Preliminary results of initiation of pear varieties culture in vitro
Abstract
The article presents the results of micropropagation study of pear varieties ‛Talgarskaya krasavitsa’ and ‛Spakusa’. Based on the results of two-factor analysis of variance a significant effect of the genotype (p < 0.001) and the sterilization method (p < 0.001) on the number of infected explants and non-developing sterile explants; and the effect of the genotype (p < 0.001) and the sterilization method (p < 0.01) on necrotic explants was established.
For initiation of pear varieties culture in vitro at the stage of shoot complete dormancy 33 % hydrogen peroxide in combination with 70 % ethanol (1 minute) and 0.5 % oxychome (60 minutes) treatments was used for 15 minutes. The number of infected explants in ‛Talgarskaya krasavitsa’ was less – 17.10 %, than ‛Spakusa’– 58.60 %. It is explained by the high level of infection of shoots of this variety with black fungus.
Low regenerative capacity of sterile explants was established when initiated in vitro in the period of shoots complete rest (‛Talgarskaya krasavitsa’ (41.80‒52.30 %) and ‛Spakusa’ (24.03‒29.70 %)). As a result of the study ‛Talgarskaya krasavitsa’ was characterized by a higher regenerative activity than ‛Spakusa’, which was determined both by the genetic differences, and possibly, by the phytosanitary state of plants.
About the Authors
T. N. MartsynkevichBelarus
E. V. Kolbanova
Belarus
References
1. Калинин, Ф. Л. Технология микроклонального размножения растений / Ф. Л. Калинин, Г. П. Кушнир, В. В. Сарнацкая. – Киев: Наукова думка, 1992. – 232 с.
2. Матушкина, О. В. Оптимизация процессов регенерации при размножении клоновых подвоев и сортов яблони и груши in vitro: автореф. дис. … канд. с.-х. наук: 06.01.07 / О. В. Матушкина; Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства им. И. В. Мичурина» Россельхозакадемии. – Мичуринск, 2008. – 24 c.
3. Самусь, В. А. Предварительные результаты инициации культуры in vitro районированных подвоев яблони / В. А. Самусь, С. Э. Семенас, А. П. Коноплева // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2002. – Т. 14. – С. 22–29.
4. Методика микроразмножения подвоев яблони in vitro / В. А. Самусь [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В. А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2006. – Т. 18. – Ч. 2. – С. 146–156.
5. Размножение плодовых и ягодных растений в культуре in vitro / Н. В. Кухарчик [и др.]; под общ. ред. Н. В. Кухарчик. – Минск: Беларуская навука, 2016. – 208 с.
6. Технологический процесс получения безвирусного посадочного материала плодовых и ягодных культур: метод. указания / ВСТИСП; под общ. ред. В. И. Кашина. – М., 2001. – 108 с.
7. Якимович, О. А. Новый белорусский сорт груши Спакуса / О. А. Якимович, Е. М. Мисюк // Плодоводство Беларуси: традиции и современность: материалы Междунар. науч. конф., посвящ. 90-летию образования РУП «Институт плодоводства», аг. Самохваловичи, 13‒16 окт. 2015 г. / Ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2015. – С. 134–137.
Review
For citations:
Martsynkevich T.N., Kolbanova E.V. Preliminary results of initiation of pear varieties culture in vitro. Fruit Growing. 2018;30(1):52-55. (In Russ.)