Preview

Fruit Growing

Advanced search

New apple cultivar "Sakavita"

Abstract

The morphological, economic and biological characteristics of a new apple cultivar ‗Sakavita‘ received in the Institute for Fruit Growing are presented. The cultivar is an all-purpose one. It is good for fresh use and for producing directly squeezed juice and fruits wiped with sugar and sterilized which are of high quality. It was received from crossing of 78-15/242 х 86-54/125.135 hybrid forms. They were the derivatives of the following cultivars ‗Antej‘, ‗Byelorusskoye malinovoye‘, ‗Orlovskaya girlyanda‘, ‗Prairie Spy‘ and ВМ41497. The cultivar is of a precocious fructification. It enters the fructification on the 2nd year after planting in an orchard on the 62-396 stock. It is highyielding (30.3 t/hectare), winter-hardy and resistant to scab and to diseases complex of a cortex and wood. The season of optimal consumption is 5 months – from December till April – at keeping fruits in a fruit store with natural refrigerating. It was transferred to the State Variety Trial of the Republic of Belarus in 2011.

About the Authors

Z. A. Kozlovskaya
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


S. A. Yarmolich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


G. M. Marudo
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

2. Козловская, З.А. Методика ускоренной оценки зимостойкости яблони с использованием прямого промораживания / З.А. Козловская, С.А. Ярмолич, Г.М. Марудо // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В.А. Матвеев (гл. ред.) [и др.]. – Самохваловичи, 2008. – Т. 20. – С. 265-276.

3. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л.: Агропромиздат. Лен. отд-ние, 1987. – 430 с.

4. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Всерос. науч.-исслед. ин-т садоводства; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 492 с.

5. Создать новый гибридный фонд и выделить конкурентоспособные сорта плодовых и ягодных культур интенсивного типа на основе методов ускорения селекционного процесса: отчет о НИР (заключ.) / РУП «Институт плодоводства»; рук. темы З.А. Козловская. – Самохваловичи, 2011. – 82 с. – № ГР 20114155.

6. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич; под общ. ред. Л.А. Юрченко. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.

7. Дорошенко, Т.Н. Формирование качества плодов в насаждениях Северного Кавказа / Т.Н. Дорошенко [и др.]. – Краснодар: ООО Просвещение-Юг, 2006. – 112 с.


Review

For citations:


Kozlovskaya Z.A., Yarmolich S.A., Marudo G.M. New apple cultivar "Sakavita". Fruit Growing. 2013;25(1):11-17. (In Russ.)

Views: 196


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)