Preview

Fruit Growing

Advanced search

Seasonal differences of biochemical composition of mountain ash (Sorbus aucuparia L.) fruits at introduction to Belarus

Abstract

The article presents the results of a of a two-year comparative study of fruits biochemical composition of the natural shape and 5 of introduced varieties of mountain ash – ‘Alaya krupnaya’, ‘Dessertnaya’, ‘Burka’, ‘Granatnaya’ and ‘Rosina’ from the collections of CBG NASB and RUE ‘Institute for Fruit Growing’.

There is found the significant dependence of nutritional and vitamin value of fruits on hydrothermal regime of the season, the extent of which is determined by the genotype of plants and the chemical nature of the organic compounds. It is shown that the prevalence of hot and dry weather during fruit ripening of mountain ash helps to activate the accumulation of these solids content, phenolcarbonic acids, soluble sugars, pectin and tannins, anthocyanin pigments, as well as improving the organoleptic properties and an increase in the overall yield of P-vitamins on background of inhibition of the biosynthesis of organic free ascorbic acid and controversial changes in the content of flavonols and catechins.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


I. M. Garanovich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. V. Shpitalnaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasilevskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Krinitskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


E. V. Tishkovskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


Yu. M. Pinchukova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


L. V. Frolova
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


L. A. Murashkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


V. V. Titok
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Перспективные плодово-ягодные растения Белоруссии / А.А. Чаховский [и др.]. – Мн.: Ураджай, 1986. – 128 с.

2. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов: монография / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Минск: Навука і тэхніка, 1991. – 294 с.

3. Исаченко, Л.М. Изучение сортов рябины в условиях Беларуси / Л.М. Исаченко // Плодоводство и ягодоводство России: сб. науч. работ / ВСТИСП; редкол.: И.М. Кули-ков [и др.]. – Москва, 2009. – Т. 22. – Ч. 2. – С. 49-55.

4. Витковский, В.Л. Плодовые растения мира / В.Л. Витковский. – СПб.: Изд-во: «Лань», 2003. – С. 50-103.

5. Меженский, В.Н. Рябина / В.Н. Меженский // Нетрадиционные плодовые культуры. – М.: АСТ, Донецк: Сталкер, 2006. – 79 с.

6. Biochemical composition and antiradical activity of rowanberry (Sorbus L.) cultivars and hybrids with different Rosaceae L. cultivars / Kaspars Kampuss [et al.] // Agronomijas Vēstis. – 2009. – № 12. – C. 59-65.

7. Чекалинская, И.И. Биохимическая характеристика плодов рябины, интродуцированной в Белоруссии / И.И. Чекалинская, Т.В. Довнар // Интродукция растений. – Мн.: Наука и техника, 1976. – С. 187-193.

8. Дикорастущие плоды и ягоды / Д.К. Шапиро [и др.]. – Минск: Ураджай, 1988. – 128 с.

9. Злобин, А.А. Общая химическая характеристика водорастворимых полисахаридов плодов шиповника морщинистого Rosa rugosa / А.А. Злобин, Р.Г. Оводова, С.В. Попов // Химия растительного сырья. – 2003. – № 2. – С. 39-44.

10. Демина, Т.Г. Изучение флавоноидов и витамина С в плодах некоторых дикорастущих кустарников Горного Алтая / Т.Г. Демина. – Свердловск, 1964. – С. 141-145.

11. Деренько, О.Н. О содержании и накоплении биологически активных соединений в плодах рябины обыкновенной / О.Н. Деренько, Н.И. Супрунов // Тез. докл. 3-го Всесоюзного съезда фармацевтов. – Кишинев, 1980. – С. 204.

12. Бондаренко, О.Л. Лекарственные растения и лекарственное растительное сырье, содержащие флавоноиды, кумарины, хромоны: дис. … канд. фарм. наук: 15.00.01 / О.Л. Бондаренко. – Харьков, 1990. – 195 с.

13. Гавриленко, А.В. Биохимия и физиология витаминов / А.В. Гавриленко. – М.: Медицина, 1999. – 126 с.

14. Химическое изучение биологически активных полифенолов некоторых сортов рябины обыкновенной – Sorbus aucuparia / Д.И. Писарев [и др.] // Научные ведомости. Серия Медицина. Фармация. – 2010. – № 22 (93), вып. 12(2). – С. 123-128.

15. Биохимическая оценка плодов интродуцированных сортов и гибридных форм малораспространенных культур плодоводства в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Эколого-популяционный анализ полезных растений: интродукция, воспроизводство, использование: материалы Х Междунар. симп., Сыктывкар, 4-8 августа 2008 г. / РАН, Ин-т биологии; редкол.: А.И. Таскаев [и др.]. – Сыктывкар, 2008. – С. 166-167.

16. Биохимический состав малораспространенных культур садоводства в усло-виях Беларуси / И.М. Гаранович, Ж.А. Рупасова, В.А. Игнатенко. – Минск: Право и экономика, 2007. – 136 с.

17. Накопление органических кислот и углеводов в плодах сортов рябины черноплодной в Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Интродукция, сохранение и мониторинг растительного разнообразия: сб. матер. Междунар. науч. конф., Киев, 20-24 мая 2014 г. / Ботсад Киевского нац. ун-та; редкол.: А.З. Глухов [и др.]. – Киев, 2014. – С. 204-205.

18. Рупасова, Ж.А. Генотипические особенности биохимического состава плодов гибридных форм калины обыкновенной при интродукции в Беларусь / Ж.А. Рупасова, И.М. Гаранович, Т.В. Шпитальная // Экологический вестник. – 2014. – № 2 (28). – С. 92-95.

19. Сравнительная оценка гибридных форм рябины обыкновенной (Sorbus aucuparia L.) по биохимическому составу плодов в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: сб. науч. трудов / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 187-193.

20. Лойко, Р.Э. Механический и химический состав плодов некоторых видов малораспространенных плодово-ягодных культур / Р.Э. Лойко, О.Г. Зуйкевич, М.Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / БелНИИП; редкол.: В.А. Самусь [и др.]. – Минск, 1997. – Т. 11. – С. 153-163.

21. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги: ГОСТ 28561-90. – Введ. 01.07.91. – М.: Изд-во стандартов, 1991. – 10 с.

22. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд. – М.: ВО Агропромиздат, 1987. – 430 с.

23. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110-112.

24. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domestica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // Journal Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63-68.

25. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.

26. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В.Ю. Андреев [и др.] // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19-21.

27. Марсов, Н.Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники: дис. … канд. фармацевт. наук / Н.Г. Марсов. – Пермь, 2006. – С. 99-101.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Garanovich I.M., Shpitalnaya T.V., Vasilevskaya T.I., Krinitskaya N.B., Tishkovskaya E.V., Pinchukova Yu.M., Frolova L.V., Murashkevich L.A., Titok V.V. Seasonal differences of biochemical composition of mountain ash (Sorbus aucuparia L.) fruits at introduction to Belarus. Fruit Growing. 2016;28(1):227-236. (In Russ.)

Views: 140


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)