Nutritional and vitamin value of the fruit of the dogwood (Cornus mas L.), mountain ash (Sorbus aucuparia L.) in Belarus
Abstract
The article presents the results of a of a two-year comparative study of fruits biochemical composition of the natural shape and introduced varieties and hybrid of dogwood – ‘Nejnii’, ‘Krupnoplodnii’, ‘Grenader’, К-1, К-3, К-6 and К-7 as well as the natural shape and the mountain ash cultivars – ‘Alaya krupnaya’, ‘Dessertnaya’, ‘Burka’, ‘Granatnaya’, ‘Rosina’, ‘Likernaya’ and Sorbus hostii on the ratios accumulating a number of organic acids, carbohydrates and phenolic compounds. There was established, that the integral level of nutritional and vitamin value of fruits only two taxa of dogwood – hybrids K-1 and K-3 exceeded the natural form of 1.8 and 1.5 times. This gives reason to recommend them as the most promising for practical use as potential natural sources of organic acids, tannins, anthocyanin pigments, flavonols and bioflavonoids as a whole. On the wealth of the biochemical composition of fruits remaining taxons dogwood conceded leading in this regard, hybrid form K-1 in 1.2-22.6 times. Among the taxons of mountain ash most promising for practical using in this regard – cultivars ‘Likernaya’ and ‘Burka’, which can be recommended not only as a dessert cultivars, thanks to the excellent taste properties, but also as a natural source of P-vitamins in the first place, anthocyanin pigments with their strong antioxidant effect, as well as tannins and hydroxycinnamic acids. The rest of the cultivars of mountain ash on the integral level of nutritonal and vitamin value of fruits conceded a high-end cultivar ‘Likernaya’ in 1.6-18.9 times.
About the Authors
Zh. A. RupasovaBelarus
I. M. Garanovich
Belarus
T. V. Shpitalnaya
Belarus
T. I. Vasilevskaya
Belarus
N. B. Krinitskaya
Belarus
E. V. Tishkovskaya
Belarus
L. V. Goncharova
Belarus
V. V. Titok
Belarus
L. V. Frolova
Belarus
L. A. Murashkevich
Belarus
References
1. Биохимический состав плодов Viburnum opulus L., произрастающих в Полесье и лесостепи Украины / Д.К. Шапиро [и др.] // Растительные ресурсы. – 1992. – № 2. – С. 54-62.
2. Гаранович, И.М. Биохимический состав малораспространенных культур садоводства в условиях Беларуси / И.М. Гаранович, Ж.А. Рупасова, В.А. Игнатенко. – Минск: Право и экономика, 2007. – 136 с.
3. Гаранович, И.М. Биохимический состав лекарственного сырья интродуцированных древесных растений в условиях Беларуси / И.М. Гаранович, Ж.А. Рупасова // Состояние и перспективы прикладных исследований в Ботанических садах. – Вильнюс, 2001. – С. 21-27.
4. Гаранович, И.М. Новые растения для садоводства Белоруссии / И.М. Гаранович. – Мн.: Наука и техника, 1987. – 55 с.
5. Дикорастущие плоды и ягоды / Д.К. Шапиро [и др.]. – Минск: Ураджай, 1988. – 128 с.
6. Биохимический состав плодов малораспространенных культур садоводства в Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]. – Минск: Беларуская навука, 2014. – 315 с.
7. Интродукция кизила настоящего (Cornus mas L.) украинской селекции в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]. – Минск: Беларуская навука, 2012. – 163 с.
8. Нароян, А.К. Формы размножения кизила / А. К. Нароян // Изв. АН АрмССР. Сер. биол. и с.-х. наук. – 1951. – № 4. – Вып. 8. – С. 41-46.
9. Плотникова, Л.С. Анатомические и фенологические особенности трех видов рода Cornus L. / Л.С. Плотникова, Г.Г. Фурст // Интродукция древесных растений. – М.: Наука, 1980. – С. 155-163.
