Methodology for collecting and preserving in live condition of collections of fruit and berry crops, nut crops and grapes
Abstract
Creation of collections of genetic resources of fruit, soft fruit, nut-fruit crops and grapes of the Institute for Fruit Growing is carried out by collection and introduction of wild species, samples of foreign and domestic scientific and folk breeding, according to the presented ‘Methodology for collection and preservation in live condition of collections of fruit and berry crops, nut crops and grapes’.
The methodology describes the main methods and techniques associated with the preservation in the live condition of collections of fruit, nut and berry crops and grapes. Forms of journal books were developed to record incoming and conservation of samples, the introductory and quarantine nursery, collection plantations, acts of identification and outcome of samples.
The methodology is intended for specialists of research, breeding, educational, public and other organizations with collections of genetic resources or involved in research projects of the state program in the field of conservation and rational use of genetic resources in the field genebanks.
About the Authors
Z. A. KazlouskayaBelarus
A. A. Taranov
Belarus
O. A. Yakimovich
Belarus
M. N. Vasilyeva
Belarus
N. L. Rudnitskaya
Belarus
Y. G. Kondratenok
Belarus
S. A. Yarmolich
Belarus
I. S. Leonovich
Belarus
V. N. Ustinov
Belarus
L. V. Frolova
Belarus
M. S. Shalkevich
Belarus
T. M. Andrushkevich
Belarus
N. V. Klakotskaya
Belarus
L. A. Murashkevich
Belarus
References
1. Изучение коллекции семечковых культур и выявление сортов интенсивного типа / ВИР; сост. Я.С. Нестеров. – Л.: ВИР, 1986. – 163 с.
2. Организационно-технологические нормативы возделывания овощных, плодовых, ягодных культур и выращивания посадочного материала: сб. отраслевых регламентов / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т систем. исслед. АПК НАН Беларуси; рук. разраб.: В.Г. Гусаков [и др.]. – Минск: Беларуская навука, 2010. – 520 с.
3. Технология производства посадочного материала земляники садовой с закрытой корневой системой / Д.Б. Радкевич [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2015. – Т. 27. – С. 361–373.
4. Рассада земляники. Технические условия: СТБ 1608-2006. – Введ. 2006-31-01. – Минск: Госстандарт, 2006. – 9 с.
5. Сумаренко, А.М. Технология производства посадочного материала жимолости синей (Lonicera caerulea L.) c закрытой корневой системой / А.М. Сумаренко, М.Л. Пигуль // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2014. – Т. 26. – С. 225–232.
6. Технология производства посадочного материала крыжовника с закрытой корневой системой / Д.Б. Радкевич // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – Т. 24. – С. 117–128.
7. Технология производства посадочного материала облепихи крушиновидной с закрытой корневой системой / Д.Б. Радкевич [и др.] // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – Т. 23. – С. 247–257.
8. Саженцы аронии, облепихи, жимолости, хеномелеса, актинидии, бузины и калины. Технические условия: СТБ 1607-2006. – Введ. 31.01.2006. – Минск: Госстандарт, 2006. – 10 с.
9. Саженцы смородины черной, красной, белой и крыжовника. Технические условия: СТБ 1606-2006. – Введ. 2006-31-01. – Минск: Госстандарт, 2006. – 9 с.
10. Саженцы малины, ежевики и шиповника. Технические условия: СТБ 1605-2006. – Введ. 2006-05-01. – Минск: Госстандарт, 2006. – 7 с.
11. Рекомендации по возделыванию и использованию плодов малораспространенных плодовых и ягодных культур / РУП «Институт плодоводства»; сост.: М.Г. Максименко [и др.]. – Самохваловичи, 2011. – 40 с.
12. Малтабар, Л.М. Виноградный питомник (теория и практика): учеб. пособие / Л.М. Малтабар, Д.М. Казаченко // Кубанский государственный аграрный университет. – Краснодар, 2009. – 290 с.
13. Устинов, В.Н. Любительский виноградник: практ. пособие / В.Н. Устинов, А.В. Русовская. – Минск: Лазурак, 2014. – С. 29–40.
14. Методика диагностики основных вирусных инфекций плодовых и ягодных культур / Н.В. Кухарчик [и др.]; М-во сел. хоз-ва и продовольствия Респ. Беларусь, НАН Беларуси, РУП «НПЦ НАН Беларуси по картофелеводствуи плодоовощеводству», РУП «Институт плодоводства». – Минск: А.Н. Вараксин, 2015. – 32 с.
15. Методика проведения испытания сортов на отличимость, однородность и стабильность: [плодовые и ягодные культуры] / М-во сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, Государственное учреждение «Государственная инспекция по испытанию и охране сортов растений»; отв. ред. В.А. Бейня. – Минск, 2015. – 246 с.
16. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/125/7 Орех грецкий (Juglans regia L.). – Женева, 2015. – 34 с.
17. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/15/3/2 Груша (Pyrus communis L. и Pyrus ussuriensis Maxim. х Pyrus communis L.). – Минск, 2013. – 14 с.
18. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/35/7/2 Черешня (Prunus avium L.). – Минск, 2015. – 14 с.
19. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/230/1/1 Вишня (Prunus cerasus L.). – Минск, 2008. – 14 с.
20. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/84/3/1 Слива китайская (японская) и другие диплоидные виды сливы (Prunus salicina Lindl.). – Минск, 2008. – 9 с.
21. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/84/3/1 Слива домашняя (Prunus domestica L.). – Минск, 2008. – 14 с.
22. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность RTG/0070/2 Абрикос (Prunus armeniaca L.). – М., 2000. – 17 с.
23. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность RTG/0053/1 Персик и нектарин (Prunus persica (L.) Batsch.). – М., 2000. – 11 с.
24. Методика проведения испытаний на отличимость, однородность и стабильность BY TG/50/9/2 Виноград (Vitis L.). – Минск, 2012. – 22 с.
Review
For citations:
Kazlouskaya Z.A., Taranov A.A., Yakimovich O.A., Vasilyeva M.N., Rudnitskaya N.L., Kondratenok Y.G., Yarmolich S.A., Leonovich I.S., Ustinov V.N., Frolova L.V., Shalkevich M.S., Andrushkevich T.M., Klakotskaya N.V., Murashkevich L.A. Methodology for collecting and preserving in live condition of collections of fruit and berry crops, nut crops and grapes. Fruit Growing. 2017;29(1):190-201. (In Russ.)