Influence of mineral and microbian fertilizers on the content of phenolic compound in blueberry fruits on the developed peat bogs of the top type in the North of Belarus
Abstract
Results of biennial comparative study of features of formation of a phenolic complex V. angustifolium and species hybrids (V. angustifolium × V corymbosum) Northcountry and Northblue in field experiment cutover peatland on a hydrothermal regime against entering full mineral and domestic microbial fertilizings of MaKlor, AgroMik and Baktopin at the differentiated and joint application to contrast seasons in article are introduced. In the weather environment of a growing season close to centre perennial norm, tested agricultural practices promoted expressed in different degree, depending on a genotype of plants and a kind of the fertilizings, to primary depletion of fruits of a blueberry by tannins and bioflavonoids. It is shown that complete dressing promoted accumulation magnification in fruits of a blueberry of the reduced bunches of polyphenols (leucoanthocyanids and catechins) and inhibited accumulation of the acidifyed forms (actually anthocyans and flavonols). Hot and dry weather promoted enrichment of fruits of a varietal blueberry by tannins, and V. angustifolium – flavonols, and also to their depletion the anthocyanin pigments and catechins. For cultivars Northcountry and Northblue primary activization of biosynthesis the anthocyanin pigments, the most significant against fertilization is shown. It has caused augmentation of their relative lobe as a part of the Р-vitamin complex, especially at joint entering of drugs of AgroMik and MaKloR into 10%-s’ concentration.
About the Authors
Zh. A. RupasovaBelarus
A. P. Yakovlev
Belarus
V. N. Reshetnikov
Belarus
E. I. Kolomiets
Belarus
Z. M. Aleshchenkova
Belarus
T. I. Vasilevskaja
Belarus
T. M. Karbanovich
Belarus
A. A. Yaroshuk
Belarus
L. V. Goncharova
Belarus
References
1. Алещенкова, З. М. Микробные удобрения для стимуляции роста и развития растений / З. М. Алещенкова // Наука и инновации. – 2015. – № 8 (150). – С. 66–67.
2. Микробный препарат АгроМик для стимуляции роста и развития тритикале / Е. А. Соловьева [и др.] // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т микробиологии, Белорус. респ. фонд фундамент. исслед., Белорус. общ-ное объединение микробиол. ; под ред. Э. И. Коломиец, А. Г. Лобанка. – Минск : Беларуская навука, 2013. – С. 331–342.
3. Шмерко, Е. П. Лечение и профилактика растительными средствами / Е. П. Шмерко, И. Ф. Мазан. – Баку : Азербайджан, 1992. – 316 с.
4. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М. : Медицина, 1987. – Вып. 1 : Общие методы анализа. – С. 286–287.
5. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10, № 1. – P. 63–68.
6. Скорикова, Ю. Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю. Г. Скорикова, Э. А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биолог. активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451–461.
7. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В. Ю. Андреев [и др.] // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19–21.
8. Чупахина, Г. Н Методы анализа витаминов : практикум / Г. Н. Чупахина, П. В. Масленников. – Калининград : Балтийский федерал. ун-т им. И. Канта, 2004. – 35 с.
9. Методы биохимического исследования растений / под ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л., 1987. – 430 с.
10. Возделывание голубики на торфяных выработках Припятского Полесья: (физиолого-биохимические аспекты развития) / Ж. А. Рупасова [и др.]. – Минск : Беларуская навука, 2016. – 242 с.
11. Карабанов, И. А. Флавоноиды в мире растений / И. А. Карабанов. – Минск : Ураджай, 1981. – 80 с.
Review
For citations:
Rupasova Zh.A., Yakovlev A.P., Reshetnikov V.N., Kolomiets E.I., Aleshchenkova Z.M., Vasilevskaja T.I., Karbanovich T.M., Yaroshuk A.A., Goncharova L.V. Influence of mineral and microbian fertilizers on the content of phenolic compound in blueberry fruits on the developed peat bogs of the top type in the North of Belarus. Fruit Growing. 2019;31(1):200-213. (In Russ.)