Influence of a modified gas environment on quality preservation and consumption period extension on the fresh apple-tree fruits of early ripening period
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-179-184
Abstract
In 2019–2020 in the RUE “Institute of Fruit-growing” research was carried out to study the effect of the modified gas environment (MGE) on the preservation of quality and consumption period extension of the fresh apple-tree fruits of early ripening period.
The objects of research were the fruits of seven apple-tree species of early ripening period (Aksamit, Kovalenkovskoe, Mechta, Palanez, Papirovka, Ranak, Slava pobeditelyam), grown in the department of selection of fruit crops of the RUE “Institute of Fruit-growing”.
The change of the gas composition in a closed package makes it possible to reduce the natural weight loss for species by 2.9 % average and to increase the output of healthy fruits in all species.
The use of MGE minimizes losses from physiological disorders in the apple-tree fruits of early ripening period by 1.7–2.5 times and reduces losses from fungal diseases by 2.0–7.3 %, depending on the species.
Storage in MGE increases the safety of the fruits after removal from storage (residual effect) by 3–6 days, depending on the species.
About the Authors
D. I. MartsinkevichBelarus
A. M. Krivorot
Belarus
O. S. Karanik
Belarus
M. H. Maksimenko
Belarus
V. I. Dolmatovich
Belarus
References
1. Криворот, А. М. Технологии хранения плодов / А. М. Криворот. – Минск : ИВЦ Минфина, 2004. – 262 с.
2. Инновационные технологии хранения плодов / В. А. Гудковский [и др.] // Достижения науки и техники в АПК. – 2010. – № 8. – С. 72–74.
3. Эффективность модифицированной атмосферы и ингибитора биосинтеза этилена для хранения плодов, ягод и овощей / В. А. Гудковский [и др.] // Вестн. Мичурин. гос. аграр. ун-та. – Мичуринск – наукоград РФ, 2009. – № 1. – С. 53–64.
4. Mangaraj, S. Applications of Plastic Films for Modified Atmosphere Packaging of Fruits and Vegetables : A Review / S. Mangaraj, T. K. Gowami, P. V. Mahajan // Food Eng. Rev. – 2009. – № 1. – P. 133–158.
5. Gorris, L. G. M. Modified Atmosphere and Vacuum Packaging to Extend the Shelf Life of Respiring Food Products / L. G. M. Gorris, H. W. Peppelenbos // HortTechnol. – 1992. – № 2 (3). – Р. 303–309.
6. Effekt of Biopreservatives Combined with Modified Atmosphere Packaging on the Quality of Apples and Tomates / O. Babicho [et al.] // Pol. J. Food Nutr. Sci. – 2019. – № 3. – P. 289–296.
7. Яблоки свежие ранних сроков созревания. Технические условия : СТБ 2287-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск : Госстандарт, 2013. – 12 с.
8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
9. Дженеев, С. Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. – Ялта : Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.
10. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ ISO 2173-2013. – Введ. 01.03.2016. – М. : Стандартинформ, 2014. – 12 с.
11. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) : учеб. и учеб. пособие для высш. учеб. заведений / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Review
For citations:
Martsinkevich D.I., Krivorot A.M., Karanik O.S., Maksimenko M.H., Dolmatovich V.I. Influence of a modified gas environment on quality preservation and consumption period extension on the fresh apple-tree fruits of early ripening period. Fruit Growing. 2021;33:179-184. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-179-184