Preview

Fruit Growing

Advanced search

The assessment results of walnut hybrids’ fruits quality of domestic selection

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-154-158

Abstract

The study presents the Belarusian walnuts population assessment results based on the quality of the fruit. It was determined that all the studied hybrids, including the Samokhvalovichsky-2 domestic standard, belong to the group of largefruited, with a fruit weight from 12.6 to 52.2 gm. In comparison with the standard hybrids present the highest percentage of kernel output 10-5 (45.9 %), P-Kh-1 (40.1 %) and C-2y (42.8 %).

Walnut fruits tasting assessment and morphological analysis of the studied hybrids made it possible to identify two samples – 10-5 and C-2y – with economically valuable features (fruit weight, kernel output, kernel retrievability and taste), which are recommended for plant breeding new varieties.

About the Authors

S. A. Yarmolich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


Z. A. Kozlovskaya
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. McGranahan, G. Walnuts (Juglans) / G. McGranahan, C. Leslie // Acta Horticulturae. – 1991. – № 290. – Р. 907–974.

2. Cosmulescu, S. Mineral Composition of Fruits in Different Walnut (Juglans regia L.) Cultivars / S. Cosmulescu, A. Baciu, G. Achim // Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. – 2009. – Vol. 37, № 2. – Р. 157–160.

3. Сорокопудов, В. Н. Жирнокислотный состав семян отборных форм ореха грецкого (Juglans regia L.), индуцированного в Белгородской области / В. Н. Сорокопудов, А. А. Зинченко, Н. В. Назарова // Науч. ведомости Белгород. гос. ун-та. Сер. Медицина и фармация. – 2011. – Т. 13, № 4-2 (99). – С. 174–177.

4. Slatnar, A. Identification and quantification of phenolic compounds in kernels, oil and bagasse pellets of common walnut (Juglans regia L.) / A. Slatnar, M. Mikulic-Petkovsek, F. Stampar // Food Res. Int. – 2015. – Vol. 67. – Р. 255–263.

5. Arrnz, S. Antioxidant capacity of walnut (Juglans regia L.): contribution of oil and defatted matter / S. Arrnz, J. PerezJimenz, F. Sayra-Calixta // Eur. Food Res. Technol. – 2008. – Vol. 227, iss. 2. – Р. 425–431.

6. Akça, Y. The new walnut variety breeding program in Turkey / Y. Akça // VII International Scientific Agricultural Symposium “Agrosym 2016ˮ, Jahorina, Bosnia and Herzegovina. – 2016. – Р. 461–466.

7. Genetic resources of walnut (J. regia L.) improvement in Slovenia: Evaluation of the largest collection of local genotypes / A. Solar [et al.] // Genet. Resour. Crop. Evol. – 2002. – Vol. 49 (5). – P. 191–501.

8. Arzani, K. Morphological variation among Persian walnut (Juglans regia L.) genotypes from central Iran / K. Arzani // New Zealand J. Crop Horticultural Sci. – 2008. – Vol. 36, № 3. – Р. 159–168.

9. Correlations between some horticultural traits in walnut / R. Amiri [et al.] // HortSci. – 2010. – Vol. 45 – P. 1690–1694.

10. Интенсивные технологии возделывания плодовых культур / Е. А. Егоров [и др.]. – Краснодар : ТУ КубГТУ, 2004. – 394 с.

11. Germain, E. Genetic improvement of the Persian walnut (Juglans regia L.) / E. Germain // Acta Horticulturaе. – 1997. – Vol. 442. – P. 21–32.

12. Борисевич, В. А. Биологические особенности и хозяйственная ценность ореха грецкого различного экологогеографического происхождения : автореф. дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.05 / В. А. Борисевич ; РУП «Ин-т плодоводства». – Самохваловичи, 2009. – 21 с.

13. Ярмолич, С. А. Некоторые результаты оценки перспективных гибридов ореха грецкого в условиях центральной зоны Беларуси / С. А. Ярмолич, З. А. Козловская // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2016. – Т. 28. – С. 258–264.

14. Генетические основы и методика селекции плодовых культур и винограда / З. А. Козловская [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2019. – 249 с.

15. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) : учеб. и учеб. пособие для вузов / Б. А. Доспехов. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

16. Сухоруких, Ю. И. Программа и методика селекции ореха грецкого / Ю. И. Сухоруких. – Майкоп : Качество, 2007. – 54 с.


Review

For citations:


Yarmolich S.A., Kozlovskaya Z.A. The assessment results of walnut hybrids’ fruits quality of domestic selection. Fruit Growing. 2021;33:154-158. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-154-158

Views: 177


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)