Preview

Fruit Growing

Advanced search

Evaluation of strawberry varieties for freezing suitability

Abstract

The article presents the results of organoleptical evaluation of frozen fruit of 5 strawberry varieties by characteristics of look, color, texture, aroma, taste. It was found that almost all the studied varieties of strawberry were suitable for freezing and long-term storage, while slightly losing the original characteristics.

After 6 months of storage, the loss of berries juice after thawing ranged from 0.03 to 61.36 %. The greatest loss of juice was observed for variety ‘Vicoda’ (61.36 %) when grown in raised beds, the lowest – in fruit of cv. ‘Senga-Sengana’ (0.03 %) when grown in spunbond.

With the extension of the term of storage of frozen strawberry fruit to 9 months no one cultivar was added to the first group (juice loss to 5.0 %). To the second group (5.1-10.0 %) varieties ‘Kimberly’, ‘Vima Rina’, ‘Vima Tarda’ (9.06 %; 5.62 %; 8.08 % in the average in cultivars, respectively) entered. Cv. ‘Senga-Sengana’ (11.73 %) was assigned to the third group, in which the juice loss were 10.1-20.0 %. Cv. ‘Vicoda’ was marked by the lowest capacity to hold juice (20.40 %), which spoke of its unsuitability for freezing.

Based on these data it should be noted a small loss of fruit quality of studied varieties after defrosting. Strawberry fruit should be stored and sold frozen maximum within 9 months of storage.

About the Authors

G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Faby, R. Abteilung Beerenobst / R. Faby // Erwerbs-Obstbau. – 2011. – № 53. – S. 43-69.

2. Blanke, M. Eintritt fŭr Selbstpflŭcke, ein Rontinent ohne Frigopflanzen und «Elsanta» / M. Blanke // Erwerbs-Obstbau. – 2005. – № 47. – S. 54-60.

3. Витковский, В.Л. Плодовые растения мира / В.Л. Витковский. – СанктПетербург: Изд-во Лань, 2003. – С. 293-316.

4. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич; под общ. ред. Л.А. Юрченко. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

5. Биохимический состав плодов и ягод и их продуктивность для переработки / Н.И. Савельев [и др.]. – Мичуринск: Изд-во ГНУ ВНИИГиСПР им. И.В. Мичурина Россельхозакадемии, 2004. – 124 с.

6. Werner, T. Truskawki w regionie Trento / T. Werner // Jagodnik. – 2011. – Grudzien. – P. 6-11.

7. Werner, T. Odmiany powtarzajace owocowanie sa wymagajace / T. Werner // Jagodnik. – 2011. – Grudzien. – P. 11-16.

8. Скрипников, Ю.Г. Технология переработки плодов и ягод / Ю.Г. Скрипников. – М.: Агропромиздат, 1988. – 287 с.

9. Плоды и ягоды быстрозамороженные. Общие технические условия: ГОСТ 29187-91. – Введен 01.01.1993. – М.: ИПК изд-во стандартов, 2008. – 14 с.

10. Król, K. Systemy produkcji i problem / K. Król // Haslo ogrodnicze. – 2011. – № 11. – Р. 18-20.

11. Андреева, Е.А. Вопросы обеспечения перерабатывающей промышленности Республики Беларусь плодово-ягодным сырьём / Е.А. Андреева // Перспективы развития технологий хранения и переработки плодов и ягод в современных экономических условиях: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 75-летию Р.Э. Лойко, Самохваловичи, 9-11 окт. 2012 г. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – С. 174-176.

12. Werner, T. Innowacje w uprawie krzewow jagodowych / T. Werner // Haslo ogrodnicze. – 2008. – № 6. – Р. 69-72.

13. Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, ягодами и овощами. – М., 1989. – 32 с.

14. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орёл: ВНИИСПК, 1999. – 606 с.


Review

For citations:


Novik G.A., Krivorot A.M. Evaluation of strawberry varieties for freezing suitability. Fruit Growing. 2016;28(1):339-345. (In Russ.)

Views: 93


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)