Development of new types of non-alcoholic fruit drinks
Abstract
The analysis of fresh berries and fruits of varieties of black elderberry, blackberry, autumn raspberry, sea buckthorn, black chokeberry by chemical composition: soluble solids, titrated acidity, pH to conduct technological calculations in the manufacture of beverages.
The pH level to be normalized in semi-finished drinks from the all variety samples of elderberry black, blackberry and black chokeberry was established to range from 3.8 to 4.3, i. e., these beverages require pH adjustment (not more than 3.7) by adding lemon acid.
It was found, that for drinks made from autumn raspberry, black elderberry, black chokeberry, sea buckthorn and Japanese quince (total score from 9.06 to 9.89), the best ratio of components is the content of fruit part 11% and soluble solids 15 %, and for viburnum – 13 % and 15 %, respectively (total score from 9.45 to 9.47 points).
A series ‘Vkusnyashka’ of 10 recipes of non-alcoholic drinks was designed containing raspberry, black elderberry, black chokeberry, Japanese quince juice, which are included in the collection of recipes РЦ BY 600052771.038...047-2018.
About the Authors
M. G. MaksimenkoBelarus
G. A. Novik
Belarus
D. I. Martsinkevich
Belarus
References
1. Маркетинговый обзор «Мировой рынок сокосодержащих напитков 2010» [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mosinf.ru/wbr/sdfreecom.pdf. – Дата доступа: 12.05.2018.
2. Шуман, Г. А. Безалкогольные напитки: сырье, технологии, нормативы / Г. А. Шуман. – СПб. : Профессия, 2004. – 287 с.
3. Помозова, В. А. Производство кваса и безалкогольных напитков: учеб. пособие / В. А. Помозова. – СПб. : ГИОРД, 2006. – 192 с.
4. Обзор рынка: прохладительные напитки [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://gigabaza.ru/doc/25393. html. – Дата доступа: 05.03.2018.
5. Безалкогольные напитки специального назначения, обогащенные растительными биологически активными веществами / П. В. Гусев [и др.] // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2011. – № 4. – С. 59–62.
6. Севостьянова, Е. М. Органолептическая оценка безалкогольных напитков на основе минеральных вод / Е. М. Севостьянова, О. Л. Буткова // Пиво и напитки. – 2010. – № 6. – С. 42–44.
7. Технология производства безалкогольных напитков [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://knowledge. allbest.ru/manufacture/3c0a65625a3ad69a4c43b89521316d37_0.html. – Дата доступа: 03.02.2018.
8. Михайлова, И. Ю. Зависимость качества безалкогольных напитков на основе минеральных вод от их состава / И. Ю. Михайлова, М. М. Ложкомоева // Пиво и напитки. – 2009. – № 5. – С. 46–48.
9. Шобингер, У. Фруктовые и овощные соки. Научные основы и технологии : пер. с нем. / У. Шопингер ; под общ. науч. ред. А. Ю. Колесникова, Н. Ф. Берестена, А. В. Орешенко. – СПб. : Профессия, 2004. – 640 с.
10. Матвеева, Н. А. Получение функциональных напитков на основе цитрусовых / Н. А. Матвеева, А. В. Сорокин, А. В. Худошина // Низкотемпературные и пищевые технологии в XXI веке : материалы VI Междунар. науч.-тех. конф., Санкт-Петербург, 13–15 ноября 2013 г. / НИУ ИТМО; редкол.: А. В. Бараненко [и др.]. – СПб. : НИУ ИТМО ; ИХиБТ, 2013. – С. 537–541.
11. Домарецкий, В. А. Технология экстрактов, концентратов и напитков из растительного сырья : учеб. пособие / В. А. Домарецкий. – М. : Форум, 2007. – 444 с.
12. Пакен, П. Функциональные напитки и напитки специального назначения : пер. с англ. / П. Пакен. – СПб. : Профессия, 2010. – 496 с.
13. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01. 07. 1991. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
14. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения тируемой кислотности : ГОСТ 25555-82 (СТ СЭВ 3010-81). – Введ. 01.07.1983. – М. : Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
15. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения рН : ГОСТ 26188-84. – Введ. 01.07.1985. – М. : Изд-во стандартов, 1984. – 5 с.
16. Технологическая документация. Рецептура. Общие требования к разработке : СТБ 1450-2010. – Введ. 30.08.2010. – Минск : БелГИСС, 2011. – 11 с.
Review
For citations:
Maksimenko M.G., Novik G.A., Martsinkevich D.I. Development of new types of non-alcoholic fruit drinks. Fruit Growing. 2019;31(1):255-261. (In Russ.)