Preview

Fruit Growing

Advanced search

Natural weight loss of apples of belarusian varieties at short-term and long-term storage

Abstract

In The Institute for Fruit Growing in 2015–2017 apple fruit of Belarusian commercial varieties was screened for natural weight loss at short-term and long-term storage.

For two months of storage of varieties the natural weight loss was: ‘Belorusskoye sladkoye’ – 1.07 %; ‘Vesyalina’ – 1.18 %; ‘Verbnae’ – 1.25 %; ‘Darunak’ – 1.21 %; ‘Imant’ – 0.89 %; ‘Nadzeyny’ – 1.42 %.

At long-term storage (180 days), losses from natural weight loss for ‘Belorusskoye sladkoye’ variety was 10.40 %; ‘Vesyalina’ – 8.75 %; ‘Verbnae’ – 7.45 %; ‘Darunak’ – 9.78 %; ‘Imant’ – 8.59 %; ‘Nadzeyny’ – 10.09 %.

In fact the decrease in weight of apples of domestic varieties exceeded the permissible loss according to ‘Standards of natural loss of fresh potatoes, vegetables and fruits at long-term storage in warehouses of various types’.

About the Authors

D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Гудковский, В.А. Длительное хранение плодов: прогрессивные способы / В.А. Гудковский. – Алма-Ата: Кайнар, 1978. – 151 с.

2. Криворот, А.М. Технологии хранения плодов / А.М. Криворот. – Минск: ИВЦ Минфина, 2004. – 262 с.

3. Ceglowski, S.M. Zbior i przechowywanie owocow / S.M. Ceglowski. – Warszawa: Panstwowe Wyd-wo Rolnicze i Lesne, 1970. – 212 s.

4. Лежкоспособность плодов и факторы, снижающие их потери при длительном хранении / Н.С. Бажуряну [и др.]. – Кишинев: Штиинца, 1993. – 96 с.

5. Lange, E. Przechowalnictwo owocow / E. Lange, W. Ostrowski. – II wyd. – Warszawa: Panstwowe Wyd-wo Rolnicze i Lesne, 1992. – 304 s.

6. Smock, R.M. Apples and apple products. – New York; London; Interscience publishers, 1950. – 29 p.

7. Нормы естественной убыли сельскохозяйственной продукции. – Минск: Информпресс, 1999. – 100 с.

8. Яблоки свежие поздних сроков созревания. Технические условия: СТБ 2288-2012. – Введ. 01.07.2013. – Минск: Госстандарт, 2013. – 12 с.

9. Груши свежие поздних сроков созревания. Технические условия: ГОСТ 21713-76. – М.: Стандартинформ, 2011. – 12 с.

10. Tomala, K. Choroby i uszkodzenia owoców / K. Tomala // IV spotkanie sadownicze «Sandomierz’95», 7–8 lutego 1995 r. – Sandomierz, 1995. – S. 61–84.

11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

12. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С.Ю. Дженеев, В.И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.

13. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования): учеб. и учеб. пособия для высш. учеб. завед. / Б.А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М: Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Martsinkevich D.I., Krivorot A.M. Natural weight loss of apples of belarusian varieties at short-term and long-term storage. Fruit Growing. 2017;29(1):164-168. (In Russ.)

Views: 125


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)