10. Пятко, Е.В. Предварительные итоги интродукции хозяйственно ценных форм кизила в Ставропольском Ботаническом саду / Е.В. Пятко // Проблемы интродукции и рационального использования растительных ресурсов: материалы Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 50-летию Ставроп. ботан. сада им. В.В. Скрипчинского и 100-летию проф. В.В. Скрипчинского, Ставрополь, 15-18 июня 2009 г. / ГНУ СБС им. В.В. Скрип-чинского СНИИСХ Россельхозакадемии; редкол.: В.И. Кожевников [и др.]. – Ставро-поль, 2009. – С. 148-153.
11. Brunsfeld, S.I. Evolution of the big-bracted dogwoods (Cornus) / S.I. Brunsfeld, D.E. Soltis, P.S. Soltis // Amer. J. Bot. – 1991. – 78, № 6. – P. 169.
12. Lafontaine, J.D. Eastern North American species of Antispila (Lepidoptera Heliozelidae) seedling of Nyssa and Cornus / J.D. Lafontaine // Can. Entomol. – 1977. – 105. – P. 991-994.
13. Особенности биохимического состава плодов малораспространенных культур плодоводства в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 164-189.
14. Перспективные плодово-ягодные растения Беларуси / А.А. Чаховский [и др.]. – Минск: Ураджай, 1986. – 128 с.
15. Попов, В.И. Лекарственные растения / В.И. Попов, Д.К. Шапиро, И.К. Дану-севич. – Минск: Полымя, 1984. – 240 с.
16. Сравнительная оценка гибридных форм рябины обыкновенной (Sorbus aucuparia L.) по биохимическому составу плодов в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 187-193.
17. Чекалинская, И.И. Биохимическая характеристика плодов рябины, интроду-цированной в Белоруссии / И.И. Чекалинская, Т.В. Довнар // Интродукция растений. – Мн.: Наука и техника, 1976. – С. 187-193.
18. Лойко, Р.Э. Механический и химический состав плодов некоторых видов малораспространенных плодово-ягодных культур / Р.Э. Лойко, О.Г. Зуйкевич, М.Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / БелНИИ плодоводства. – 1997. – Т. 11. – С. 153-163.
19. Злобин, А.А. Общая химическая характеристика водорастворимых полисахаридов плодов шиповника морщинистого Rosa rugosa / А.А. Злобин, Р.Г. Оводова, С.В. Попов // Химия растительного сырья. – 2003. – № 2. – С. 39-44.
20. Бондаренко, О.Л. Лекарственные растения и лекарственное растительное сырье, содержащие флавоноиды, кумарины, хромоны: дис. … канд. фарм. наук / О.Л. Бондаренко. – Харьков, 1990. – 195 с.
21. Химическое изучение биологически активных полифенолов некоторых сортов рябины обыкновенной – Sorbus aucuparia / Д.И. Писарев [и др.] // Научные ведомости. Серия Медицина. Фармация. – 2010. – № 22 (93), вып. 12(2). – С. 123-128.
22. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги: ГОСТ 28561-90. – Введ. 01.07.91. – М.: Изд-во стандартов, 1991. – 10 с.
23. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд. – М.: ВО Агропромиздат, 1987. – 430 с.
24. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С.110-112 .
25. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domestica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // Journal Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63-68.
26. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.
27. Андреев, В.Ю. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В.Ю. Андреев [и др.] // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19-21.
28. Марсов, Н.Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники: дис. … канд. фармацевт. наук / Н.Г. Марсов. – Пермь, 2006. – С. 99-101.
29. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – Вып. 1. Общие методы анализа. – М.: Медицина, 1987. – С. 286-287.
30. Рупасова, Ж.А. Способ ранжирования таксонов растения / Ж.А. Рупасова, В.Н. Решетников, А.П. Яковлев / Мн.: Патент на изобретение № 17648 от 08.07.2013.
Review
For citations:
Rupasova Zh.A., Garanovich I.M., Shpitalnaya T.V., Vasilevskaya T.I., Krinitskaya N.B., Tishkovskaya E.V., Goncharova L.V., Titok V.V., Frolova L.V., Murashkevich L.A. Nutritional and vitamin value of the fruit of the dogwood (Cornus mas L.), mountain ash (Sorbus aucuparia L.) in Belarus. Fruit Growing. 2016;28(1):212-226. (In Russ.)