Preview

Fruit Growing

Advanced search

Technological evaluation of raspberry varieties on suitability for alcohol-free drink production

Abstract

The article reflects the results of studies to determine the suitability of raspberry varieties to produce non-alcoholic juicecontaining drinks and to identify optimal parameters for the fruit part and soluble solid content in the finished product.

The objects of research were raspberry fruit of ‘Babye leto’, ‘Gerakl’, Zeva Herbsternt, ‘Heritage’ varieties.

Raspberry varieties suitable for production of non-alcoholic juice-containing drinks were identified. The effect of formula components on consumer property formation of non-alcoholic beverages containing raspberry juice was established.

A comparative analysis of the organoleptic evaluation results showed that the best quality raspberry drinks had the fruit part content of 11 % and soluble solids of 15 %.

About the Authors

M. G. Maksimenko
Республиканское унитарное предприятие «Институт плодоводства»
Belarus


D. I. Martsinkevich
Республиканское унитарное предприятие «Институт плодоводства»
Belarus


G. A. Novik
Республиканское унитарное предприятие «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Маркетинговый обзор «Мировой рынок сокосодержащих напитков 2010» [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mosinf.ru/wbr/sdfreecom.pdf. – Дата доступа: 12.05.2016.

2. Обзор рынка: прохладительные напитки [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://gigabaza.ru/doc/25393.html. – Дата доступа: 05.03.2017.

3. Ситуация и тенденции: Российский рынок безалкогольных напитков [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.nielsen.com/ru/ru/insights/news/2016/sales-of-nonalcoholic-beverages.html. – Дата доступа: 02.03.2018.

4. Шуман, Г. А. Безалкогольные напитки: сырье, технологии, нормативы / Г. А. Шуман. – СПб.: Профессия, 2004. – 287 с.

5. Технология производства безалкогольных напитков [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://knowledge.allbest.ru/manufacture/ 3c0a65625a3ad69a4c43b89521316d37_0.html. – Дата доступа: 03.02.2016.

6. Михайлова, И. Ю. Зависимость качества безалкогольных напитков на основе минеральных вод от их состава / И. Ю. Михайлова, М. М. Ложкомоева // Пиво и напитки. 2009. – № 5. – С. 46–48.

7. Кошевая, В. Н. Использование натурального сырья при производстве безалкогольных напитков / В. Н. Кошевая, В. М. Сидор // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы Х Междунар. науч.-практ. конф.,

8. Минск, 5–6 октября 2011 г. / Нац. акад. наук Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по продовольствию. – Минск, 2011. – Ч. 1. – С. 53‒55.

9. Пакен, П. Функциональные напитки и напитки специального назначения; пер. с англ. / П. Пакен. – СПб.: Профессия, 2010 – 496 с

10. Боряев, В. Е. Функциональные продукты питания: учеб. пособие / В. Е. Боряев. – Белгород: Кооперативное образование, 2005. – 130 с.

11. Рекомендации по возделыванию и использованию плодов малораспространенных плодовых и ягодных культур / Ин-т плодоводства; сост.: М. Г. Максименко [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – 40 с.

12. Напитки безалкогольные. Общие технические условия: СТБ 539-2006. – Введ. 01.01.2007. – Минск: Изд-во БелГИСС, 2007. – 16 с.

13. Широков, Е. П. Хранение и переработка плодов и овощей / Е. П. Широков, В. И. Полегаев. – 3-е изд. перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 1989. – 302 с.

14. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.

15. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555-82 (СТ СЭВ 3010-81). – Введ. 01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.

16. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения рН: ГОСТ 26188-84. – Введ. 01.07.1985. – М.: Изд-во стандартов, 1984. – 5 с.


Review

For citations:


Maksimenko M.G., Martsinkevich D.I., Novik G.A. Technological evaluation of raspberry varieties on suitability for alcohol-free drink production. Fruit Growing. 2018;30(1):243-246. (In Russ.)

Views: 94


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)