Estimation of red currant and black currant initial material for breeding for berry biochemical composition improvement
Abstract
The results of many-year-long investigations of chemical composition of red currant and black currant berries are given in the article. 103 red currant cultivar samples and 149 black currant ones from the Institute collection have been estimated for the contents of soluble dry substances in berries, sum of sugars, organic acids, ascorbic acid, phenolic compounds and pectin substances. The best genotypes have been singled out according to each biochemical index and recommended as sources for breeding for the improvement of berry chemical composition of the studied crops. For red currants with sugar content more than 7.5–8.0 %, organic acids – less than 2.5 %, ascorbic acid – more than 70.0 mg/100 g, phenolic compounds – more than 500.0 mg/100 g and pectins – more than 9.0 % (per dry mass); for black currants – with sugar content more than 7.5–8.0 %, organic acids – less than 2.5%, ascorbic acid – more than 200.0 mg/100 g, phenolic compounds – more than 700.0 mg/100 g and pectins – more than 8.0 % (per dry mass).
About the Authors
M. A. MakarkinaRussian Federation
T. V. Yanchuk
Russian Federation
References
1. Кичина, В.В. Генетика и селекция ягодных культур / В.В. Кичина. – Москва: Колос, 1984. – 278 с.
2. Равкин, А.С. Черная смородина. Исходный материал, селекция, сорта / А.С. Равкин. – М.: изд-во МГУ, 1987. – 216 с.
3. Баянова, Л.В. Селекция красной смородины / Л.В. Баянова, В.С. Ильин // Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур. – Орел: ВНИИСПК, 1995. – С. 341-350.
4. Огольцова, Т.П. Селекция черной смородины – прошлое, настоящее, будущее / Т.П. Огольцова. – Тула: Приокское кн. изд-во, 1992. – 384 с.
5. Седов, Е.Н. Селекция и новые сорта яблони / Е.Н. Седов. – Орел: ВНИИСПК, 2011. – 624 с.
6. Каньшина, М.В. Смородина черная: селекция, генетика, сорта / М.В. Каньшина. – Челябинск: НПО «Сад и огород»: Челябинский Дом печати, 2013. – 160 с.
7. Макаркина, М.А. Селекция яблони и смородины красной на улучшение химического состава плодов: 06.01.05 «Селекция и семеноводство»: автореф. дис. на соиск. учен. степ. доктора с.-х. наук / Маргарита Алексеевна Макаркина; Брянская с.-х. академия. – Брянск, 2009. – 49 с.
8. Янчук, Т.В. Отбор и оценка исходного материала для селекции смородины черной на улучшение биохимического состава ягод: 06.01.05 «Селекция и семеноводство»: автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. с.-х. наук / Татьяна Владимировна Янчук; Орловский государственный аграрный университет. – Орел, 2013. – 23 с.
9. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков [и др.]; под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд. перераб. и доп. – Ленинград: Агропромиздат, Ленинградское отд., 1987. – 430 с.
10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИС; под общ. ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск, 1973. – 492 с.
11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
Review
For citations:
Makarkina M.A., Yanchuk T.V. Estimation of red currant and black currant initial material for breeding for berry biochemical composition improvement. Fruit Growing. 2014;26(1):357-364. (In Russ.)