New sour cherry cultivar Konfityur
Abstract
The description of a new cherry cultivar of the Institute for Fruit Growing breeding from pollinating of the Russian cherry cultivar Ballada by pollen of the cultivar Novodvorskaya of the Belarusian breeding is given in the article. Its authors are M.I. Vyshinskaya, A.A. Taranov and V.S. Zhuk.
By the results of a complex assessment in the breeding orchard and in the orchard of a primary cultivar study the seedling 84-6/1 was chosen for elite in 2012 and it was passed to the State Variety Trial in 2013 under the name Konfityur. A new cherry cultivar Konfityur is of medium ripening time. On a seed mazzard stock trees enter fructification on the 3rd year after planting in an orchard and quickly increase crop. Its bloom period is medium. It is autosterile. The best pollinators are Vyanok, Novodvorskaya and Nort star. The cultivar is distinguished by high winter hardiness, medium resistance to leaf spot, large fruits (average weight is 5.6 g) of high taste and marketable qualities. Potential productivity makes 20.0 tons per hectare (30.0 kg per tree) and average one is 11.6 tons per hectare. The level of profitability of the cultivar cultivation makes 145.6 %. The cultivar is suitable for manufacturing of various kinds of processing (juice of direct squeezing, nectar with pulp, nectar without pulp, fruits refrigerated in bulk, compote and confiture).
About the Authors
M. I. VyshinskayaBelarus
A. A. Taranov
Belarus
M. G. Maksimenko
Belarus
References
1. Помология. Слива, вишня, черешня / Н.Н. Туровцев [и др.]. – Л.: Урожай, 2004. – Т. 4. – 272 с.
2. Болквадзе, В.И. Использование местных сырьевых ресурсов для получения консервированных продуктов функционального назначения / В.И. Болквадзе [и др.] // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы VII Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 8-9 окт. 2009 г. / РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию»; редкол.: В.Г. Гусаков [и др.]. – Мн., 2009. – С. 231-238.
3. Доникэ, И.Н. Научные основы интенсивной технологии возделывания плодов вишни / И.Н. Доникэ. – Кишинѐв, 2002. – 347 с.
4. Третяк, К.Д. Вишня и черешня / К.Д. Третяк, В.Г. Завгородняя, Н.Н. Туровцев. – К.: Урожай, 1990. – 176 с.
5. Доникэ, И.Н. Механизированная уборка плодов вишни / И.Н. Доникэ, В.К. Младиной, А.И. Доникэ // Садоводство и виноградарство. – 2003. – № 6. – С. 7-8.
6. Mika, A. W intensywnym sadzie wisniowym / A. Mika // Haslo ogrodniche. – 2005. – № 3. – Р. 61-64.
7. Импорт товаров в Республику Беларусь за январь-декабрь 2013 / Национальный статистический комитет Республики Беларусь (Белстат). – Режим доступа: http://www.belstat.gov.by/homep/ru/indicators/exports_imports_2013/TT100I02.pdf. – Дата доступа: 05.03.2014.
8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орѐл: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
9. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск: ВНИИС, 1973. – 495 с.
10. Лойко, Р.Э. Методика оценки и отбора гибридов и сортов плодово-ягодных культур на пригодность к быстрому замораживанию / Р.Э. Лойко, М.Г. Максименко // Плодоводство: науч. тр. / БелНИИ плодоводства; редкол.: В.А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 1994. – Т. 9. – Ч. 2. – С. 117-147.
11. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т.С. Ширко, И.В. Ярошевич. – Мн.: Навука i тэхнiка, 1991. – 294 с.
12. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ: ГОСТ 28562-90. – Введ. 01.07.1991. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
13. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности: ГОСТ 25555-82 (СТ СЭВ 3010-81). – Введ. 01.07.1983. – М.: Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
14. Консервы. Соки фруктовые прямого отжима. Общие технические условия: СТБ 1823-2008. – Введ. 01.09.2008. – Минск: Белорусский государственный институт стандартизации и сертификации, 2008. – 17 с.
15. Консервы. Нектары фруктовые. Общие технические условия: СТБ 1449-2008. – Введ. 01.09.2008. – Минск: БелГИСС, 2008. – 15 с.
16. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 023/2011. Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей: утв. Решением Комиссии Таможенного союза 09.12.2011 г. – Москва, 2011. – 56 с.
17. Юшев, А.А. Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Cerasus Mill / А.А. Юшев [и др.] // Всесоюзный НИИ растениеводства им. Н.И. Вавилова (ВИР); ред. И.А. Тарасюк. – Ленинград, 1989. – 46 с.
Review
For citations:
Vyshinskaya M.I., Taranov A.A., Maksimenko M.G. New sour cherry cultivar Konfityur. Fruit Growing. 2014;26(1):143-151. (In Russ.)