Natural weight loss of apples of belarusian varieties at short-term and long-term storage
Abstract
In The Institute for Fruit Growing in 2015–2017 apple fruit of Belarusian commercial varieties was screened for natural weight loss at short-term and long-term storage.
For two months of storage of varieties the natural weight loss was: ‘Belorusskoye sladkoye’ – 1.07 %; ‘Vesyalina’ – 1.18 %; ‘Verbnae’ – 1.25 %; ‘Darunak’ – 1.21 %; ‘Imant’ – 0.89 %; ‘Nadzeyny’ – 1.42 %.
At long-term storage (180 days), losses from natural weight loss for ‘Belorusskoye sladkoye’ variety was 10.40 %; ‘Vesyalina’ – 8.75 %; ‘Verbnae’ – 7.45 %; ‘Darunak’ – 9.78 %; ‘Imant’ – 8.59 %; ‘Nadzeyny’ – 10.09 %.
In fact the decrease in weight of apples of domestic varieties exceeded the permissible loss according to ‘Standards of natural loss of fresh potatoes, vegetables and fruits at long-term storage in warehouses of various types’.
About the Authors
D. I. MartsinkevichBelarus
A. M. Krivorot
Belarus
References
1. Гудковский, В.А. Длительное хранение плодов: прогрессивные способы / В.А. Гудковский. – Алма-Ата: Кайнар, 1978. – 151 с.
2. Криворот, А.М. Технологии хранения плодов / А.М. Криворот. – Минск: ИВЦ Минфина, 2004. – 262 с.
3. Ceglowski, S.M. Zbior i przechowywanie owocow / S.M. Ceglowski. – Warszawa: Panstwowe Wyd-wo Rolnicze i Lesne, 1970. – 212 s.
4. Лежкоспособность плодов и факторы, снижающие их потери при длительном хранении / Н.С. Бажуряну [и др.]. – Кишинев: Штиинца, 1993. – 96 с.
5. Lange, E. Przechowalnictwo owocow / E. Lange, W. Ostrowski. – II wyd. – Warszawa: Panstwowe Wyd-wo Rolnicze i Lesne, 1992. – 304 s.
6. Smock, R.M. Apples and apple products. – New York; London; Interscience publishers, 1950. – 29 p.
7. Нормы естественной убыли сельскохозяйственной продукции. – Минск: Информпресс, 1999. – 100 с.
8. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 12 с.
9. Груши свежие поздних сроков созревания. Технические условия: ГОСТ 21713-76. – М.: Стандартинформ, 2011. – 12 с.
10. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owoców / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7–8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61–84.
11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
12. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С.Ю. Дженеев, В.И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.
13. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования): учеб. и учеб. пособия для высш. учеб. завед. / Б.А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Review
For citations:
Martsinkevich D.I., Krivorot A.M. Natural weight loss of apples of belarusian varieties at short-term and long-term storage. Fruit Growing. 2017;29(1):164-168. (In Russ.)