Prospects for the use of Japanese quincie fruit in the production of juice-containing beverages
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-165-169
Abstract
The article presents the results of studying the quality of juice-containing beverages made from fruits of less common fruit and berry crops: Japanese quince (Japanese chaenomeles) (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach), black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), black elderberry (Sambucus nigra L.), common viburnum (Viburnum opulus L.), primocane raspberry (Rubus idaeus L.) in terms of organoleptic indicators.
The prospects for the use of fruits of the aforementioned crops in the production of juice-containing beverages have been identified.
The report has found that the addition of Japanese quince juice makes it possible to produce blended beverages with an attractive appearance and color (1.20–1.47 points), pleasant aroma (2.40–2.88 points), harmonious taste (3.12–3.84 points) and an overall sensory score of 8.34–9.78 points.
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
G. A. Novik
Belarus
O. S. Karanik
Belarus
A. M. Krivorot
Belarus
D. I. Martsinkevich
Belarus
References
1. Рекомендации по возделыванию и использованию плодов малораспространенных плодовых и ягодных культур / РУП «Ин-т плодоводства»; сост.: М. Г. Максименко [и др.]. – Самохваловичи: [б. и.], 2012. – 39 с.
2. Лойко, Р. Фрукты и овощи – источник здоровья / Р. Лойко, З. Кавецки. – Минск: Лазурак, 2001. – 264 с.
3. Меженский, В. Н. Хеномелес / В. Н. Меженский. – М.: ACT; Донецк: Сталкер, 2004. – 62 с.
4. Государственный реестр сортов сельскохозяйственных растений [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://sorttest.by/img/gosudarstvennyy_reyestr_2022.pdf. – Дата доступа: 25.01.2023.
5. Современный сортимент садовых насаждений Беларуси / В. А. Борисевич [и др.]; под общ. ред. З. А. Козловской, В. А. Самуся. – Минск: Наша идея, 2014. – 219 с.
6. Кошевая, В. Н. Использование натурального сырья при производстве безалкогольных напитков / В. Н. Кошевая, В. М. Сидор // Инновационные технологии в пищевой промышленности : материалы Х Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 5–6 окт. 2011 г. : в 2 ч. / Нац. акад. наук Беларуси, РУП «Науч.-практ. центр НАН Беларуси по продовольствию»; редкол.: В. Г. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2011. – Ч. 1. – С. 53–55.
7. Новые натуральные напитки на основе соковых экстрактов / Е. М. Моргунова [и др.] // Пищевая пром-сть: наука и технологии. – 2013. – № 4 (22). – С. 61–65.
8. Николаева, Н. Г. Технология и оборудование производства безалкогольных напитков / Н. Г. Николаева, Л. Г. Елизарова. – М.: Колос, 2003. – 132 с.
9. Киселева, Т. Ф. Безалкогольные напитки «Шорле» из натурального сырья / Т. Ф. Киселева, А. В. Дюжев, М. В. Кардашева // Техника и технология пищевых пр-в. – 2013. – № 2. – С. 31–34.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Novik G.A., Karanik O.S., Krivorot A.M., Martsinkevich D.I. Prospects for the use of Japanese quincie fruit in the production of juice-containing beverages. Fruit Growing. 2023;35(2):165-169. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2023-35-165-169