Adaptation of pear clonal rootstocks after in vitro culture
Abstract
The studies were carried out in the in vitro laboratory and in the field conditions of Gomel Experimental Station of the National Academy of Sciences of Belarus in 2012–2014.
The research objects were pear rootstocks: quince VA-29, quince S1 , quince 2.31.
The conditions for the adaptation of the clonal pear rootstocks were determined: the first stage of the adaptation was in a growth chamber on ‘BIONA-112’ substrate with illumination of 2.5–3 thousand lux, temperature 20–22 °C, and a photoperiod of 16 hours. The second stage of the adaptation is in a greenhouse with a regulated environment on a mixture of sand and peat «Dvina» in a ratio of 1:3, a temperature of 22–25 °C and an air humidity of 65–70 %, and a soil moisture of 60 %. The third stage of the adaptation is in open field conditions.
The survival rate of the studied forms of quince was at the first stage of adaptation – S1 – 93.0 %, VA-29 – 87.0 % and 2.31 – 91.0 %; at the second stage – S1 – 98.3 %, VA-29 – 45.4 and 2.31 – 42.7 %; in the third stage – S1 – 90.0 %, 2.31 – 89.0 %, VA-29 – 83.0 %.
About the Author
T. N. SidorenkoBelarus
References
1. Капичникова, Н.Г. Габариты кроны и урожайность деревьев груши / Н.Г. Капичникова // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2016. – Т. 28. – С. 85–91.
2. Капичникова, Н.Г. Влияние различных приемов формирования кроны на рост и плодоношение деревьев груши / Н.Г. Капичникова, В.А. Хаткевич // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – Т. 23. – С. 107–113.
3. Технологический регламент производства оздоровленных клоновых подвоев груши / Н.В. Кухарчик [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2015. – Т. 27. – С. 386–396.
4. Создание маточных насаждений для получения оздоровленного посадочного материала в Белоруссии / В.А. Самусь [и др.] // Актуальные проблемы размножения садовых культур и пути их решения: материалы Междунар. науч.-метод. дистанц. конф., Мичуринск-наукоград РФ, 15–26 февр. 2010 г. / ГНУ ВНИИС им. И.В. Мичурина Россельхозакадемии; редкол.: Ю.В. Трунов (гл. ред.) [и др.]. – Мичуринск, 2010. – С. 243–251.
5. Кухарчик, Н.В. Вегетативная продуктивность клоновых подвоев вишни и черешни, полученных в культуре in vitro / Н.В. Кухарчик, Т.А. Красинская // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2010. – Т. 22. – С. 148–154.
6. Самусь, В.А. Развитие плодоводства в Беларуси в современных условиях / В.А. Самусь // Актуальные проблемы освоения достижения науки в промышленном плодоводстве: материалы Междунар. науч.-практ. конф., пос. Самохваловичи, 21–22 авг. 2002 г. / Ин-т плодоводства НАН Беларуси; редкол.: В.А. Самусь [и др.]. – Минск, 2002. – С. 3–5.
Review
For citations:
Sidorenko T.N. Adaptation of pear clonal rootstocks after in vitro culture. Fruit Growing. 2017;29(1):59-64. (In Russ.)