – 31 с.
Review
For citations:
Murashkevich L.A., Frolova L.V., Maksimenko M.G., Ostapchuk I.N., Zeleznyak L.G. Hawthorn cultivar ‘Svayak’. Fruit Growing. 2019;31(1):157-161. (In Russ.)