Winter hardiness of the prospective hybrids of the cultivated cherry plum
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-75-82
Abstract
One of the chief limiting factors for the cultivated cherry plum in the central zone of Belarus is winter hardiness. The main components of cherry plum winter hardiness were studied by the method of artificial freezing. The main test modes were: resistance to autumn slight frosts and early frosts; the maximum value of frost resistance developed by plants after the end of organic dormancy; the ability to maintain resistance to low temperatures during the winter thaws, to restore frost resistance during re-hardening after thaws.
In the field, as well as in artificial freezing in various modes, the vascular-conducting tissue of the bourgeon node turned out to be the most sensitive to freezing. Based on the results of a comprehensive assessment of the winter hardiness of cultivated cherry plum genotypes in the field and using the method of direct freezing, we can distinguish that the sources of winter hardiness of tissues of annual shoots are hybrids 09-10/46 (Lama × Gaviota) and 09-9/72 (Comet × Mara); sources of winter hardiness of generative buds are hybrids 09-3/22 (Puteshestvennitsa × pollen mixture), 09-9/61, 09-9/66, 09-9/72 (Comet × Mara).
About the Authors
M. N. BorisenkoBelarus
V. V. Vasekha
Belarus
V. A. Matveev
Belarus
References
1. Матвеев, В. А. Зимостойкость сортов сливы в критическую зиму 2006–2007 гг. / В. А. Матвеев, В. С. Волот, М. Н. Васильева // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 135–143.
2. Матвеев, В. А. Генетический потенциал устойчивости сливы к стрессовым факторам зимнего периода / А. В. Матвеев, В. С. Волот, М. Н. Васильева // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – Т. 23. – С. 114–120.
3. Матвеев, В. А. Зимостойкость сортов сливы в зиму 2009–2010 гг. / В. А. Матвеев, В. С. Волот, М. Н. Васильева // Плодоовощеводство и декоративное садоводство: состояние и перспективы развития : материалы Междунар. науч.- практ. конф., посвящ. 90-летию кафедры плодоовощеводства и 170-летию Белорус. гос. с.-х. акад., Горки, 23–25 июня 2010 г. / БГСХА ; редкол.: А. Н. Курдеко [и др.]. – Горки, 2011. – С. 151–157.
4. Матвеев, В. А. Источники признака зимостойкости для селекции сливы в Беларуси / В. А. Матвеев // Сохранение и использование генофонда в селекции овощных и плодово-ягодных культур на юге России : тез. докл. и выступлений на Междунар. науч.-практ. конф., Крымск, 14–17 авг. 2000 г. / Крымская ООС ; редкол.: Г. В. Ерёмин (отв. ред.) [и др.]. – Крымск, 2000. – С. 111–112.
5. Ярмолич, С. А. Изучение потенциала зимостойкости новых сортов и гибридов яблони методом искусственного промораживания / С. А. Ярмолич // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 23–31.
6. Ожерельева, З. Е. Изучение морозостойкости косточковых культур в контролируемых условиях / З. Е. Ожерельева, А. А. Гуляева // Науч.-метод. электрон. журн. «Концепт». – 2017. – Т. 31. – С. 926–930.
7. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская [и др.] ; под общ. ред. З. А. Козловской ; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.
8. Методика ускоренной оценки зимостойкости косточковых культур с использованием прямого промораживания / А. А. Таранов [и др.] // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 318–331.
Review
For citations:
Borisenko M.N., Vasekha V.V., Matveev V.A. Winter hardiness of the prospective hybrids of the cultivated cherry plum. Fruit Growing. 2021;33:75-82. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-75-82