Preview

Fruit Growing

Advanced search

Production of dried grapes from varieties grown in the conditions of Belarus

Abstract

The article presents the results of a two-year study to assess the suitability of 6 grape varieties (the Attica, Volodar, Kishmish zaporozhsky, Krasotka, Mars, hybrid 23-16-6-3) for the production of a product with low level of moisture content which is dried grapes.

Dried grapes account for 50 % of all dried fruits produced in the world. Dried grapes have high taste and nutritional qualities.

The solids content in fresh grapes was determined to be 15.7–21.5 %, soluble solids were defined to be 15.0–19.9 %. The mass fraction of solid substances in dried grapes was established to be 83.2–86.9 %. The amount of sugars in the varieties under study varied from 45.39 (Krasotka) to 51.95 % (hybrid 23-16-6-3).

Dried grapes are a product completely ready to be used, possessing good organoleptic characteristics. The average tasting score of dried grapes of all varieties was 4.2–4.7 points.

Conformity with the requirements of technical regulations of fresh grapes and the finished product was shown.

About the Authors

G. A. Novik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


M. G. Maksimenko
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


O. S. Karanik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Лойко, Р. Э. Виноград (Vitis L.), абрикос (Armeniaca Scop.), орех грецкий (Juglans regia L.) в Беларуси : дис. ... д-ра с.-х. наук : 06.01.05 / Р. Э. Лойко. – Самохваловичи, 1998. – 305 с.

2. Лойко, Р. Э. Виноградный сад / Р. Э. Лойко. – Минск : Лазурак, 1999. – 176 с.

3. Лойко, Р. Э. Северный виноград / Р. Э. Лойко. – М. : Изд. дом МСП, 2003. – 256 с.

4. Lisek, J. Amatorska uprawa winorosli / J. Lisek. – Warszawa : Dzialkowiec Sp. z o.o., 2002. – 128 s.

5. Савченко, А. П. Биологические особенности винограда в условиях БССР : автореф. дис. … канд. биол. наук : 06.01.07 / А. П. Савченко ; Ин-т эксперим. ботаники и микробиологии. – Минск, 1965. – 21 с.

6. Козловская, З. А. Интродукция винограда и перспективы его выращивания в Беларуси / З. А. Козловская, А. В. Бут-Гусаим, В. Н. Устинов // Вестн. Полес. гос. ун-та. – 2009. – С. 37–43.

7. Оценка сортов винограда на пригодность к изготовлению сока прямого отжима / Г. А. Новик [и др.] // Плодоводство Беларуси: от традиций к инновациям : материалы Междунар. науч. конф., Самохваловичи, 18–19 авг. 2022 г. / Ин-т плодоводства ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2022. – С. 129–133.

8. Качественная оценка сортов винограда, выращенных в условиях Беларуси, на пригодность ягод к замораживанию / М. Г. Максименко [и др.] // Плодоводство : сб. науч. тр. / Ин-т плодоводства ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2022. – Т. 34. – С. 173–177.

9. Виноград свежий машинной и ручной уборки для промышленной переработки. Технические условия : ГОСТ 31782–2012. – Введ. 01.01.2014. – М. : Стандартинформ, 2014. – 8 с.

10. Производство сушеной продукции [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://studme.org/361323/agropromyshlennost/proizvodstvo_sushenoy_produktsii. – Дата доступа: 25.05.2021.

11. Аджиев, A. M. Комплексно-устойчивые сорта винограда в Дагестане / А. М. Аджиев // Виноград и вино России. – 1998. – № 5. – С. 9–10.

12. Омаров, Ш. К.-М. Сортовые, агроэкологические и технические особенности сушки винограда в Дагестане с использованием гелиосушилок : дис. … канд. с.-х. наук : 06.01.07 ; 05.18.01 / Ш. К.-М. Омаров. – Махачкала, 2004. – 180 с.

13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; редкол.: Е. Н. Джигадло [и др.] ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

14. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги : ГОСТ 28561–90. – Взамен ГОСТ 8756.2–82 в части разд. 1, 2, 3 (кроме консервов из рыбы и морепродуктов), ГОСТ 13340.3–77 ; введ. 01.07.1991. – М. : Стандартинформ, 2011. – 10 с.

15. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ ISO 2173–2013. – Взамен ГОСТ 28562–90 ; введ. 01.07.2015. – М. : Стандартинформ, 2014, 2019. – 7 [4] с.

16. Соки фруктовые и овощные. Метод определения титруемой кислотности = Сокі з садавіны і агародніны. Метад вызначэння цітруемай кіслотнасці : СТБ ГОСТ Р 51434–2006. – Введ. 01.06.2007. – Минск : Госстандарт, 2007. – 5 с.

17. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сахаров : ГОСТ 8756.13–87. – Взамен ГОСТ 8756.13–70 ; введ. 01.01.1989. – М. : Изд-во стандартов, 1987 ; Стандартинформ, 2010. – 10 с.

18. Методические указания по исследованию биологически активных веществ плодов / Всесоюз. акад. с.-х. наук им. В. И. Ленина, Всесоюз. науч.-исслед. ин-т растениеводства им. Н. И. Вавилова ; сост.: Г. Б. Самородова-Бианки, С. А. Стрельцина ; под ред. Г. Б. Самородовой-Бианки. – Л. : ВИР, 1979. – 47 с.

19. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / М-во сел. хоз-ва СССР, Всесоюз. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина ; редкол.: Г. А. Лобанов [и др.] ; под общ. ред. Г. А. Лобанова. – Мичуринск : [б. и.], 1973. – 495 с.

20. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) : учеб. пособие / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

21. Халафян, А. А. STATISTICA 6. Статистический анализ данных : учеб. пособие / А. А. Халафян. – 3-е изд. – М. : Бином-Пресс, 2008. – 506 с.

22. Ширко, Т. С. Биохимия и качество плодов / Т. С. Ширко, И. В. Ярошевич ; науч. ред. Л. А. Юрченко. – Минск : Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

23. Виноград сушеный. Технические условия : ГОСТ 6882–88. – Взамен ГОСТ 6882–60 и ГОСТ 6883–69 ; введ. 01.01.1989. – М. : Изд-во стандартов, 1988 ; Стандартинформ, 2009. – 7 с.


Review

For citations:


Novik G.A., Maksimenko M.G., Krivorot A.M., Karanik O.S., Martsinkevich D.I. Production of dried grapes from varieties grown in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2024;36:111-116. (In Russ.)

Views: 35


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)