Corylus sp. wild species and hazelnut.
Abstract
The review presents data of botanical and pomological Corylus sp. Classification (Córylus L.), species characteristics and use thereof, definition of the term «hazelnut» used for cultivated large-fruited forms of Corylus sp., hybrids and cultivars. The biological traits of Corylus sp. and hazelnut, including light, moisture, soil, air temperature demands, pollination and fertilization characteristics, main pests and diseases are given.
The part of the review is devoted to hazelnut and cultivated varieties breeding in the different climatic areas and various propagation methods including the current micropropagation method in vitro. Commercial hazelnut cultivation, the main planting forming systems, agronomic management procedures are presented. The conclusion identifies the hazelnut to be commercial and strategically important home-grown culture on the base of regionalization foundations and brand-new cultivars use, and advanced experience of cultivation in the neighboring to Belarus countries.
About the Authors
Z. A. KazlouskayaBelarus
N. V. Lugovtsova
Belarus
References
1. Baldwin, B. Hazelnut variety assessment for South-eastern Australia / B. Baldwin, K. Gilchrist and L. Snare. – Sydney: Rural Industries Research and Development Corporation. 2003. – Publication No. 03/141, Project No. US – 74A. – 50 p.
2. Rutter, Ph. Growing Hybrid Hazelnuts / Ph. Rutter, S. Wiegrefe, B. Rutter-Daywater. – Chelsea Green Publishing Publisher, 2015. – 272 p.
3. Zdyb, H. Leszczyna / H. Zdyb. – Warszawa: PowszechneWydawnictwo Rolniczei Leśn esp.zo.o., 2010. – 248 s.
4. Червяков, П. Д. Особенности цветения и плодоношения лещины в лесах БССР / П. Д. Червяков // Бюл. науч.- техн. информ. Белорус. НИИ лесного хозяйства. – Гомель, 1958. – № 3. – С. 11‒12.
5. Хрипач, П. И. Биологические особенности и отбор перспективных форм орешника для селекции и разведения в условиях Белоруссии: дис. … канд. с.-х. наук: 06.01.05 / П. И. Хрипач. – Минская обл., п. Самохваловичи, 1977. – 206 с.
6. Волович, П. И. Распространение и разнообразие культурных форм лещины в Беларуси / П. И. Волович, П. И. Хрипач // Теплолюбивые культуры (виноград, орех грецкий, абрикос, персик и др.) в северных районах садоводства: материалы Междунар. науч. совещания. – Самохваловичи, 1998. – С. 43–45.
7. Махно, В. Г. Биохимический состав ореха фундука при хранении в естественных условиях / В. Г. Махно, В. Н. Бехтерев, А. М. Кожевникова // Садоводство и виноградaрство. – 2013. – № 4. – С. 32‒43.
8. Культура орехоплодных / Ф. А. Павленко [и др.]. – М.: Сельхозгиз, 1957. – 414 с.
9. Род Лещина – Corylus L. // Флора СССР: в 30 т. / гл. ред. В. Л. Комаров. – М.; Л.: Изд-во АН СССР, 1936. – Т. V / ред. тома В. Л. Комаров. – С. 264–265, 762.
10. Фундук // Помология: в 5 т. / Российская акад. с.-х. наук, ГНУ Всероссийский ин-т селекции плодовых культур; под общ. ред. Е. Н. Седова. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 2005-2014. – 2014. – Т. 5. – С. 210‒240.
11. Corneliuson, J. Växternas namn. Vetenskapliga växtnamns etymologi / J. Corneliuson. – Wahlström & Widstrand, Stockholm. – 1997. – Р. 1‒60.
12. Goeschke, F. Die Haselnuss – ihre Arten und Kultur / F. Goeschke. – Berlin: Verlag von Paul Parey, 1887. – 265 s.
13. Descriptors for hazelnut (Corylus avellana L.) / Bioversity International, Rome, Italy; Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy [Электронный ресурс]. – Bioversity, FAO and CIHEAM. 2008. – Режим доступа: http://www.bioversityinternational.org. – Дата доступа: 05.01.2018.
14. Чепурной, В. С. Орехоплодные культуры: учебное пособие / В. С. Чепурной, Е. П. Дзябко. – Краснодар, 2008. – 85 с.
15. Промышленное выращивание фундука // Ассоциация питомников России [Электронный ресурс]. – 2014. – Режим доступа: http://asprus.ru/blog/promyshlennoe-vyrashhivanie-funduka. – Дата доступа: 04.09.2014.
16. Создание плантаций орешника / О. Г. Каппер [и др.] // Лесное хозяйство. – 1960. – № 12. – С. 36‒42.
17. Самошкин, Е. Н. Внутривидовая изменчивость лещины обыкновенной и перспективы использования ее в селекции и семеноводстве: автореф. дис. … на соискание ученой степени канд. с.-х. наук / Е. Н. Самошкин; Белорус. технол. ин-т им. С. М. Кирова. – Минск, 1964. – 20 с.
18. Яблоков, А. С. Разведение новых сортов фундука / А. С. Яблоков // Садоводство. – 1966. – № 11. – С. 17‒19.
19. Кудашева, Р. Ф. Разведение и селекция фундука / Р. Ф. Кудашева // Лесная промышленность. – М., 1965. – 131 с.
20. Осипов, В. Е. Лещина / В. Е. Осипов. – М.: Агропромиздат, 1986. – 63 с.
21. Орехоплодные лесные и садовые культуры / Ф. Л. Щепотьев [и др.]. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 1985. – 224 с.
22. Всероссийский научно-исследовательский институт цветоводства и субтропических культур (ФГБНУ ВНИИЦиСК) [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.vniisubtrop.ru/struktura/otdel-subtropicheskogo-iyuzhnogo-sadovodstva.html. – Дата доступа: 16.02.2018.
23. Nas, M.N. Improved rooting and acclimatization of micropropagated hazelnut shoots / M. N. Nas // HortScience. – 2004. – Vol. 39, № 7. – P. 1688–1690.
24. In Vitro Propagation of Traditional Italian Hazelnut Cultivars as a Tool for the Valorization and Conservation of Local Genetic Resources / L. Bacchetta [et al.] // Hortscience 43(2). – 2008. – P. 562–566.
25. Micropropagation of hazelnut (Corylus avellana) / C. Damiano [et al.] // Acta Hort. – 2005. – N 686. – P. 221–226.
26. Черепенина, Л. В. Влияние формировки растений на урожайность фундука / Л. В. Черепенина // Садоводство и виноградарство. – 2010. – № 5. – С. 25‒27.
27. Махно, В. Г. Штамбовая культура фундука в условиях Сочи / В. Г. Махно // Садоводство и виноградарство. – 2004. – № 3. – С. 21‒22.
Review
For citations:
Kazlouskaya Z.A., Lugovtsova N.V. Corylus sp. wild species and hazelnut. Fruit Growing. 2018;30(1):289-303. (In Russ.)