Preview

Fruit Growing

Advanced search

Initiation and micropropagation in vitro of plum varieties

Abstract

In the article results of studies of initiation and propagation in vitro of own-root plum varieties are presented.

The optimal sterilizing substance for the culture initiation was established. The use of 33 % hydrogen peroxide allows to obtain up to 88 % of viable explants. The optimal concentration of growth regulators at the micropropagation stage which allows to achieve the greatest amount of regenerants with optimal length for further rooting were established. The inclusion on plant nutrient medium 6 benzilaminopurine and Gibberellic Acid in concentration 1.5 mg/ltr and 0.5 mg/ltr allows to obtain 3.50 and 3.28 multiplication factor of plum varieties ‘Vengierka Bielorusskaya’ and ‘Empress’, respectively. For ‘President’ plum the optimal was concentration of 6 BAP – 1.0 mg/ltr, and Gibberellic acid – 0.5 mg/ltr (the multiplication factor was 6.91).

About the Authors

O. S. Ivanova
Республиканское унитарное предприятие «Брестская ОСХОС НАН Беларуси»
Belarus


T. P. Kobrinets
Республиканское унитарное предприятие «Брестская ОСХОС НАН Беларуси»
Belarus


A. V. Poukh
Республиканское унитарное предприятие «Брестская ОСХОС НАН Беларуси»
Belarus


References

1. Карычев, К. Г. Корнесобственные деревья сливы (из in vitro) в саду / К. Г. Карычев, А. И. Янкова // Садоводство и виноградарство. – 2004. – № 1. – С. 11‒12.

2. Книга современного садоводства / М. И. Сухоцкий – Минск: МФЦП, 2009. – 528 с.

3. Косточковые культуры: Выращивание на клоновых подвоях и собственных корнях / Г. В. Еремин [и др.]; под общ. ред. Г. В. Еремина. – Ростов н/Д: Феникс, 2000 – 256 с.

4. Методические рекомендации по использованию биотехнологических методов в работе с плодовыми, ягодными и декоративными культурами / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур Рос. акад. с.-х. наук; ред. Е. Н. Джигадло; сост.: Е. Н. Джигадло, М. И. Джигадло, Л. В. Голышкина. – Орел, 2005. – 50 с.

5. Размножение плодовых и ягодных растений в культуре in vitro / Н. В. Кухарчик [и др.]; под общ. ред. Н. В. Кухарчик. – Минск: Беларуская навука, 2016. – 208 с.

6. Разработать и освоить сортимент для сырьевых насаждений республики, включающий конкурентоспособные адаптивные сорта плодовых и ягодных культур, пригодные для механизированной уборки урожая: отчет о НИР по заданию 01 Государственной комплексной программы развития картофелеводства, овощеводства и плодоводства в 2011‒2015 гг. (заключит.) / Брестская ОСХОС НАН Беларуси; рук. С. А. Ярмолич. – Пружаны, 2015. – 17 с. – № ГР20121358.

7. Содержание углеводов и аминокислот в плодах и листьях растений сливы в зависимости от поражения их вирусом шарки / Е. Д. Скаковский [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / Ин-т плодоводства; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2017. – Т. 29. – С. 76‒81.

8. Сорта плодовых, ягодных, орехоплодных культур и винограда селекции РУП «Институт плодоводства». – Минск: Проф-Пресс, 2016. – 132 с.

9. Приусадебное и промышленное садоводство / М. И. Сухоцкий – Минск: Полиграфкомбинат им. Я. Колоса, 2014. – 768 с.

10. Упадышева, Г. Ю. Корнесобственная слива в Подмосковье / Г. Ю. Упадышева, Н. Т. Ревякина // Садоводство и виноградарство. – 2001. – № 6. – С. 10‒11.


Review

For citations:


Ivanova O.S., Kobrinets T.P., Poukh A.V. Initiation and micropropagation in vitro of plum varieties. Fruit Growing. 2018;30(1):75-79. (In Russ.)

Views: 154


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)