Change of fruits chemical composition of clonal apple cultivars during storage
Abstract
The results of the researches of fruits chemical composition of such clonal apple cultivars as Valyuta of the All-Russian breeding and technological Institute of Horticulture and Nursery Breeding as well as the cultivars Moskovskoye ozherel‟ye and Yantarnoye ozherel‟ye of M.V. Kachalkin‟s breeding (Moscow) are given in the article. Apple fruits assessment for chemical indicators is given. Among them are soluble solids, acidity, ascorbic acid, sugars, pectic substances and phenolic compounds. It was established that in the conditions of Belarus clonal apple cultivars are capable to accumulate on the average soluble solids up to 10.0-11.5 %; sugars up to 7.36-8.13 %; acids up to 0.47-0.95 %; pectic substances up to 0.91-0.93 %, ascorbic acid up to 4.3-6.15 mg per 100 g and phenolic compounds up to 123.7-164.8 mg per 100 g. The greatest content of solids before storage was marked at fruits of the cultivar Valyuta which made 14.3 %. During fruits storage the change of the basic chemical indicators was observed. Solids content level, РСВ, pectic substances, ascorbic acid and phenolic compounds decreases. The cultivar Moskovskoye ozherel‟ye was distinguished among all studied apple clonal cultivars. It is characterized by the best indicators of a chemical composition after storage.
About the Authors
T. P. GrushevaBelarus
I. N. Ostapchuk
Belarus
References
1. Грушева, Т.П. Изучение колонновидных сортов яблони в Беларуси / Т.П. Грушева, В.А. Самусь // Современные сорта и технологии для интенсивных садов: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 275-летию А.Т. Болотова, Орел, 15-18 июля 2013 г. / ВНИИСПК; редкол.: С.Д. Князев (гл. ред.) [и др.]. – Орел: ВНИИСПК, 2013. – С. 70-72.
2. Грушева, Т.П. Колонновидный сорт яблони Валюта / Т.П. Грушева, В.А. Самусь, Ж.В. Сапрончик // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2013. – Т. 25. – С. 18-24.
3. Грушева, Т. П. Изучение новых колонновидных сортов яблони / Т.П. Грушева, В.А. Самусь // Актуальные проблемы интенсификации плодоводства в современных условиях: материалы междунар. науч. конф., посвящ. 90-летию со дня рожд. д-ра с.-х. наук, профессора А.С. Девятова и 90-летию со дня рожд. канд. биол. наук В.Н. Балобина, аг. Самохваловичи, 19-23 августа 2013 г. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2013. – С. 118-121.
4. Рылов, Г.П. Качество генофонда яблони в Беларуси / Г.П. Рылов, Т.С. Ширко, С.Г. Петрашевская. – Гродно, 1999. – 107 с.
5. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Мн.: Навука і тэхніка, 1991. – 294 с.
6. Гурин, А.В. Динамика биохимического состава плодов яблони при хранении в различных газовых средах / А.В. Гурин, А.М. Криворот // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 240-249.
7. Юрченко, Е.И. Переработка и хранение фруктов, ягод и овощей / Е.И. Юрченко, Л.А. Юрченко. – Минск: Ураджай, 1986. – 142 с.
8. Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения сухих веществ или влаги: ГОСТ 28561-90. – Введ. 01.07.1992. – М.: Изд-во стандартов, 1992. – 15 с.
9. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1991. – 15 с.
10. Практикум по агрохимии / Б.А. Ягодин [и др.]; под общ. ред. Б.А. Ягодина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 512 с.
11. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555-82. – Введ. 01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
12. Spanyar, P. Bestimmung das tatsächlichen Gehaltes an Ascorbinsäure und Dehydroascorbinsäure in Lebensmittel / P. Spanyar, F. Kevei, M. Blazovich // Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und Forschung. – 1963. – BU 123. − № 2. – S. 93-102.
13. Исследования БАВ плодов / Г.Б. Самородова-Бианки, С.А. Стрельцина; под ред. Г.Б. Самородовой-Бианки. – Л.: ВАСХНИЛ ВИР, 1979. – С. 20-22.
14. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – С. 273-277.
15. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
16. Седов, Е.Н. Колонновидная яблоня в интенсивном саду / Е.Н. Седов, С.А. Корнева, З.М. Серова. – Орел: ВНИИСПК, 2013. – 64 с.
17. Борисова, А.В. Оценка биохимических особенностей плодов колонновидных яблонь / А.В. Борисова, Д.Ф. Валиулина, Н.В. Макарова // Современные сорта и технологии для интенсивных садов: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 275-летию А.Т. Болотова, Орел, 15-18 июля 2013 г. / ВНИИСПК; редкол.: С.Д. Князев (гл. ред.) [и др.]. – Орел: ВНИИСПК, 2013. – С. 40-42.
Review
For citations:
Grusheva T.P., Ostapchuk I.N. Change of fruits chemical composition of clonal apple cultivars during storage. Fruit Growing. 2015;27:286-293. (In Russ.)