Preview

Fruit Growing

Advanced search

Effect of packing method on size of pear fruit at storage in different gas environments

Abstract

In the Institute for Fruit Growing the assessment of a fruit loss level for late (‘Belorusskaya pozdnaya’) and medium ripening period (‘Dessertnaya rossoshanskaya’, ‘Prosto Maria’, ‘Yasachka’) was carried out in 2017–2019 using five types of different packages during storage in controlled atmosphere.

It is established that the storage time depends on a consumption time: storage of late varieties (‘Belorusskaya pozdnaya’) for 60 days in all types of packaging and gas environments ensures complete safety of products. The fruits of the medium ripening group are stored for 20–35 days.

The most optimal packaging for pear fruit during storage is a 10 kg corrugated cardboard box and a 7 kg corrugated cardboard box with a tray, which allows to increase the yield of marketable products by 27.36 % compared to the control (plastic box). The controlled atmosphere is most suitable for pear fruit storage in corrugated boxes and corrugated boxes with a tray – loss was 1.96 and 3.66 % for ‘Dessertnaya rossoshanskaya’ variety, for ‘Prosto Maria’ – 7.0 and 16.75 %, ‘Yasachka’ – 12.0 and 18.0 %, respectively.

About the Authors

D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Kryvorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Ящики дощатые для овощей и фруктов. Технические условия : ГОСТ 13359-84. – Введ. 01.01.1984. – М. : Изд-во стандартов, 1984. – 9 с.

2. Обрешетки дощатые для грузов массой до 500 кг. Технические условия : ГОСТ 12082-82. – Введ. 01.01.1983. – М. : Изд-во стандартов, 1983. – 20 с.

3. Тара для упаковки плодов и овощей [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://znaytovar.ru/s/Tara_dlya_ upakovki_plodov_i_ovo.html. – Дата доступа: 27.05.2019.

4. Гудковский, В. А. Проблемы и научно-практические достижения при хранении плодов, ягод и овощей / В. А. Гудковский, Л. В. Кожина, Ю. Б. Назаров // Научные основы развития современного садоводства в условиях импортозамещения : материалы науч.-практ. конф., Мичуринск, 1–3 июня 2016 г. / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина ; редкол.: Ю. В. Трунов [и др.]. – Мичуринск : ВНИИС, 2016. – С. 231–238.

5. Калин, Ю. Два актуальных направления в области переработки и хранения плодоовощной продукции [Электронный ресурс] / Ю. Калин // Агроогляд: овощи и фрукты. – Режим доступа: http://www.agromage.com/stat_ id.php?id=307. – Дата доступа: 20.03.2011.

6. Гудковский, В. А. Современные и новейшие технологии хранения плодов (физиологические основы, преимущества и недостатки) / В. А. Гудковский, Л. В. Кожина, А. Е. Балакирев // Научные основы садоводства : сб. науч. тр. / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина. – Воронеж : Кварта, 2005. – С. 309–325.

7. Новая технология хранения овощных культур с использованием ингибитора этилена и модифицированной атмосферы / В. А. Гудковский [и др.] // Интродукция нетрадиционных и редких растений : материалы VIII Междунар. науч.-метод. конф., Мичуринск, 8–12 июня 2018 г. / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина. – Воронеж : Кварта, 2008. – Т. III. – С. 245–247.

8. Гудковский, В. А. Длительное хранение плодов: прогрессивные способы / В. А. Гудковский. – Алма-Ата : Кайнар, 1978. – 151 с.

9. Криворот, А. М. Технологии хранения плодов / А. М. Криворот. – Минск : ИВЦ Минфина, 2004. – 262 с.

10. Ceglowski, S. M. Zbior i przechowywanie owocow / S. M. Ceglowski. – Warszawa : Panstwowe Wydawnictwo Rolnicze i Lesne, 1970. – 212 s.

11. Лежкоспособность плодов и факторы, снижающие их потери при длительном хранении / Н. С. Бажуряну [и др.]. – Кишинев : Штиинца, 1993. – 96 с.

12. Lange, E. Przechowalnictwo owocow / E. Lange, W. Ostrowski. – II wyd. – Warszawa : Panstwowe Wydawnictwo Rolnicze i Lesne, 1992. – 304 s.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

14. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта : Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.

15. Плоды груши свежие ранних сроков созревания. Технические условия : СТБ 2491-2016. – Введ. 01.07.2017. – Минск : Госстандарт, 2017. – 16 с.

16. Плоды груши свежие поздних сроков созревания. Технические условия : СТБ 2492-2016. – Введ. 01.07.2017. – Минск : Госстандарт, 2017. – 16 с.

17. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) : учеб. и учеб. пособия для высш. учеб. завед. / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Martsinkevich D.I., Kryvorot A.M., Maksimenko M.G., Novik G.A. Effect of packing method on size of pear fruit at storage in different gas environments. Fruit Growing. 2019;31(1):237-241. (In Russ.)

Views: 87


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)