New apple cultivar of Belarusian breeding Navavita
Abstract
Navavita is a new apple cultivar of the Belarusian breeding. It is a late ripening and all purpose one. It is used fresh, in production of directly squeezed juices and as fruits strained with sugar and sterilized which are of high quality. It is received from the crossing of hybrid forms 78-15/242 х 86-54/125.135 which are the derivatives of the cultivars Belorusskoye malinovoye, Orlovskaya girlyanda, Prairie Spy and VM41497. The cultivar is fast yielding. It enters fructification on the 2nd year after planting in an orchard on a stock 62-396. It is high-yielding (31.8 tons per hectare), winter-hardy, resistant to a scab and a complex of diseases of a cortex and wood and it is poorly injured by the European cancer.
The period of optimum consumption is within 5 months – from December till April – at fruits storage in a fruit storehouse with natural cooling. Apple cultivar Navavita was passed to the State Variety Trial of the Republic of Belarus in 2011.
About the Authors
Z. A. KozlovskayaBelarus
S. A. Yarmolich
Belarus
G. M. Marudo
Belarus
References
1. Валовой сбор и урожайность плодов и ягод в Республике Беларусь / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. – Минск, 2012.
2. Липская, С.Л. Биохимический состав плодов яблони / С.Л. Липская, О.И. Камзолова, С.А. Ярмолич // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2007. – Т. 19. – С. 81-88.
3. Самусь, В.А. Состояние и перспективы развития белорусского плодоводства / В.А. Самусь // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2005. – Т. 17, ч. 1. – С. 14-24.
4. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
5. Козловская, З.А. Методика ускоренной оценки зимостойкости яблони с использованием прямого промораживания / З.А. Козловская, С.А. Ярмолич, Г.М. Марудо // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 265-276.
6. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л.: Агропромиздат. Лен. отд-ние, 1987. – 430 с.
7. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 492 с.
8. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Мн.: Навука i тэхніка, 1991. – 294 с.
9. Дорошенко, Т.Н. Формирование качества плодов в насаждениях Северного Кавказа / Т.Н. Дорошенко [и др.]. – Краснодар: ООО Просвещение-Юг, 2006. – 112 с.
Review
For citations:
Kozlovskaya Z.A., Yarmolich S.A., Marudo G.M. New apple cultivar of Belarusian breeding Navavita. Fruit Growing. 2014;26(1):11-17. (In Russ.)