Preview

Fruit Growing

Advanced search

Transformation of fruits biochemichal composition of Vaccinium corymbosum L. at storage under low positive temperatures depending on genotype and season hydrothermal regime

Abstract

The article presents the results of a comparative study of the degree of transformation of fruits biochemical composition of 3 cultivars introduced in Belarus conditions such as V. corymbosum L. - early- Bluetta, middle-Bluecrop and late Elizabeth during their storage for a month at +3 ...+4 оС. There was established preferential fruits depletion relatively to the initial level, organic free ascorbic acid and cinnamic acids (at 31-51 %, 29-62 % and 10-48 %, respectively), soluble sugars (5-9%), pectin and tannins (by 22-33 % and 10-47 %, respectively), anthocyanin pigments, catechins, flavonols and (by 15-39 %, 7-35 % and 8-26 %, respectively), while increasing the solids content and sugar-index (by 10-19 % and 34-89 %, respectively). By comparing the results of 2013 and 2014 studies there was shown a more pronounced dependence of effects identified in the transformation of the biochemical composition of the fruit during storage on hydrothermal regime of the season, rather than on blueberry cultivars belonging to one or another early ripening group. It has been found that the abrupt change of moisture deficit by abundant rainfall during fruit ripening causes the most pronounced reduction of the integral level of nutritional and vitamin value during storage.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


V. N. Reshetnikov
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. I. Vasilevskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Krinitskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. M. Bubnova
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


N. B. Pavlovski
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


A. G. Pavlovskaya
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


T. V. Kurlovich
ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»
Belarus


Yu. M. Pinchukova
УО «Могилевский государственный университет продовольствия»
Belarus


References

1. Биохимический состав плодов малораспространенных культур садоводства в Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.]. – Минск: Беларус. навука, 2014. – С. 272-288.

2. Марсов, Н.Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники: дис. … канд. фарм. наук: 15.00.02 / Н.Г. Марсов. – Пермь, 2006. – С. 99-101.

3. Марх, А.Т. Технохимический контроль консервного производства / А.Т. Марх, Т.Ф. Зыкина, В.Н. Голубев. – М.: Агропромиздат, 1989. – 304 с.

4. Масанский, С.Л. Изменение потребительских свойств голубики садовой при замораживании и хранении в замороженном виде / С.Л. Масанский, Ю.М. Пинчукова // Вестник Могилевского государственного университета продовольствия: науч.-метод. журнал. – 2008. – № 2. – С. 19-23.

5. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В.Ю. Андреев [и др.] // Фармация. – 2013. – № 3. – С. 19-21.

6. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. – Ленинград, 1987. – 430 с.

7. Методы определения сухих веществ: ГОСТ 8756.2-82. – Введен 01.01.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1982. – 5 с.

8. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М.: Медицина, 1987. – Вып. 1: Общие методы анализа. – С. 286-287.

9. Павловский, Н.Б. Сохраняемость плодов разных сортов и видов голубики, интродуцированных в Беларуси / Н.Б. Павловский // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. бiял. навук. – 2011. – № 4. – С. 15-19.

10. Павловский, Н.Б. Сохраняемость плодов голубики высокорослой в зависимости от сортовой специфики и метеорологических условий сезона / Н.Б. Павловский, А.Г. Павловская // Перспективы развития технологий хранения и переработки плодов и ягод в современных экономических условиях: материалы междунар. науч. конф., посвящ. 75-летию со дня рожд. д-ра с.-х. наук Р.Э. Лойко, аг. Самохваловичи, 9-11 окт. 2012 г. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – С. 25-31.

11. Павловский, Н.Б. Влияние способа упаковки и температурного режима хранения плодов голубики высокорослой на их сохраняемость / Н.Б. Павловский // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2012. – № 24. – С. 301-306.

12. Павловский, Н.Б. Оценка сохраняемости плодов голубики высокорослой разных сортов, интродуцированных в Беларуси // Голубиководство в Беларуси: итоги и перспективы: материалы Республиканской науч.-практ. конф., Минск, 17 августа 2012 г. / ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси»; редкол.: В.В. Титок [и др.]. – Минск, 2012. – С. 40-45.

13. Плешков, Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110-112.

14. Способ ранжирования таксонов растения: пат.17648 Респ. Беларусь, МПК А 01 Н 1/04, А 01 G 1/00 / Ж.А. Рупасова, В.Н. Решетников, А.П. Яковлев; заявитель ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси» – № а 20101502, заявл. 20.01.2010, опубл. 08.07.2013 // Афiцыйны бюл. / Нац. цэнтр iнтэлектуал. уласнасцi. – 2013. – № 5. – С. 61-62

15. Скорикова, Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3-го Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. – С. 451-461.

16. Трансформация биохимического состава плодов таксонов рода Vaccinium в процессе хранения при низких положительных температурах / Ж.А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: сб. науч. трудов / РУП «Институт плодоводства»; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2014. – Т. 26. – С. 413-426.

17. CPPU sprays alter blueberry (Vaccinium corymboub L. 'Duke) fruit quality at harvest its behavior in postharvest / J.B. Retamales [et al.] // Acta Horticulturаe. – 2014. – Vol. 1. – № 1017. – P. 189-193.

18. Effect of mechanized (self-propelled or shaker) vs. hand harvest on fruit quality of bluederries (Vaccinium corymbosum L.) in postharvest / L. Gustavo [et al.] // Acta Horticulturаe. – 2014. – Vol. 1. – № 1017. – P. 141-145.

19. Lohachoompol, V. The Change of Total Anthocyanins in Blueberries and Their Antioxidant Effect After Drying and Freezing / V. Lohachoompol, G. Srzednicki, J. Craske // Journal of Biomedicine and Biotechnology. – 2004. – Vol. 5. – P. 248-252.

20. Moggia, C. Modified atmosphere packaging in blueberries: effect of harvest time and moment of bag sealing / C. Moggia, G.A. Lobos, J.B. Retamales // Acta Horticulturаe. – 2014. – Vol. 1. – № 1017. – P. 153-158.

21. Oxygen Radical Absorbing Capacity, Anthocyanin and Phenolic Content of Highbush Blueberries (Vaccinium corymbosum L.) during Ripening and Storage / W. Kalt [et al.] // J. Amer. Soc. Hort. Sci. – 2003. – Vol. 128 (6). – P. 917-923.

22. Pavlovski, N. Estimation of Berry Storage Life of Blueberries Grown in Belarus / N. Pavlovski // International J. of Fruit Science. – 2014. – Vol. 1. – № 14. – P. 58-68.

23. Scibisz, I. The changes of antioxidant properties in highbush blueberries (Vaccinium corymbosum L.) during freezing and long-term frozen storage / I. Scibisz, M. Mitek //Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. – 2007. – Vol. 6 (4). – P. 75-82.

24. Skupien, K. Evaluation of chemical composition of fresh and frozen blueberry fruit (Vaccinium corymbosum L.) // Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. – 2006. – Vol. 5(1). – P. 19-25.

25. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus domestica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. – 1959. – Vol. 10. – № 1. – P. 63-68.


Review

For citations:


Rupasova Zh.A., Reshetnikov V.N., Vasilevskaya T.I., Krinitskaya N.B., Bubnova A.M., Pavlovski N.B., Pavlovskaya A.G., Kurlovich T.V., Pinchukova Yu.M. Transformation of fruits biochemichal composition of Vaccinium corymbosum L. at storage under low positive temperatures depending on genotype and season hydrothermal regime. Fruit Growing. 2015;27:308-326. (In Russ.)

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)