Morphological and biological characteristics of black currant species in the conditions of Belarus
https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-106-112
Abstract
The article presents the studying results by morphological and biological characteristics: bunch length, number of berries in a bunch and the weight of the berry of 32 of black currants species from breeding schools of Belarus, Russia, Ukraine, Scotland, Poland, Lithuania, Romania, Sweden, Finland. Significant differences between species in all indicators were revealed. In the studied sample of species, the length of the bunch varied from 2.8 to 11.4 cm, the number of berries in the bunch – from 4 to 13 pieces, the average weight of the berry – from 0.88 to 2.59 g. The best selected species are: Cantata (by the length of the bunch and the number of berries in the bunch), Geo, Blagoslovenie, Volshebnitsa, Pamyati A. H. Voluzneva, Selechenskaya-2 (by weight of berries – more than 1.5 g), which are included in the breeding process as initial forms.
References
1. Павлова, Н. М. Черная смородина / Н. М. Павлова. – М. – Л. : Сельхозгиз, 1955. – 277 с.
2. Волузнев, А. Г. Биологические особенности и селекция черной и красной смородины, крыжовника и земляники в условиях Белоруссии : докл. ... д-ра биол. наук : 03.103 / А. Г. Волузнев ; Акад. наук. БССР, Ин-т эксперим. ботаники. – Минск, 1970. – 110 с.
3. Селекция черной смородины: методы, достижения, направления / С. Д. Князев [и др.]. – Орел : ВНИИСПК, 2016. – 328 с.
4. Тихонова, О. А. Каталог мировой коллекции ВИР. Черная смородина / О. А. Тихонова. – СПб., 2017. – Вып. 847. – 151 с.
5. Астахов, А. И. Смородина черная – состояние и перспективы селекции / А. И. Астахов // Современное состояние культур смородины и крыжовника : сб. науч. тр. / ВНИИ садоводства им. И. В. Мичурина. – Мичуринскнаукоград, 2007. – С. 21–31.
6. Evaluation of Belorussian and Estonian blackcurrant Ribes nigrum L. cultivars in Estonia / A. Kikas [et al.] // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2019. – Т. 31. – C. 134–138.
7. Masny, A. Breeding value of selected blackcurrant (Ribes nigrum L.) genotypes for early-age fruit yield and its quality / A. Masny, S. Pluta, L. Seliga // Euphytica. – 2018. – Vol. 214, № 89. – P. 1–21.
8. Vagiri, M. Black currant (Ribes nigrum L.) – An insight into the crop: а synopsis of a PhD study / M. Vagiri ; Swed. Univ. Agricult. Sci. – 2012. – 58 p.
9. Soft Fruit Breeding and Research at The James Hutton Institute [Electronic resourse]. – Mode of access: https://www. archive.northsearegion.eu. – Date of access: 26.08.2019.
10. Программа работ селекцентра Научно-исследовательского института садоводства Сибири имени М. А. Лисавенко до 2030 года : вып. 3 / Россельхозакад. ; под. ред. В. И. Усенко, И. А. Пучкина. – Новосибирск, 2011. – 336 с.
11. Ильин, В. С. Исследование отдельных качественных признаков ягод в гибридном потомстве смородины и крыжовника / В. С. Ильин // Селекция, биология, агротехника плодово-ягодных культур и картофеля. – Челябинск, 1994. – Т. 1. – С. 37–48.
12. Blackcurrant Breeding in Estonia / A. Libek [et al.] // IXth Intl. Rubus and Ribes Symp. ; еds.: P. Bañados and A. Dale. – 2008. – Р. 77–80.
13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК ; под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. – Орел : ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
14. An update on black currant breeding in Sweden [Electronic resourse]. – Mode of access: https://www.archive. northsearegion.eu. – Date of access: 23.03.2021.
15. Зазулина, Н. А. Морфологические признаки сортов черной смородины белорусской селекции / Н. А. Зазулина // Плодоводство : сб. науч. тр. / БелНИИП ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 1994. – Т. 9, ч. 1. – C. 96–103.
16. Караленка, А. У. Селекцыйна-каштоўны зыходны матэрыял парэчкі чорнай (Ribes nigrum L.) / А. У. Караленка, А. У. Панцееў // Плодоводство на рубеже XXI века : материалы Междунар. науч. конф., посвящ. 75-летию со дня образования БелНИИП, Самохваловичи, 9–13 окт. 2000 г. / БелНИИП ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2000. – С. 80–81.
17. Коровин, К. Л. Сортоизучение смородины черной в условиях Беларуси / К. Л. Коровин, А. М. Дмитриева // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – Т. 23. – С. 188–195.
18. Коровин, К. Л. Оценка интродуцированных сортов смородины черной по хозяйственно ценным признакам / К. Л. Коровин // Роль отрасли плодоводства в обеспечении продовольственной безопасности и устойчивого экономического роста : материалы Междунар. науч. конф., Самохваловичи, 23–25 авг. 2011 г. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – С. 60–64.
19. Мобилизация генетических ресурсов ягодных культур в Беларуси / Л. В. Фролова [и др.] // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: А. А. Таранов (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2020. – Т. 32. – С. 220–226.
20. Организационно-технологические нормативы возделывания овощных, плодовых, ягодных культур и выращивания посадочного материала : сб. отраслевых регламентов / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси ; рук. разраб.: В. Г. Гусаков [и др.]. – Минск : Беларус. навука, 2010. – 520 с.
21. Широкий унифицированный классификатор рода Ribes L. подродов Ribesia (Derl.) Jancz. и Euocoreosma (Jancz.) Berg. Смородина / РАСХН, ВНИИ растениеводства им. Н. И. Вавилова ; сост.: Е. В. Володина, О. А. Тихонова ; под. ред. В. А. Корнейчук. – СПб., 1994. – 44 с.
Review
For citations:
Zazulin A.H. Morphological and biological characteristics of black currant species in the conditions of Belarus. Fruit Growing. 2021;33:106-112. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-106-112