Preview

Fruit Growing

Advanced search

Efficiency of micropropagation of some Tajik selection varieties of grapes in in vitro culture

https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-167-172

Abstract

An assessment of the micropropagation efficiency of Tajik selection varieties of grapes growing in the territory of the country was for the first time in Tajikistan given.

During four transplantings different regenerative capacity in in vitro culture has been noted at the explants micropropagation stage of the explored varieties of grapes. The average coefficient of micropropagation of varieties is 2.5 and varies in the range from 1.2 to 3.2, which is apparently due to the varietal characteristics of grapes from the Tajik selection group. On the average for varieties of the Tajik selection group maximum propagation coefficient is noticed for the 2nd transplanting.

The average value of the propagation coefficient for all explants types of Tajik selection varieties of grapes differs a little between one another.

About the Authors

K. I. Bobojahnova
Центр биотехнологии Таджикского национального университета
Tajikistan


N. V. Kukharchik
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Зленко, В. А. Размножение винограда методами in vitro. Ч. 2 : Развитие растений in vitro и их адаптация к условиям in vivo / В. А. Зленко, Л. П. Трошин, И. В. Котиков // Виноград и вино России. – 1998. – № 5. – С. 26–28.

2. Дорошенко, Н. П. Особенности клонального микроразмножения винограда / Н. П. Дорошенко. – Новочеркасск, 2014. – 203 с.

3. Трошин, Л. П. Особенности микроклонального размножения интродуцентов и клонов винограда / Л. П. Трошин, Н. И. Медведева, Н. В. Поливарова // Науч. журн. КубГАУ. – 2008. – № 40. – С. 188–205.

4. Сорта винограда [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://vinograd.info/sorta/sorta-vinograda. – Дата доступа: 27.03.2013.

5. Виноградарство Таджикистана / И. Ф. Кириллов [и др.]. – Душанбе : Ирфон, 1969. – 244 с.

6. Шарипов, Н. Сохранение и обогащение генофонда винограда в Таджикистане [Электронный ресурс] / Н. Шарипов, З. А. Имамкулова. – Режим доступа: http://eurowine.com.ua/node/16863. – Дата доступа: 02.03.2014.

7. Ясаулова, Ш. К. Эффективность введения в культуру in vitro винограда таджикского сортимента / Ш. К. Ясаулова, Х. И. Бободжанова, Н. В. Кухарчик // Плодоводство : сб. науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства» ; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2015. – Т. 27. – С. 271–278.

8. Murashige, T. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures / T. Murashige // Physiol. Plant. – 1962. – Vol. 15, № 3. – P. 473–497.

9. Бободжанова, Х. И. Микроклональное размножение винограда : науч.-метод. рекомендации / Х. И. Бободжанова, Н. В. Кухарчик. – Душанбе : Эр-Граф, 2017. – 36 с.


Review

For citations:


Bobojahnova K.I., Kukharchik N.V. Efficiency of micropropagation of some Tajik selection varieties of grapes in in vitro culture. Fruit Growing. 2021;33:167-172. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9759-2021-33-167-172

Views: 109


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)