Preview

Fruit Growing

Advanced search

Influence of controlled gas atmosphere and Fitomag application on pear fruits storability of Belarusian assortment at long-term storage

Abstract

Within 2012-2014 at the Institute for Fruit growing there was studied the influence of the controlled gas atmosphere with different concentrations of oxygen and a carbon dioxide as well as of Fitomag application on fruits storability indexes of 3 pear cultivars such as Belorusskaya pozdnyaya, Prosto Maria and Zaveya at their long-term storage.

The controlled gas atmosphere positively influenced on losses decrease of pear fruits from natural mass loss as well as on yield of sound fruits at long-term storage.

The best pear fruits storability index was observed at the controlled gas atmosphere with the ultralow content of oxygen. The yield of marketable fruits at the cultivar Prosto Maria made 89.3 %, at the cultivar Belorusskaya pozdnyaya it was 98.4 % and the cultivar Zaveya showed 95.4 %.

The controlled gas atmosphere completely protects pear fruits against withering and essentially reduces losses from rot.

About the Authors

D. I. Martsinkevich
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


A. M. Krivorot
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Ходько, Е.М. Рынок яблок и груш в Республике Беларусь / Е.М. Ходько // Ахова раслiн. – 2002. – № 6. – С. 47.

2. Гудковский, В.А. Влияние режима хранения на качество груши Лесная красавица / В.А. Гудковский // Консервная и овощесушильная промышленность. – 1972. – № 4. – С. 20-21.

3. Панкова, Е.И. Перспективные способы хранения груш / Е.И. Панкова, З.Н. Казанова, Л.В. Хачетлова // Плодоовощное хозяйство. – 1987. – № 3. – С. 55-56.

4. Сыроедов, В.И. Хранение семечковых плодов в регулируемой газовой среде с использованием отбросного азота / В.И. Сыроедов [и др.] // Биохимия хранения картофеля, овощей и плодов: сб. статей / АН СССР. Ин-т биохимии им. А.Н. Баха; ред.: В.Л. Кретович и Е.Г. Салькова. – М.: Наука, 1990. – С. 162-164.

5. Хачетлова, Л.В. Пути повышения лежкости плодов груши в КБР / Л.В. Хачетлова, Х.К. Коздохов, А.Ф. Мизов // Научные основы устойчивого садоводства в России: докл. конф., 11-12 марта 1999 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина. – Мичуринск: ВНИИС им. И.В. Мичурина, 1999. – С. 231-233.

6. Исаев, Р.Д. К вопросу хранения плодов груши в регулируемой атмосфере / Р.Д. Исаев // Научные основы устойчивого садоводства в России: докл. конф., 11-12 марта 1999 г. / ВНИИС им. И.В. Мичурина. – Мичуринск: ВНИИС им. И.В. Мичурина, 1999. – С. 229-231.

7. Ципруш, Р.Я. Хранение плодов груши в регулируемой газовой среде / Р.Я. Ципруш, И.Г. Цуркану // Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии. – 1973. – № 7. – С. 9-10.

8. Гудковский, В.А. Рекомендации по длительному хранению яблок и груш в обычной и контролируемой атмосфере / В.А. Гудковский. – Алма-Ата: Кайнар, 1974. – 27 с.

9. Wojcik, P. Jak przechowywac gruszki / P. Wojcik // Sad Nowoczesny. – 1996. – № 7. – S. 7-14.

10. Иванченко, В.И. Лѐжкоспособность плодов груши / В.И. Иванченко, Н.И. Коцило // Садоводство. – 1987. – № 6. – С. 17-18.

11. Ben, J. Przechowywanie gruszek / J. Ben // Sad Nowoczesny. – 1995. – № 3. – S. 2-4.

12. Седова, З.А. Влияние послеуборочной обработки кальцием и температурных режимов на продолжительность хранения плодов груши / З.А. Седова, Г.П. Шульга // Биохимия хранения картофеля, овощей и плодов: сб. статей / АН СССР. Ин-т биохимии им. А.Н. Баха; ред.: В.Л. Кретович и Е.Г. Салькова. – М.: Наука, 1990. – С. 165-167.

13. Parker, M.L. Effect of delay between harvest and exposure to 1-MCP on post storage flesh firmness of three apple cultivars / M.L. Parker [et al.] // Acta Horticulturаe. – 2010. – N 884. – P. 611-616.

14. Государственный реестр средств защиты растений (пестицидов) и удобрений, разрешѐнных к применению на территории Республики Беларусь / ГУ «Глав. гос. инспекция по семеноводству, карантину и защите растений»; сост.: Л.В. Плешко [и др.]. – Минск: Бизнесофсет, 2011. – 365 с.

15. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ. ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

16. Дженеев, С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда / С.Ю. Дженеев, В.И. Иванченко. – Ялта: Ин-т виноградарства и вина «Магарач», 1998. – 198 с.

17. Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования) / Б.А. Доспехов: учеб. и учебн. пособие для высш. учебн. завед. – 5-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.


Review

For citations:


Martsinkevich D.I., Krivorot A.M. Influence of controlled gas atmosphere and Fitomag application on pear fruits storability of Belarusian assortment at long-term storage. Fruit Growing. 2014;26(1):400-405. (In Russ.)

Views: 80


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9759 (Print)