Preview

Fruit Growing

Advanced search

Assessment of nut quality of walnut varieties of Russian breeding in the conditions of Belarus

Abstract

The article presents the results of study of commercial qualities of five Russian breeding varieties of walnut. It was established that all the studied varieties, including the standard, are categorized to the group of large-fruited, with a fruit mass from 12.1 to 14.0 g. The highest percentage of kernel yield compared with the standard is in ‘Zarya Vostoka’ (51.2 %), ‘Mendeleevsky’ (46.2 %) and ‘Voron’ (46.6 %) varieties.

Morphological analysis and tasting assessment of walnut fruit of the studied varieties allowed us to identify three varieties (‘Zarya Vostoka’, ‘Voron’, ‘Mendeleevsky’) with economically valuable traits (fruit weight, kernel yield, recoverability, taste) that can be recommended as sources for breeding new varieties.

About the Authors

S. A. Yarmolich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


Z. A. Kozlovskaya
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Орехоплодные древесные породы / Ф. Л. Щепотьев [и др.]. – М. : Лесная промышленность, 1968. – 368 с.

2. Mineral Composition of Fruits in Different Walnut (Juglans regia L.) Cultivars / S. N. Cosmulescu [et al.] // Notulae Botanicae Horti Agrobotanici ClujNapoca. – 2009. – Vol. 37, № 2. – Р. 157–160.

3. Жирнокислотный состав семян отборных форм ореха грецкого (Juglans regia L.), индуцированного в Белгородской области / В. Н. Сорокопудов [и др.] // Науч. ведомости Белгород. гос. ун-та. Сер. Медицина и фармация. – 2011. – Т. 13, № 4–2(99). – С. 174–177.

4. Identification and quantification of phenolic compounds in kernels, oil and bagasse pellets of common walnut (Juglans regia L.) / A. Slatnar [et al.] // Food Research International. – 2015. – Vol. 67. – Р. 255–263.

5. Arrnz, S. Antioxidant capacity of walnut (Juglans regia L.): contribution of oil and defatted matter / S. Arrnz, J. PerezJimenz, F. Sayra-Calixta // European Food Research and Technology. – 2008. – Vol. 227, Issue 2. – Р. 425–431.

6. McGranahan, G. Walnuts (Juglans) / G. McGranahan, C. Leslie // Genetic Resources of Temperate Fruit and Nut Crops 290. – 1991. – Р. 907–974.

7. The new walnut variety breeding program in Turkey / Y. Akça [et al.] // VIIth International Scientific Agricultural Symposium. Jahorina, Bosnia and Herzegovina. – 2016. – Р. 461–466.

8. Genetic resources of walnut (J. regia L.) improvement in Slovenia: Evaluation of the largest collection of local genotypes / A. Solar [et al.] // Genet. Resour. Crop. Evol. – 2002. – Vol. 49 (5). – P. 191–501.

9. Correlations between some horticultural traits in walnut / R. Amiri [et al.] // Hortscience. – 2010. – Vol. 45. – P. 1690–1694.

10. Morphological variation among Persian walnut (Juglans regia L.) genotypes from central Iran / K. Arzani [et al.] // New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. – 2008. – Т. 36, № 3. – Р. 159–168.

11. Интенсивные технологии возделывания плодовых культур / Е. А. Егоров [и др.]. – Краснодар : ТУ КубГТУ, 2004. – 394 с.

12. Germain, E. Genetic improvement of the Persian walnut (Juglans regia L.) / E. Germain // Acta Horticulturae. – 1997. – Vol. 442. – P. 21–32.

13. Ибрагимов, З. А. Грецкий орех (Juglans regiа L.): биология, экология, распространение и выращивание / З. А. Ибрагимов. – Баку, 2007. – 86 с.

14. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т селекции плодовых культур ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – С. 267–300.

15. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) : учебник и учебное пособие для вузов / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

16. Ярмолич, С. А. Оценка интродуцированных сортов ореха грецкого в условиях Центральной зоны Беларуси / С. А. Ярмолич, З. А. Козловская // Плодоводство : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т плодоводства ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2017. – Т. 29. – С. 131–135.


Review

For citations:


Yarmolich S.A., Kozlovskaya Z.A. Assessment of nut quality of walnut varieties of Russian breeding in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2019;31(1):226-230. (In Russ.)

Views: 131


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)